Parlament: 10 Mai, Ziua Independenței. Tinerii regaliști: „Salutăm această reparație”.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 9 iunie 2021, cu 166 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 92 de abţineri, proiectul de lege nr. 66/2017 privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect, urmând ca actul normativ să fie transmis Președintelui României pentru promulgare.

În mesajul său, Asociația Tineretului Regalist a anunțat că salută adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege, amintind că, odată promulgată, noua lege va înlocui Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare națională, care nu indica semnificația istorică a acestei date. „Prin votul de astăzi, Camera Deputaților din Parlamentul României a restabilit în legislația românească sărbătoarea de 10 Mai ca Ziua Independenței”, susțin tinerii regaliști.

Asociația Tineretului Regalist arată că, anul viitor, 10 Mai va fi sărbătorită oficial și ca Ziua Românității Balcanice, prin Legea 156/2021. De asemenea, 10 Mai este și ziua Ordinului național Steaua României, în baza Legii nr. 77/1999, fiind data creării ordinului.

Într-un alt mesaj, Liga Studenților din Iași a afirmat:

„De acum înainte, Ziua Independenței va fi sărbătorită în mod oficial de către toate autoritățile pe data de 10 mai, nu pe 9 mai cum în mod greșit s-a procedat până acum. (…) Sărbătorirea Independenței pe 9 mai a fost impusă de comuniști, ca să condiționeze simbolic independența noastră de ocupația Armatei Roșii, pentru a se suprapune cu „Victoria Armatei Roșii” și arborarea drapelului sovietic în Berlin (День Победы), dar și pentru a fi imediat după ziua de 8 mai când s-a înființat Partidul Comunist Român (PCR). De asemenea, comuniștii urmăreau eliminarea rolului regelui Carol I în lupta pentru Independență. (…)

A susține că o întreagă clasă politică în care îi numărăm pe Brătianu, Vaida, Maniu, Iorga și mulți alții, și un întreg popor în perioada 1877-1947 au sărbătorit în mod greșit Ziua Națională (Ziua Independenței) pe 10 mai este un non-sens istoric, logic și simbolic.

10 mai este Ziua Independenței. Punctum!”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s