Regina Margareta se implică în criza umanitară din Ucraina

Marți, 1 martie 2022, Majestatea Sa Regina Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu s-au întâlnit cu ministrul Apărării Naționale, domnul Vasile Dîncu, pentru a discuta despre „acțiunile umanitare ale societății românești și ale autorităților Statului român, ca urmare a gravei crize de securitate din Ucraina” (detalii, aici).

În aceeași zi, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au primit reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, domnul Dan Iancu, director general al Departamenului pentru Relații cu Vecinătatea Estică, și pe doamna Loredana Pădurean, consilier diplomatic în cadrul Direcției Relațiile cu Republica Moldova. Agenda întâlnirii a privit „eforturile României, atât în cadrul NATO, cât și în cadrul Uniunii Europene, de a contribui, pe toate planurile, la soluționarea gravelor urmări ale conflictului” (detalii, aici).

Miercuri, 2 martie 2022, Majestatea Sa Regina și Alteța Sa Regală Principele Radu au condus o întâlnire de lucru la care au participat directorul general al Crucii Roșii Române, domnul Ioan Silviu Lefter, și reprezentanți ai Asociației Casa Majestății Sale. „Cei prezenți au discutat felul în care se pot coordona eforturile Crucii Roșii, ale Casei Majestății Sale, ale companiilor cu brevet de Furnizor Regal și ale fundațiilor și asociațiilor cu Înalt Patronaj Regal, pentru a asigura un sprijin umanitar constant și de durată celor loviți de grava criză de securitate din întreaga regiune, cauzată de conflictul armat din Ucraina” (detalii, aici).

Joi, 3 martie 2022, Majestatea Sa Regina Margareta a primit vizita Înaltului Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați, domnul Filippo Grandi. La întâlnire a fost prezent ASR Principele Radu. Majestatea Sa „a subliniat faptul că Familia Regală se va alătura efortului societății civile pentru a ajuta cetățenii ucraineni de pe teritoriul României și a le asigura un sprijin umanitar constant și de durată” (detalii, aici). Ulterior, Majestatea Sa s-a întâlnit cu domnul Pablo Zapata, Reprezentant ad-interim al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) în România, pentru a discuta despre „posibile acțiuni comune în sprijinul refugiaților din Ucraina, atât în stabilirea lor temporară în România, cât și în tranzitul lor prin țara noastră” (detalii, aici).

Marți, 8 martie 2022, Custodele Coroanei și Principele Radu s-au aflat în mijlocul voluntarilor diverselor organizații și al reprezentanților autorităților locale și centrale care lucrează zilnic în Vama Siret, în orașul Siret și în județul Suceava (detalii, aici).

Fundația Regală Margareta a României a lansat proiectul “Ajutor pentru refugiați” (detalii, aici).

Luni, 14 martie 2022, Custodele Coroanei și Principele Radu s-au întâlnit cu inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Alin Mastan. „A fost discutată posibilitatea de a coordona acțiuni ale Casei Regale și Jandarmeriei Române pentru a contribui la rezolvarea gravei crize umanitare ca urmare a conflictului armat din Ucraina” (detalii, aici).

Marți, 15 martie 2022, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a primit, la Palatul Elisabeta, pe Excelența Sa domnul Arthur Mattli, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Confederației Elvețiene la București. Majestatea Sa și Excelența Sa au purtat un dialog privind soluții pe termen lung pentru rezolvarea crizei umanitare ca urmare a conflictului armat din Ucraina și sprijinirea refugiaților aflați pe teritoriul țării noastre (detalii, aici). 

Miercuri, 16 martie 2022, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au desfășurat o vizită în județul Tulcea și s-au întâlnit cu membri ai comunității ucrainene din județ (detalii, aici). Joi, 17 martie 2022, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Radu s-au aflat în mijlocul voluntarilor diverselor organizații, militarilor, personalului medical, translatorilor și al reprezentanților autorităților locale care lucrează zilnic în Vama Isaccea, din județul Tulcea (detalii, aici).

Luni, 21 martie 2022, Custodele Coroanei a avut o întâlnire cu dr. Raed Arafat, secretar de Stat în MAI, șeful Inspectoratului General al Situațiilor de Urgență (detalii, aici).

Marți, 22 martie 2022, Domnul Francesco Rocca, președintele Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) a fost primit de Majestatea Sa. La întâlnire a luat parte Alteța Sa Regală Principele Radu. „Majestatea Sa a făcut cunoscut președintelui IFRC legătura nemijlocită pe care o păstrează cu autoritățile române pentru soluționarea problemelor generate de grava criză umanitară din Ucraina” (detalii, aici).

Miercuri, 23 martie 2022, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a primit la Palatul Elisabeta pe ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian Nicolae Bode. La întrevedere a luat parte Alteța Sa Regală Principele Radu. „Majestatea Sa și domnul ministru au discutat despre armonizarea acțiunilor umanitare ale societății românești, ale organizațiilor neguvernamentale și ale agențiilor internaționale cu cele ale Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a gravei crize de securitate din Ucraina” (detalii, aici).

În aceeași, după-amiază, ambasadorul Republicii Moldova la București, Excelența Sa domnul Victor Chirilă, a fost primit de Majestatea Sa Custodele Coroanei. La întâlnire a luat parte Alteța Sa Regală Principele Radu. „Majestatea Sa a transmis domnului ambasador intenția Familiei Regale de a sprijini eforturile Republicii Moldova în actuala profundă criză umanitară cauzată de conflictul armat din Ucraina, prin intermediul onor organizații naționale, agenții internaționale și companii aflate în parteneriat umanitar cu Casa Majestății Sale” (detalii, aici).

Majestatea Sa Regina Margareta este președintele Crucii Roșii Române, care a contribuit prompt și energic în eforturile umanitare desfășurate în sprijinul refugiaților ucraineni (detalii, aici, aici și aici). Prin Hotărârea nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, Crucea Roșie Română este desemnată ca entitate cu rol de sprijin secundar pentru asigurarea cazării persoanelor evacuate, verificarea apei potabile și hranei pentru persoanele afectate sau evacuate, asigurarea, distribuirea ajutoarelor, organizarea primirii și distribuției ajutoarelor umanitare de urgență și restabilirea legăturilor de familie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s