Notă editorială: Starea actuală a mișcării monarhiste. Retractări.

În ultimele luni, redacția noastră a publicat o serie de articole care conțin opinii privind aspecte ale mișcării monarhiste aparținând domnului Tudor Vișan-Miu, creator al prezentului blog și animator al său o îndelungată perioadă. Precizăm că, la rugămintea sa, aceste articole au fost retrase. Însoțim acest anunț de precizările sale (n.red).

PRECIZĂRILE DOMNULUI TUDOR VIȘAN-MIU

„În această vară mi-am prezentat demisia din cadrul Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, asociație în care m-am înscris în anul 2014, după împlinirea vârstei de 18 ani, și în care am desfășurat o energică activitate. Retragerea mea a fost însoțită de publicarea unor opinii personale de către redacția acestui blog.

Faptele despre care am vorbit există și se referă la organizarea internă a asociației. Consider că cel mai important aspect se referă la unitatea organizației și la raporturile între membri. De exemplu – ultimul congres național al asociației a fost organizat în 10 mai 2016, la Sinaia. În anii următori (2017, 2018 și 2019), congresul nu s-a organizat – fiind menținută aceeași conducere. În toamna anului 2019, un cetățean numit Ștefan Daniel Țuțuianu a inițiat o acțiune pentru dizolvarea asociației. Prin urmare, un congres a fost organizat în 4 ianuarie 2020, la București, dar „s-a negociat” menținerea conducerii alese în 10 mai 2016, existând promisiunea că un alt congres se va organiza în 10 mai 2020. Din cauza stării de urgență instituie pe teritoriul României în 16 martie 2020, acest lucru nu a mai fost posibil.

Dincolo de faptele strict administrative privind activitatea asociației, care sunt verificabile, cred că opiniile exprimate au șansa de a fi văzute ca o simplă răfuială a unui ex-membru cu foștii colegi, precum domnii Claudiu Pădurean, Cătălin Șerban sau Valentin Lungu. La nivel general, chiar am afirmat într-una din opinii: „suspectez existența unor intenții de confiscare a segmentului monarhist al societății civice de către persoane cu intenții și agende ascunse”. Până la proba contrarie, însă, membrii Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei sunt oameni de bună credință. Am avut neînțelegeri, dar trebuie să admit că, o lungă perioadă de timp, am colaborat foarte bine. Tocmai de aceea consider că am greșit lezând imaginea unor activiști monarhiști – și poate că nici nu am avut dreptate în ce am afirmat. Le doresc colegilor rămași în asociație succes.

Care este totuși viitorul? Starea mișcării monarhiste nu oferă motive de optimism. Un aspect al problemei este chiar situația dinastiei. Regina Margareta a trecut de vârsta Regelui Mihai în 1990 iar, deocamdată, nu există perspectiva unui succesor din generația a șasea regală (deși candidați ar fi). Față de tânărul nepot al Majestății Sale, oricât de agreabilă ne-ar fi persoana sa, am rezerve că de numele său poate fi legat viitorul instituției monarhice. Un alt aspect este contextul social. Oamenii contemporani cu Regatul sunt astăzi foarte în vârstă, iar tinerii nepoți interesați de această moștenire sunt mai degrabă excepții. Eu personal aparțin unei generații care are toate șansele să se acomodeze cu republica în România.

Din păcate, nu am o soluție pentru a schimba actuala stare de fapt. Regret că nu am putut face mai mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s