Președintele Academiei Române decorat de Regina Margareta

Casa Majestății Sale anunță:

„Marți, 29 septembrie 2020, la Palatul Elisabeta, a avut loc ceremonia de decorare a Președintelui Academiei Române, domnul academician Ioan-Aurel Pop, cu Ordinul Coroana României, în grad de Comandor.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a conferit Ordinul Coroana României, în grad de Comandor, domnului academician Ioan-Aurel Pop:

  • pentru eminenta sa contribuție ştiinţifică în domeniul istoric, cu o privire aprofundată asupra istoriei medievale a Transilvaniei şi asupra complexităţii organizării locale şi a relaţiilor interetnice în perioada medievală.
  • pentru proiectele şi programele pe care le susţine în calitate de Preşedinte al Academiei Române, principalul for al ştiinţei şi culturii naţionale (subl.red.).
  • pentru susţinerea publică a valorilor și principiilor Coroanei Române, aducând fundamentare istorică importanței prezenţei publice a Instituției Regale în România modernă și contemporană.

La ceremonie au fost prezenți Alteța Sa Regală Principele Radu, alături de invitații domnului academician.”

Istoricul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyiai din Cluj-Napoca, cu ocazia decernării titlului de cetățeni de onoare ai Județului Cluj pentru Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu – 22 martie 2015. Foto © Nicu Cherciu.

Președintele Academiei Române a declarat pentru Agerpres:

„Pentru mine, decoraţia este mai mult decât o măgulire. E o mare mulţumire sufletească, pentru care exprim întreaga gratitudine Casei Regale a României. E o împlinire istorică, într-un fel. Vine în continuarea unei meserii. Şi meseria mea, despre care îmi place să spun că e o misiune, e să studiez trecutul. Iar din trecutul românilor, secole întregi, de la 1.300 încoace, sunt legate de istoria noastră monarhică, iar din secolul XIX, monarhia constituţională ne-a adus integrarea într-o Europă democratică, în rândul ţărilor etalon pentru civilizaţia europeană şi asta nu este puţin lucru. Iar de la Principele şi Regele Carol până la Regele Mihai, România a străbătut paşi extrem de importanţi spre modernizare, ceea ce reprezintă un lucru extraordinar”

Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române (Agerpres)

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s