Rostul unui exil: Nicolae apărat? Oficial al Casei M.S.Regele: „A fost o înţelegere.”

Nicolae mirat.jpg

În emisiunea România 9, moderată de Ionuţ Cristache la TVR, Andrew Popper, Şeful Onorific al Casei Majestăţii Sale Regelui, arată că „domnul Medforth Mills a acceptat decizia Majestăţii Sale [din 1 august 2015 – n.ed.] în scris şi există un document semnat.” Acesta se referă la declaraţia nepotului Majestăţii Sale Regelui, Nicolae, dată publicităţii la 11 august 2015:

„Duminică, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al României şi locul în Linia de Succesiune la Coroana României. Această decizie, pe care mi-o asum, vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul ţării şi Casei noastre, precum şi la rolul pe care eu îl pot avea în propăşirea lor.

Poziţia de Principe al României şi prezenţa în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viaţa pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestăţii Sale Regelui este binevenită pentru mine. Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile şi principiile în alt mod.”

De ce s-a luat decizia de excludere? Dl. Popper răspunde: „Permiteţi-mi să citesc din scrisoarea Majestăţii sale: ‘Cei care sunt la cârmuirea României trebuie să o facă, sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi.’ Deci Majestatea sa, în mod foarte clar, a determinat că domnul Medforth-Mills nu avea aceste calităţi şi i-a retras titlul. El a monitorizat activitatea domnului Medforth-Mills pentru câţiva ani şi şi-a dat seama că nu avea aceste calităţi şi a decis să-i retragă titlul. După cum ştiţi şi dumneavoastră a apărut această situaţie în care domnul Medforth-Mills a fost acuzat de paternitate a unui copil conceput în afara căsătoriei şi Majestatea Sa şi-a dat seama că atâta timp cât aceste suspiciuni există şi nu sunt clarificate, nu se potrivesc cu calitatea de un principe al României.”

Dl. Popper arată că Nicolae „şi-a luat obligaţia nu numai să recunoască această decizie, ba să îndeplinească şi alte cerinţe ale Majestăţii Sale”, iar „cerinţa principală a Majestăţii Sale, şi el a acceptat-o, a fost să părăsească România. Majestatea Sa i-a oferit sprijin material ca să-şi refacă activităţile în afara României.” „Şi după ce această decizie a fost acceptată de Medforth Mills, inclusiv faptul de a-şi trăi în altă parte decât în România, pentru că aici în România avea o situaţie ambiguă, care avea un efect negativ asupra activităţilor generale ale familei regale, Majestatea Sa l-a primit pe domnul Medforth Mills şi au avut o convorbire foarte amicală la Aubonne în septembrie 2015. (…) După această întâlnire şi după ce domnul Medforth Mills a acceptat decizia Majestăţii Sale, el a decis să nu respecte cerinţele Majestăţii Sale şi s-a întors în România şi s-a implicat în activităţi care erau nepotrivite din punctul nostru de vedere, cum ar fi o activitatea semi-publică, deşi i s-a cerut să nu facă, într-o situaţie ambiguă [era vorba de o apărare a lui şi a imaginii Casei Regale – n.red.]. Lucrurile au început probabil în octombrie – noiembrie 2015 şi atunci Majestatea Sa a luat din nou legătura cu domnul Medforth Mills şi i-a spus: ‘Nu ai respectat cerinţele noastre şi îţi retrag subvenţia.’ Deci este momentul foarte clar.”

În istoria Casei Regale a României, diferiţi membri ai fost trimişi în exil în contextul unor scandaluri din ţară:

  • Regina Elisabeta a fost trimisă de Regele Carol I într-un exil neoficial în 1891-1894, după afacerea Elena Văcărescu în care a fost implicată (încurajarea unei căsătorii a principelui moştenitor Ferdinand cu o domnişoară de onoare, contrar acordului de căsătorie doar cu principese europene).
  • Principele moştenitor Carol, după anularea căsătoriei ilegale din 1918, a fost trimis de Regele Ferdinand I într-o călătorie de șapte luni, în anul 1920, în jurul lumii, în cursul căreia a vizitat Imperiul Otoman, Egiptul, India, Singapore, China, Japonia şi Statele Unite ale Americii, precum și Marea Britanie, Franța și Elveția.
  • Ex-principele Carol a fost interzis în ţară de guvernul Brătianu în timpul Regenţei fiului său, Regele Mihai I, 1927-1930, după renunţarea sa la poziţia de principe moştenitor şi Consiliul de Coroană din 31 decembrie 1925 în care s-a decis excluderea din Familia Regală. Nu a putut participa la funeraliile tatălui său, Regele Ferdinand, din vara anului 1927.
  • Ex-principele Nicolae a fost interzis în ţară de fratele său, Regele Carol al II-lea, după Consiliul de Coroană din 9 aprilie 1937 în care s-a decis excluderea din Familia Regală. A putut participa doar la funeraliile mamei sale, Regina Maria, din vara anului 1938. Nu a putut reveni în ţară nici în timpul domniei nepotului său, Regele Mihai, în 1940-1947.

***

În contextul acestor declaraţii, „Convenția Națională pentru Monarhie Constituțională a luat act cu surprindere de afirmațiile domnului Andrew Popper la TVR1 în seara zilei de 15 noiembrie, despre așa-numita interdicție de a locui în România a Principelui Nicolae, atribuită M.S. Regelui Mihai I.

Convenția Națională pentru Monarhie Constituțională consideră aceste informații neavenite, întrucat sunt false și defăimătoare prin plasarea în contradictoriu cu dreptul la libera circulație al oricărui cetățean în Europa, sub protecția Convenției Europene a Drepturilor Omului, și pretutindeni în lume.

Este imposibil de crezut că M.S. Regele Mihai I, pe care noi l-am văzut în împrejurarile în care guvernările anilor 1990 l-au împiedicat să intre în România, întorcându-l din drum în ajunul Crăciunului 1990 și în ziua de 7 octombrie 1994, i-ar putea interzice nepotului său să vină în țara din care bunicul său a fost alungat, de regimul sovieto-cominternist, cu 70 de ani în urmă.

Din contră, foarte mulți dintre noi știm direct de la Majestatea Sa că și-a dorit, încă din momentul prezentării micului Principe, în fața marii adunări din balconul Hotelului Continental în aprilie 1992, ca viitor al monarhiei române, ca Nicolae să trăiască în țară. Din păcate nu a putut trece peste hotărârea părinților săi.

Afirmațiile domnului Andrew Popper distorsionează profund personalitatea Regelui Mihai, atribuindu-i opinii și reacții pe care Majestatea Sa, prin întreaga sa viață, explicit sau implit, le-a sancționat.

Convenția Națională pentru Monarhie Constituțională”

3 comentarii la &8222;Rostul unui exil: Nicolae apărat? Oficial al Casei M.S.Regele: „A fost o înţelegere.”&8221;

  1. Este trist când unele persoane își schimbă atitudinea în funcție de tot felul de imponderabile. Personal, nu comentez deciziile Majestății Sale Regelui Mihai I al României, pe care le văd că sunt înțelepte, coerente, în interesul țării.

    1. Sunt total de acord cu dumneavoastra, doamna Profesor. Mereu incerc sa le explic unora care cred ca se pot erija in asa-zisi ‘sfatuitori’ ca nimic nu ii indreptateste sa se poarte astfel, indiferent ce au facut cu adevarat – sau doar pretind a fi facut – pentru Casa Regala. Atgitudinea lor mi se pare de o mare aroganta. Un monarhist adevarat nu pune semnul indoielii pe hotararile Regelui, mai ales in chestiuni delicate precum cele de familie.

  2. Sper ca aceasta discutie inutila sa aiba un sfarsit. Dorim un successor la tron si actiuni mai intens mediatizate cu privire la restaurarea monarhiei constitutionale in Romania , actul de abdicare fortata din anul 1947 este invalid , ca atare republica nu exista , vrem revenirea la constitutia din 1923 , adunare constituanta si repunerea Majestatii Sale pe tron . Un punct de vedere…nu este suficient sa aveti cateva sute de semnaturi ale unor personalitati , ca forta sa fie deplina trebuie data posibilitatea si cetatenilor sa semneze pentru o initiativa de acest rang. Spuneti-ne unde trebuie sa achiesam ! Cele bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s