Regina Margareta, în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova

Miercuri, 23 iunie 2022, Regina Margareta a României a dat un mesaj în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova. Majestatea Sa afirmă că „este momentul potrivit pentru a face din Republica Moldova o parte a familiei noastre europene de națiuni demne și sigure”.

Discuția are loc în contextul în care Uniunea Europeană discută cererea adresată Uniunii Europene de către Republica Moldova, la 3 martie 2022, pentru obținerea statutului de stat-candidat. Solicitarea a fost avizată pozitiv de Comisia Europeană la 17 iunie 2022, o decizie urmând să fie luată în cadrul summitului Consiliului European din 23-24 iunie 2022.

Cu trei săptămâni în urmă, în 8 iunie 2022, Majestatea Sa a avut o convorbire prin telefon cu doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova. Conform blogului Familiei Regale, „În cadrul discuției, a fost evocat sprijinul pe care Coroana Română l-a acordat, începând din anul 2013, efortului Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană, precum și legătura istorică dintre Casa Regală și țara-soră. Majestatea Sa și Președintele Republicii Moldova au discutat despre modalități concrete de continuare a sprijinului acordat de Familia Regală pentru aderarea țării la UE”.

MESAJUL DIN 23 IUNIE 2022

Sprijinirea Republicii Moldova în idealul ei de a adera la Uniunea Europeană este o datorie istorică și morală pentru Coroana Română.

Regele Ferdinand și Regina Maria, străbunicii mei, pot fi considerați în țara-soră „părinți” ai istoriei ei moderne, iar Regele Mihai, tatăl meu, este respectat și admirat, în egală măsură de națiune și de autoritățile politice.

Coroana Română este, totodată, un instrument de sprijin și un depozitar de valori europene. În ultimele două decenii, Familia Regală a dezvoltat în Republica Moldova proiecte în educație, economie, învățământ militar, cultură și societate civică și știm cât de vibrante sunt, în această țară, atât generația tânără, cât și elita intelectuală. De fapt, o parte importantă a lor muncește și trăiește în prezent în țările UE, unde și-a câștigat respectul și încrederea comunităților de adopție.

Îmi exprim profunda încredere și convingere că acum este momentul potrivit pentru a face din Republica Moldova o parte a familiei noastre europene de națiuni demne și sigure.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s