Ovidiu Raeţchi despre Ambasadorul Rusiei: „Atacând Custodele tronului, ne atacă, în fapt, pe fiecare dintre noi.”

Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor:

„Cred că cel mai important lucru care trebuie spus în replică la atacul ambasadei Rusiei la adresa Casei Regale este acesta: ceea ce Kuzmin numește ”fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc” reprezintă, în realitate, îngrijorări și preocupări ale majorității cetățenilor români. Și, la drept vorbind, ale majorității cetățenilor din statele vecine Rusiei, care au fost în mai multe rânduri ”eliberate” de compatrioții lui Kuzmin. Ceea ce experiența istorică ne-a învățat pe noi – români, polonezi, ucraineni ș.a. – este că aceste ”eliberări” se soldează, mai mereu, cu pierderea unor teritorii, cu confiscarea unor tezaure, cu instaurarea unor regimuri nedemocratice, cu doborârea unor avioane civile de către militari ”autonomi” dotați cu armament performant (oare de cine?).

Cred că aceasta e o bună ocazie ca ambasadorul Rusiei să înțeleagă acest adevăr banal, pe care îl poate afla ieșind o oră pe stradă și stând de vorbă cu românii: Custodele tronului românesc chiar exprimă un sentiment generalizat de rezervă și neîncredere. Noi am mai trăit de-a lungul istoriei astfel de momente, comisarii sovietici au bătut cu pumnul în masa decidenților români – și stim prea bine care e prețul unor astfel de comportamente.

Ambasadorul Rusiei vorbește, în stilul anilor 1970, despre ”complexul militar-industrial american” care ar sta în spatele aprehensiunii românilor în raport cu țara domniei sale. În realitate, românii au așteptat încă din anii 50 ”venirea americanilor”, pentru că aceasta era singura speranță a lor de a se elibera de un regim totalitar impus cu forța de Kremlin. Și înainte de acest moment, încă din secolul al XIX-lea, românii au căutat sprijinul partenerilor occidentali pentru a-și putea asigura libertatea și integritatea teritorială în fața nevoii de a ne ”proteja” care a fost resimțită constant la Răsărit.

Domnul Kuzmin trebuie să înțeleagă că majoritatea covârșitoare a cetățenilor români cred că parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă singura garanție împotriva scenariului în care vreun vecin ar putea decide că ne aflăm în ”aria sa de influență” și că, în baza acestui fapt, ne poate dicta ce avem și ce nu avem dreptul să facem. În esență, ambasadorul Rusiei trebuie să învețe din acest episod că rezervele exprimate de reprezentantul Casei Regale chiar sunt reprezentative pentru modul în care gândesc românii în ansamblu și că, atacând Custodele tronului, ne atacă, în fapt, pe fiecare dintre noi.

De ce s-a ajuns aici și cum poate schimba Rusia aceasta percepție a românilor merită să fie întrebarea pe care domnul Kuzmin ar trebui să și-o adreseze înainte de orice reacție nestăpânită. Dacă ar face acest lucru, ar înțelege că abordările sale nu fac decât să confirme strălucit poziția exprimată de Casa Regală.”

 

Un comentariu la &8222;Ovidiu Raeţchi despre Ambasadorul Rusiei: „Atacând Custodele tronului, ne atacă, în fapt, pe fiecare dintre noi.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s