De ce buletinele privind sănătatea Regelui Mihai nu sunt semnate de medici: o explicaţie deontologică

rege trist.jpg

În emisiunea „România 9”, la TVR 1, miercuri, 15 noiembrie 2017, Excelența Sa domnul Andrew Popper, Șeful Casei Majestăţii Sale Regelui, a fost invitatul jurnalistului Ionuț Cristache, pentru a discuta subiecte privind Coroana română, în prezent și în viitor.

În cadrul emisiunii, domnul Andrew Popper a lămurit de ce buletinele medicale nu sunt semnate de medici: „Şi noi ne-am dori ca medicii elveţieni să publice un comunicat medical şi le-am cerut acest lucru. Din păcate, ei nu pot să o facă, pentru că legea elveţiană nu le dă dreptul să dea comunicate de acest gen. Ei sunt convinşi că, din punct de vedere etic, nu pot să dea comunicate în ce priveşte sănătatea unui pacient. Noi le-am cerut-o şi am dori-o, dar ei nu pot s-o facă, nu le permite etica. Acesta este singurul motiv pentru care n-au fost date buletine oficiale să sănătate.”

Anterior, Asociaţia Amicii Regelui Mihai a emis un comunicat în care a întrebat de ce „din Comunicatele Familiei Regale lipseşte un buletin medical semnat de medicii curanţi”. Şi Convenția Națională pentru Monarhie Constituțională (CNMC) a atras atenţia asupra subiectului, arătând că „cetățenii României, ca și opinia publică internațională, au dreptul să afle în cel mai direct mod, cine sunt medicii care-l tratează pe Majestatea Sa și care este starea sa.” [vezi P.S.]

Totodată, a lămurit de ce după martie 2016 nu au mai fost oferite publicităţii fotografii cu Regele Mihai: „Este foarte normal să nu se mai dea fotografii cu Majestatea Sa. Situaţia sănătăţii sale este precară, nu este o stare bună, el s-a degradat fizic. Ar ataca demnitatea Majestăţii Sale ca aceste fotografii să fie publicate în acest moment, ar fi o violare a demnităţii sale. Nu dorim ca Majestatea Sa să fie amintit prin aceste imagini, care nu sunt plăcute. Ne dorim să fie în memoria poporului român aşa cum era sănătos.”

Aşa cum am arătat anterior, „Ultimele fotografii cu Majestatea Sa Regele Mihai I al României au fost realizate la Aubonne, în 24 ianuarie 2016, de Alain Morvan, fotograful Casei Majestăţii Sale Regelui din Elveţia, decorat cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate în anul 2008.

La 2 martie 2016, Consiliul Regal a anunţat public, în urma şedinţei de la Morges din 1-2 martie, faptul că Majestatea Sa Regele a fost supus unei operaţii chirurgicale, având diagnosticul „carcinom epidermoid metastazant” şi „leucemie cronică”: „Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public şi va petrece, de aici înainte, o perioadă de refacere.” Declaraţia Regelui, semnată la 1 martie 2016, anunţa delegarea fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei, în reprezentarea sa publică. 

De ce nu vor mai apărea fotografii cu Regele Mihai?

În viziunea monarhică asupra persoanei Regelui, Suveranul reprezintă însăşi Naţiunea, iar Naţiunea nu poate fi văzută suferindă, în persoana Suveranului. Or, ştim că Regele Mihai este suferind, iar toate buletinele de sănătate publicate (inclusiv ultimul, din 6 noiembrie 2017) anunţă faptul că starea sa este fragilă. Deşi Majestatea Sa a mai primit vizite, acestea nu au fost ilustrate: de pildă, Regele a primit, în octombrie 2016, vizita primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, la 10 mai 2017, vizita părintelui Adrian Diaconu, protopop pentru Elveția, la reședința sa privată din Elveția. Acesta a afirmat: „Vă asigur că Regele Mihai se simte foarte bine, în ciuda vârstei sale.”

Ultima fotografie cu Regele Ferdinand, care a suferit de cancer de intestin şi un tratament cu radiu care l-au doborât la doar 61 de ani, îl arată extrem de slăbit. Portretul este din anul 1927 şi a fost publicat şi de Principesa Ileana în memoriile sale, Trăiesc din nou (I live again), cu descrierea: „MY FATHER, KING FERDINAND I; THE LAST PORTRAIT, 1927”. După aceea, pentru ultimele sale luni de viaţă din vara anului 2017, avem o fotografie cu Cortul în care şi-a petrecut ultimele zile Regele Ferdinand I al României (Historia); dar nu mai există fotografii cu Regele bolnav. Ultimul chip al Regelui Ferdinand pe care l-au mai văzut românii a fost cel din sicriu, după ce a murit, la 20 iulie 1927. Regele Ferdinand a avut parte de funeralii naţionale, fiind înmormântat la 24 iulie la Curtea de Argeş.”

P.S.: Primind această explicaţie, doamna Marilena Rotaru, preşedinte al Asociaţiei Mişcarea pentru Regat şi Coroană (MRC) din cadrul CNMC, a publicat pe pagina de facebook următorul mesaj:

Primesc de la domnul prof.dr. Nicolae Constantinescu 
Membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință,
Membru titular al Academiei de Științe Medicale din România

Stimată doamnă Rotaru,
In calitate de cetatean Roman de cel mai inalt rang, Majestatea Sa Regele Mihai apartine opiniei publice romanesti, care trebuie informata periodic de starea sanatatii Majestatii Sale.
Nimic nu este mai periculos decat lipsa unor informatii facute in termeni calitativi (bine, mai bine, rau, mai rau, stationar, etc. fara consideratii prognostice sau tehnice). Fiind vorba de o persoana care a influentat covarsitor istoria noastra incepand cu mijlocul sec.XX, refuzul medicilor elvetieni invocand legislatia elvetiana nu se poate aplica unui cetatean roman de statura si importanta Majestatii Sale Regelui Mihai. Orice tara din lume isi informeaza periodic cetatenii atunci cand unul din conducatorii ei fosti sau actuali se afla intr-o stare de sanatate critica. Impedimentul major este dat insa de refuzul medicilor elvetieni. Cui serveste oare acest refuz aplicat unui cetatean roman, care este bun national? Consider ca Romania are obligatia de a trimite un medic/echipa de medici care sa informeze periodic opinia publica din tara noastra despre starea sanatatii Majestatii Sale. Imi permit sa spun ca o mare parte a poporului roman se roaga Bunului Dumnezeu pentru viata lui.
Traiasca Regele!
Cu aceiasi afectiune,
Prof. dr. Nicolae M. Constantinescu

 

Un comentariu la &8222;De ce buletinele privind sănătatea Regelui Mihai nu sunt semnate de medici: o explicaţie deontologică&8221;

Lasă un comentariu