Senator de Iaşi, în apărarea Reginei: „Viziunea MS o continuă pe cea a Regelui. Imperialismul şi propaganda rusă ne îngrijorează.”

Iulia Scântei, Senator de Iaşi, membru în Comisia Juridică a Senatului României:

„Acum o săptămână, în 21 noiembrie, a avut loc în Sala Tronului de la Palatul Regal, recepția anuală oferită de Familia Regală a României Corpului Diplomatic acreditat la București.

Ceremonia din acest an a respectat tradiția și eleganța serilor regale diplomatice găzduite de suveranii României – Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I – pentru a onora relațiile diplomatice dintre România și țările lumii.

Ceva a fost însă diferit anul acesta și a contrariat deopotrivă pe români și autoritățile române: reacția total lipsită de diplomație și „primitivă” a Ambasadei Federației Ruse la București postată pe rețelele de social – media, cu efect denigrator la adresa MS Margareta, Custodele Coroanei, ca urmare a discursului susținut de aceasta la Seara regală a Corpului Diplomatic.

Gestul nepoliticos și țâfnos al ambasadorului Federației Ruse, Valeri Kuzmin de a pleca de la recepția regală după ceremonia din Sala Tronului, a continuat în mod regretabil, cu un mesaj scris pe pagina Facebook a ambasadei rusești, într-un stil agramat pe alocuri și suburban, care a încălcat limitele uzanțelor diplomatice fiind vădit jignitor la adresa Familiei Regale a României, prin Custodele Coroanei Margareta, dar si la adresa istoriei noastre.

Teama românilor față de agresivitatea Rusiei, ca si a altor popoare din estul Europei, victime ale Cortinei de Fier, călcate în picioare, decenii întregi, de cizmele forțelor rusești de ocupație, nu s-a transformat în fobii peste noapte. Cât timp provocările militare ale Rusiei la Marea Neagră sunt o realitate, nicio temere a României nu este exagerata si nici nu poate fi catalogată drept fobie sau fake – news de un ambasador. Obsesiile Rusiei față de teritorii care nu-i aparțin și propaganda rusească sunt adevăratele îngrijorări pentru România și Europa si ele trebuie condamnate public și ferm de orice reprezentant al Statului Român.

Iată de ce, salut inițiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu care l-a convocat imediat la sediul MAE pe ambasadorul Federației Ruse, Valeri Kuzmin, la nivel de director, pentru a oferi explicații cu privire la conduita nediplomatică pe care a avut-o față de Custodele Coroanei Române, Margareta.

Conform comunicatului emis ulterior, MAE a considerat „inacceptabila” poziționarea misiunii diplomatice ruse față de Custodele Coroanei și a solicitat ambasadorului rus să evite retorica neconstructiva și sa mențină discursul public în limitele uzanțelor diplomatice.”

Închei, amintind inclusiv Ambasadei Federației Ruse la București că istoria Familiei Regale a României este parte a istoriei românilor și trebuie respectată, iar Custodele Coroanei Române continuă să exprime aceeasi viziune cu cea a Majestății Sale Regele Mihai I cu referire la anumite etape istorice care au marcat relatiile diplomatice dintre Romania si Rusia:

Într-un interviu acordat la Radio Europa Liberă în 31 august 2009, MS Regele Mihai I afirma:
„Actiunile URSS-ului au fost extrem de oribile pentru romani, iar Rusia ar trebui sa condamne in mod official Pactul Molotov-Ribbentrop. (…) Mi-ar placea sa-i vad pe rusi mai deschisi, mai cinstiti in legatura cu lucrurile acestea. Moscova ar trebui sa spuna ceva despre Pactul Molotov-Ribbentrop, pentru a pune lucrurile in ordine. Cred ca asa ar fi corect sa procedeze.”
Iar cu referire la susținerea UE pentru Basarabia: „ar trebui sa incerce sa aduca Basarabia inapoi in Europa. Nu ar fi vorba de schimbarea frontierelor deocamdata, dar Basarabia e parte a Europei pentru ca a fost parte a Europei.”

Coroana Română își va continua misiunea de apărare a istoriei românilor, a prezentului si a viitorului european si nord-atlantic al națiunii române.

Cred că si ambasadele ori ambasadorii de la Bucuresti, indiferent ai cărui stat sunt, vor urmări prin activitatea lor publică să respecte valorile și simbolurile poporului român, principiile și normele de drept internațional, contribuind astfel la promovarea unor relații constructive între statele noastre.

#receptieregala #PalatulRegal

Un comentariu la &8222;Senator de Iaşi, în apărarea Reginei: „Viziunea MS o continuă pe cea a Regelui. Imperialismul şi propaganda rusă ne îngrijorează.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s