Capcana serviciilor ruseşti: monarhiştii români, atraşi într-o cursă la Viena. Partid austriac vrea desfiinţarea NATO.

Toamna trecută, un grup de monarhişti s-a alăturat, la Viena, congresului unui partid monarhist din Austria care doreşte retragerea statelor din fostul imperiu austro-ungar (Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croaţia) din NATO.

Informaţiile apar în contextul în care s-a depus o acţiune pentru desfiinţarea Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei. Din informaţiile oferite redacţiei noastre (Cine are interesul să destabilizeze mişcarea monarhistă din România? Legăturile cu PSD şi Federaţia Rusă), cetăţeanul din spatele acţiunii, Ştefan Daniel Ţuţuianu, este cunoscut pentru legăturile sale cu membri de vază ai Partidului Social-Democrat.

Reproducem, în continuare, un raport intern al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei care oferă detalii îngrijorătoare privind cursa în care au fost atraşi membrii ai conducerii acesteia, care au fost, poate, de bună credinţă:

Observaţii privind congresul monarhiştilor austrieci de la Viena de sâmbătă, 3 noiembrie 2018, şi propuneri pentru viitor

1. Consideraţii generale privind evenimentul

Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, la Viena s-a desfăşurat evenimentul intitulat Congresul monarhiştilor europeni.

Congresul, organizat de partidul Schwarz-Gelbe Allianz (Alianța Negru-Galben), din Austria, a purtat titlul de „100 de ani de interregnum sunt suficienți”.

Locul şi programul congresului au fost anunţate printr-un eveniment pe Facebook[1]. Redăm aceste informaţii în traducerea colegului Michael Werner[2]:

Loc:

Parkhotel Schönbrunn – fosta casă de oaspeți ai Împăratului Franz Joseph

1130 Viena, Hietzinger Hauptstraße 10,  Sala: Austria-Ungaria

 

Program:

9:00 Deschiderea biroului de conferință, recepție cu cafea

9:30 Cuvânt de bun venit și introductiv, Nicole FARA, Șeful SGA

Nicole Fara.jpg

Nicole Fara, Preşedintele partidul Schwarz-Gelbe Allianz (Alianța Negru-Galben), din Austria

10:00 Prezentarea succintă a Asociațiilor monarhiste europene prezente și reprezentanți ai partidelor politice (Junge ÖVP, SPÖ)

10:30 Prof. dr. Marcin WISZOWATY(Polonia), profesor la Universitatea din Gdansk: „Principiul monarhic și manifestările sale în sistemele moderne europene și non-europene” (în limba engleză, cu traducere simultană)

11:15 Discuție: Care forme constituționale mixte ale republicii și ale monarhiei sunt potrivite pentru Austria?

11:45 Domnul Magistrat Dr. Ernst DENK(Austria), avocat constituțional: „Restaurarea monarhiei în Austria – o problemă constituțională?

12:30 Pauza de masă

13:30 Dr. Albert PETHÖ(Austria, Ungaria), istoric, jurnalist, fost angajat al Uniunii Paneuropa Austria: „Abolirea monarhiei și, implicit, dezmembrarea Europei Centrale unificate din 1918, pune la îndoială până în ziua de azi legitimitatea republicii”

15:00 Pauză de cafea

15:30 Dr. Ulrich von HABSBURG-LORRAINE(Austria), Arhiducele de Austria: „Legiile habsburgice din anul 1919, contexte, înțelesuri și aberații

16:30 Contele Peter von STOLBERG-STOLBERG(Germania, Austria): „Importanța și noua sarcină a nobilimii

17:30 Rezumatul programului zilei întocmit de organizatori, prezentat de un reprezentant SGA

18:00 Sfârșitul conferinței.

 

Ulterior, în newsletter-ul transmis de SGA, s-a anunţat că evenimentul s-a desfăşurat la 100 de ani de la destrămarea imperiului austro-ungar, în noiembrie 1918[3].

Prin urmare,

Congresul monarhiştilor europeni a fost, de fapt, un congres al monarhiştilor austrieci, desfăşurat la Viena, sub titlul „100 de ani de interregnum sunt suficienţi” (referire clară la imperiul austro-ungar), iar majoritatea invitaţiilor au provenit din state ale căror teritorii au aparţinut, până în 1918, imperiului austro-ungar.

 

2. Cine sunt organizatorii

 

Schwarz-Gelbe Allianz (Alianța Negru-Galben) este un partid politic din Austria.

Conform programului SGA[4], „suntem dedicaţi fără excepţie dreptului popoarelor la auto-determinare” (Programul SGA, Caracteristici generale)[5].

S.G.A. susţine crearea unei alianţe a statelor central-europene sub Coroană, cu o politică comună externă, economică şi de apărare. „Dacă aceasta va fi realizată în cadrul sau în afara NATO, acest lucru va fi supus votului ţărilor Coroanei la momentul potrivit” (Programul SGA, Economie)[6].

În secţiunea dedicată apărării, SGA susţine ca această viitoare alianţă central-europeană „să nu se alăture niciunei alianţe defensive”, iar, pentru Europa-Centrală, va fi creat un consiliu comun de apărare. „Din moment ce vechea tradiţie militară austriacă este în mod obişnuit legată de armata noastră, aceasta ar trebui păstrată”[7] (Programul SGA. Apărare).

Realitatea este că:

Austria republicană nu este şi nici nu poate fi membră NATO, conform Constituţiei Austriece (art. 9a)[8]. Tratatul de Independenţă al Austriei, semnat la 15 mai 1955 la Viena de către cu guvernul austriac cu puterile ocupante (U.R.S.S., S.U.A., U.K., Franţa), prevede că Austria îşi declară „permanenta neutralitate” şi că „în viitor, Austria nu se va alătura niciunei alianţe militare şi nu va permite stabilirea unor baze militare străine pe teritoriul său”. Declaraţia neutralităţii a fost adoptată de Parlamentul Austriei la 26 octombrie 1955, fiind o condiţie pentru eliberarea Austriei de sub ocuparea foştilor Aliaţi (U.R.S.S., S.U.A., U.K., Franţa). Tratatul de Independenţă al Austriei, în vigoare şi astăzi, este condiţia de existenţă a actualului stat austriac.

Or, celelalte state ale căror teritorii au aparţinut, până în 1918, imperiului austro-ungar, s-au alăturat NATO: Cehia (în 1999), Ungaria (în 1999), Slovacia (în 2004), Slovenia (în 2004), Croaţia (în 2009) şi – dacă avem în vedere foste teritorii austro-ungare incorporate în alte state – Italia (în 1949), Polonia (în 1999), România (în 2004).

S.G.A. susţine explicit, în programul ei, secesiunea Provinciei Autonome a Tiroului de Sud, care aparţine astăzi Italiei[9]. Austria a renunţat la Tirolul de Sud prin tratatul de pace de la Saint-German din 10 septembrie 1919 (art. 27.2 stabileşte frontiera cu Italia), care a fost semnat şi de România. De aceea, statul austriac nu poate revendica acest teritoriu. Cu toate acestea, S.G.A. susţine desprinderea Tirolului de Sud de către Italia şi administrarea acestui teritoriu de către italieni şi germani (austrieci), conform proporţiei populaţiei existente[10]. În prezent, există o mişcare separatistă pentru Statul Tirolului de Sud (Mişcarea pentru Independenţa Tirolului de Sud)[11]. Deşi germanii sunt majoritari acolo (62,3%), considerăm că o astfel de propunere nu este binevenită, în contextul în care în România se dezbate de mulţi ani autonomia sau chiar independenţa unor judeţe (Harghita, Covasna) în care maghiarii sunt majoritari.

Totodată, S.G.A. susţine respingerea de către statul austriac a programului EUROATOM (din care şi România şi majoritatea statelor U.E. fac parte), chiar în pofida angajamentelor luate de Austria ca membru al U.E.[12]

Prin urmare,

Organizatorul congresului, Schwarz-Gelbe Allianz, este un partid politic din Austria, în al cărui program politic găsim explicit: înfiinţareau unei alianţe de state central-europene, unite sub Coroană, prin restaurarea monarhiei cu aceeaşi Casă Regală şi Imperială (a Austriei), aceste state urmând să părăsească NATO şi să creeze o alianţă militară central-europeana. Totodată, S.G.A. sprijină ideologic o mişcare secesionistă de pe teritoriul Italiei şi se opune unor politici ale U.E., precum cele în domeniul energiei atomice.

3. Poziţia Regatului României faţă de restauraţionismul habsburgic în anii 1919-1938

Trebuie amintit faptul că, după 1918, statul român (Regatul României) s-a opus oricărei tentative de restaurare a unui Habsburg pe tronul Austriei sau Ungariei.

Prin tratatul de la Saint-German din 10 septembrie 1919, semnat şi de România, se recunoaşte că „fosta monarhie austro-ungară a încetat să mai existe şi a fost înlocuită în Austria de un guvern republican” (Tratatul de la Saint-German, Expunerea de motive).

Statul român a semnat un tratat de alianţă militară cu Cehoslovacia (art. 4), la 23 aprilie 1921, care prevede: „Pentru coordonarea eforturilor lor de menţinere a păcii, cele două guverne se angajează să se consulte reciproc în chestiunea politicii externe în ce priveşte relaţiile cu Ungaria”[13].

În articolul POST-SCRIPTUM LA MARELE RĂZBOI: ÎNCERCĂRI DE RESTAURAŢIE HABSBURGICĂ ÎN UNGARIA (1921), Vasile Moga arată că „Iniţiatorul şi omul forte al Micii Antante a fost Edvard Beneš. Restauraţia habsburgică, percepută ca un pericol pentru statele succesoare, nu a fost singura cauză a înfiinţării alianţei zonale. (…) În România, cele mai multe cercuri de opinie erau ostile restauraţiei Habsburgice, din motive care nu se deosebeau de ale celorlalte state succesoare”[14].

Deşi, în anul 1931, Principesa Ileana s-a căsătorit cu un membru al familiei de Habsburg, Arhiducele Anton, Prinț de Toscana (care venea dintr-o linie colaterală, a marilor duci de Toscana; nu avea niciun împărat al Austriei între înaintaşii săi direcţi, ci doar sfinţi împăraţi ai Imperiului Roman de Naţiune Germană), regele Carol al II-lea nu a permis acestora să trăiască pe teritoriul României, nici ca primul lor copil să se nască în România – din motivul resentimentului românesc faţă de Habsburgii care domniseră peste Transilvania (o „asupriseră”, în limbajul naţionalist al epocii) până în 1918.

Ca urmare

  Statul român (Regatul României Mari) a văzut un pericol în restauraţia habsburgică, iar în 1921 a încheiat tratate de alianţă cu vecinii săi (Cehoslovacia, Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor) care au pus bazele Micii Înţelegeri, o alianţă orientată contra restaurării Habsburgilor în Ungaria. Relaţiile personale ale Familiei Regale a României cu membrii Casei Regale şi Imperiale de Habsburg, oricât au fost de apropiate (în anii 1919-prezent), nu schimbă faptul că elitele politice româneşti din perioada interbelică, laolaltă cu cele cehoslovace şi iugoslave, au văzut un pericol în repunerea lor pe tronul României.

4. Participanţii la congres din România

Dezbaterea privind participarea la congresul de la Viena a început astfel: Colega Cristina Romanescu a transmis informaţia privind desfăşurarea evenimentului membrilor Consiliului Director (mail din data de 16 octombrie a.c., ora 14:28)[15]. Ziua următoare, doamna Romanescu a transmis propunerea prezentării activităţii ANRM din 2012-2018 în faţa „monarhiştilor europeni” la Congresul de la Viena (mail din data de 17 octombrie a.c., ora 11:42).

La congresul de la Bicaz de duminică, 28 octombrie 2018, s-au exprimat rezerve privind participarea la această întrunire. Luând la cunoştinţă discuţia purtată la şedinţa Consiliului Director, doamna Cristina Romanescu a transmis forurilor ANRM că „grupul care pleacă de la Viena o face din proprie iniţiativă”, iar „(eu) nu doresc să fiu prezentă acolo în calitate de vicepreşedinte al ANRM, şi în consecinţă să nu implic în mod negativ Asociaţia. Personal, voi respecta discuţiile care s-au purtat la Bicaz şi voi merge în calitate de monarhist român” (mail transmis luni, 29 octombrie a.c., ora 10:12).

Prin Domnul Michael Werner, în şedinţa de la Bicaz, cât şi în discuţiile purtate ulterior pe grupul de WhatsApp dar şi telefonic, s-a transmis membrilor grupului de la Viena faptul că ei că nu au primit nicio împuternicire să reprezinte ANRM şi, ca atare, nu pot angaja asociaţia în nicio discuţie purtată cu prilejul congresului.

Prin urmare, nu înţelegem de ce, în raportul transmis de domnul Michael Werner, se consemnează că: „Au fost prezente asociații din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, Italia, SUA și partidul Tinerilor Europeni (Junge ÖVP)”[16].

În newsletter, organizatorii congresului au transmis faptul că au participat „numeroase organizaţii monarhiste din Europa, precum Bulgaria, România, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia, Germania, şi multe altele”[17]. Nu sunt enumeraţi explicit reprezentanţii din Italia şi S.U.A.

Prin urmare,

Colegii participanţi la congres (domnul Michael WERNER – doamna Mihaela CHIRIPUCI – doamna dr.Cristina ROMANESCU), nu au fost mandaţi să reprezinte A.N.R.M. şi nicio organizaţie monarhistă din România, dar, în pofida faptului că grupului participanţilor li s-a cerut în repetate rânduri să nu angajeze A.N.R.M. în discuţiile purtate în cadrul congresului, acest lucru s-a întâmplat iar organizatorii au anunţat faptul că la congres a fost prezentă o organizaţie monarhistă din România.

 

Concluzii

 

  1. Congresul monarhiştilor europeni a fost, de fapt, un congres al monarhiştilor austrieci, desfăşurat la Viena, sub titlul „100 de ani de interregnum sunt suficienţi” (referire clară la imperiul austro-ungar), iar majoritatea invitaţiilor au provenit din state ale căror teritorii au aparţinut, până în 1918, imperiului austro-ungar.
  2. Organizatorul congresului, Schwarz-Gelbe Allianz, este un partid politic din Austria, în al cărui program politic găsim explicit: înfiinţareau unei alianţe de state central-europene, unite sub Coroană, prin restaurarea monarhiei cu aceeaşi Casă Regală şi Imperială (a Austriei), aceste state urmând să părăsească NATO şi să creeze o alianţă militară central-europeana. Totodată, S.G.A. sprijină ideologic o mişcare secesionistă de pe teritoriul Italiei şi se opune unor politici ale U.E., precum cele în domeniul energiei atomice.
  3. Statul român (Regatul României Mari) a văzut un pericol în restauraţia habsburgică, iar în 1921 a încheiat tratate de alianţă cu vecinii săi (Cehoslovacia, Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor) care au pus bazele Micii Înţelegeri, o alianţă orientată contra restaurării Habsburgilor în Ungaria. Relaţiile personale ale Familiei Regale a României cu membrii Casei Regale şi Imperiale de Habsburg, oricât au fost de apropiate (în anii 1919-prezent), nu schimbă faptul că elitele politice româneşti din perioada interbelică, laolaltă cu cele cehoslovace şi iugoslave, au văzut un pericol în repunerea lor pe tronul României.
  4. Colegii participanţi la congres nu au fost mandaţi să reprezinte A.N.R.M. şi nicio organizaţie monarhistă din România, dar, în pofida faptului că grupului participanţilor li s-a cerut în repetate rânduri să nu angajeze A.N.R.M. în discuţiile purtate în cadrul congresului, acest lucru s-a întâmplat iar organizatorii au anunţat faptul că la congres a fost prezentă o organizaţie monarhistă din România.

 

Organizatorul congresului, Schwarz-Gelbe Allianz, anunţă că una din ideile discutate la congres a fost crearea unei umbrele a organizaţiilor monarhiste din Europa şi organizarea unui nou congres anul viitor[18].

Din motivele mai sus menţionate,

considerăm că Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei nu poate adera la această viitoare federaţie a monarhiştilor europeni, care ar constitui de fapt un paravan pentru proiectul Schwarz-Gelbe Allianz de a crea o alianţă a statelor central-europene unite sub Coroana habsburgică. Totodată, considerăm că Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei nu poate fi reprezentată nici la viitorul congres organizat de Schwarz-Gelbe Allianz. Astfel, cerem ca membrii care vor dori să participe la viitorul congres să nu mai angajeze A.N.R.M. în discuţiile purtate şi să se asigure că în comunicatul acestora nu va mai fi menţionată participarea unei „organizaţii monarhiste din România”.

 

Surse

  1. MOGA, Vasile, POST-SCRIPTUM LA MARELE RĂZBOI: ÎNCERCĂRI DE RESTAURAŢIE HABSBURGICĂ ÎN UNGARIA (1921), în „TERRA SEBVS. ACTA MVSEI SABESIENSIS”, nr. 9/2017, pp. 269-315.
  2. Monarchisten – Schwarz-Gelbe Allianz, newsletter 100 Jahre Zerschlagung der Monarchie, 13 noiembrie 2018.
  3. Programul Schwarz-Gelbe Allianz, http://sga.monarchisten.org/programm.html, accesat 13 noiembrie 2018.
  4. Tratatul de pace la Saint-German (cu Austria), 10 septembrie 1919. Semnat de România.
  5. WERNER, Michael, RAPORT PRIVIND CONGRESUL MONARHIȘTILOR EUROPENI „100 de ani de interregnum sunt suficienți” Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, Viena, Austria, 11 noiembrie 2018, ANRM Sălaj.

 

[1] https://www.facebook.com/events/534850296982763/

[2] Michael WERNER, RAPORT PRIVIND CONGRESUL MONARHIȘTILOR EUROPENI „100 de ani de interregnum sunt suficienți” Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, Viena, Austria, 11 noiembrie 2018, ANRM Sălaj, p. 1.

[3]Monarchisten – Schwarz-Gelbe Allianz, newsletter 100 Jahre Zerschlagung der Monarchie, 13 noiembrie 2018: „Anlässlich der 100. Wiederkehr der Zerschlagung der Monarchie fand am 3. November im Parkhotel Schönbrunn, dem ehemaligen Gästehaus Kaiser Franz Josephs, unser erster Kongress statt.”

[4] Programul SGA poate fi accesat la adresa http://sga.monarchisten.org/programm/grundzuege.html. Este împărţit de categoriile Principii generale (Grundzüge des SGA), Economie (Wirtschaft), Politică europeană (Europapolitik), Educaţie (Bildung), Monarhie şi nobilime (Monarch und Adel), Politica internă (Innenpolitik), Mediul înconjurător (Umwelt), Energie (Energie), Apărare (Verteidigung), Politica pentru minorităţi (Minderheitenpolitik), Imigraţie/Azilul politic (Asylpolitik), Familie (Familie), Societate (Gesellschaft).

[5] Programul SGA, Principii generale: „Wir bekennen uns vorbehaltlos zum Selbstbestimmungsrecht der Völker.”

[6] Programul SGA, Economie: Die SGA befürwortet ein Bündnis der mitteleuropäischen Staaten unter gemeinsamer Krone mit einer gemeinsamen Außen-, Wirtschafts- und Verteidigungspolitik. Ob diese innerhalb oder ausserhalb der NATO realisiert werden soll, ist zu gegebenem Zeitpunkt in den Ländern der Krone einer Abstimmung zu unterziehen.”

[7] Programul SGA, Apărare:Die SGA empfiehlt, derzeit keinem Verteidigungsbündnis beizutreten. … Für Mitteleuropa soll ein gemeinsamer Verteidigungsrat geschaffen werden. Da die altösterreichische Militärtradition ursächlich mit unserem Bundesheer verknüpft ist, soll diese weiterhin gepflegt werden.”

[8] Constituţia Austriei, art. 9a. Austria commits itself to comprehensive national defense. Its goal is to safeguard its independence toward the outside and the unity of the Federal territory, especially for the maintenance and defense of the permanent neutrality.”

[9] Programul SGA, Politica europeană: „Die SGA setzt sich dafür ein, dem Land Südtirol hoheitsrechtliche Befugnisse (etwa durch Aufstellen einer eigenen Exekutive) einzuräumen, dieses Hoheitsrecht soll durch Österreich und Italien gemeinsam repräsentiert werden.”

[10] Programul SGA, Politica europeană: „Dazu sollen sich die Einwohner Südtirols in einem Referendum zu ihrer Nationalität äußern; die Repräsentation müsste dann dem Ergebnis dieses Referendums entsprechend proportional aufgeteilt werden. Weiters soll die Möglichkeit einer Doppelstaatsbürgerschaft für die Südtiroler angestrebt werden. Die bisherige Lösung ist nach Auffassung der SGA für keinen der beiden Staaten und schon gar nicht für Südtirol selbst optimal.”

[11] Südtiroler Unabhängigkeitsbewegung sau  Movimento d’Indipendenza dell’Alto Adige.

[12] Programul SGA, Energie: „Keine österreichischen Steuergelder für den Ausbau der Atomenergie: Das Euratom-Programm der EU lehnen wir daher entschieden ab.”

[13] League of Nations Treaty Series, vol. 6. pp. 216-219.

[14] Vasile Moga, POST-SCRIPTUM LA MARELE RĂZBOI: ÎNCERCĂRI DE RESTAURAŢIE HABSBURGICĂ ÎN UNGARIA (1921), în „TERRA SEBVS. ACTA MVSEI SABESIENSIS”, nr. 9/2017, pp. 269-315.

[15] Mailul a fost trimis colegilor la 12/15 membri ai Consiliului Director. Nu a fost transmis şi membrilor din partea Clubului Monarhiştilor Clujeni şi Clubului Monarhiştilor Bistriţeni. Tudor

[16] Michael WERNER, RAPORT PRIVIND CONGRESUL MONARHIȘTILOR EUROPENI „100 de ani de interregnum sunt suficienți” Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, Viena, Austria, 11 noiembrie 2018, ANRM Sălaj, p. 2.

[17] Monarchisten – Schwarz-Gelbe Allianz, newsletter 100 Jahre Zerschlagung der Monarchie, 13 noiembrie 2018: „Zahlreiche monarchistische Vereinigungen aus Europa, wie Bulgarien, Rumänien, Tschechien, Slowakei, Ungarn, Polen, Deutschland, uva. waren gekommen und zählten Probleme sowie auch Chancen in ihren Ländern auf, das monarchistische Gedankengut politisch wieder zu etablieren.”

[18] Monarchisten – Schwarz-Gelbe Allianz, newsletter 100 Jahre Zerschlagung der Monarchie, 13 noiembrie 2018: „Unter den zahlreichen Ideen der Anwesenden wurde unter anderem angedacht, eine Dachorganisation der europäischen Monarchisten zu gründen und vor allem soll es eine Fortführung des Kongresses im nächsten Jahr geben.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s