Monarhiştii răspund Ambasadei Federaţiei Ruse: „Putem dezbate numai dacă aducem clarificări reciproce.”

Noi, semnatarii apelului „Demnitatea şi Regalitatea Românească. O atitudine în prag de 1 Decembrie”, salutăm acţiunea Ministerului Afacerilor Externe de a-l convoca pe Ambasadorul Federaţiei Ruse la o discuţie la nivel de director general, unde partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive și necesitatea menținerii discursului public în limitele uzanțelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale”.

Am luat act de invitaţia Ambasadei Federaţiei Ruse de a organiza o masă rotundă, la mijlocul lunii decembrie, în care suntem invitaţi să apărăm poziţia exprimată de Custodele Coroanei, Majestatea Sa Regina României, în timp ce misiunea diplomatică rusă îşi rezervă dreptul de a „expune amănunțit poziția asupra esenței problemelor abordate”.
 
Precizăm că:
-Ambasada Federaţiei Ruse nu a înţeles esenţa apelului nostru, în care precizăm: Ambasada Federaţiei Ruse foloseşte, în acel comentariu de presă, un limbaj nepotrivit strandardelor diplomatice”. Majestatea Sa este reprezentanta Familiei Regale, care înseamnă atât de mult pentru istoria recentă a României, fiind depozitara valorilor tradiţionale ale statalităţii noastre. Atitudinea Ambasadei Federaţiei Ruse a fost lipsită de curtoazie şi lezează profund sentimente româneşti.
-Subliniem faptul că reacţia noastră nu a urmărit reactivarea unor sentimente rusofobe, prin catalogarea unor acţiuni de politică externă în mod eronat, ci a scos în evidenţă pericolul unei escaladări a situaţiei. Ne cităm apelul: „Într-o pledoarie pro domo, Ambasada Rusiei de pe teritoriul României încearcă să-şi întărească influenţa în cadrul instituţiilor şi societăţii româneşti, cu acceptul iresponsabil al unor minorităţi care nu ţin cont de istoria noastră”.
 
Reamintim Ambasadei Federaţiei Ruse revendicările noastre:
„Așteptăm de la Rusia, dacă este un stat civilizat și prieten, să ia una, o parte sau toate dintre următoarele măsuri:
2) publicarea unor scuze publice la adresa Familiei Regale a României;
3) disocierea E.S. Ambasadorul Rusiei de acel comunicat şi, în caz contrar, retragerea acreditării lui diplomatice de către E.S. Preşedintele României; 
4) acceptarea invitaţiei de a participa la o dezbatere ce va fi organizată de organizatiile noastre, sub egida Alianţei pentru Centenar, pe tema relaţiilor româno-ruse şi româno-sovietice în perioada Vechiului Regat şi a Regatului României Mari;”
 
Considerăm că dezbaterea, pentru a avea loc, trebuie să vină în urma unor clarificări reciproce. 

Un comentariu la &8222;Monarhiştii răspund Ambasadei Federaţiei Ruse: „Putem dezbate numai dacă aducem clarificări reciproce.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s