Ambasada Rusă îşi clarifică poziţia: „Respectăm Casa Regală datorită importanţei sale istorice”. Vrea o masă rotundă.

Rezumăm scandalul diplomatic dintre Federaţia Rusă şi statul român pe tema atitudinii Ambasadei Federaţiei Ruse faţă de Familia Regală a României.

1.Joi, 21 noiembrie 2019, Majestatea Sa Margareta a criticat acțiunile Rusiei din Georgia, Ucraina și Orientul Mijlociu, ca o amenințare la adresa „securității noastre”.

2.Vineri, 22 noiembrie 2019, Ambasada Federaţiei Ruse a publicat un comentariu de presă jignitor la adresa istoriei românești, vorbind de „fobii istorice din Vechiul Regat”.

3.Luni, 25 noiembrie 2019, reprezentanţi ai societăţii civile lansează un apel („Demnitatea și regalitatea românească. O atitudine în prag de 1 decembrie”) în care cer Ambasadei Federaţiei Ruse scuze.

4.Marţi, 26 noiembrie 2019, autorităţile române iau măsuri şi îl cheamă de urgență pe Excelenţa Sa Ambasadorul Federaţiei Ruse și îl mustră.

5.Marţi, 26 noiembrie 2019, Ambasada Federaţiei Rusie lansează invitația la dezbatere, ca răspuns la apel.

6.Semnatarii apelului răspund:

Reamintim Ambasadei Federaţiei Ruse revendicările noastre:
„Așteptăm de la Rusia, dacă este un stat civilizat și prieten, să ia una, o parte sau toate dintre următoarele măsuri:
1) retragerea comunicatului de presă din 22 noiembrie 2019;
2) publicarea unor scuze publice la adresa Familiei Regale a României;
3) disocierea E.S. Ambasadorul Rusiei de acel comunicat şi, în caz contrar, retragerea acreditării lui diplomatice de către E.S. Preşedintele României;
4) acceptarea invitaţiei de a participa la o dezbatere ce va fi organizată de organizatiile noastre, sub egida Alianţei pentru Centenar, pe tema relaţiilor româno-ruse şi româno-sovietice în perioada Vechiului Regat şi a Regatului României Mari;”

Considerăm că dezbaterea, pentru a avea loc, trebuie să vină în urma unor clarificări reciproce.

7.Ambasada Federaţiei Ruse comunică cu reprezentantul Alianţei pentru Centenar despre revendicările semnatarilor:

„(…) în ceea ce priveşte ideea de a organiza dezbaterile pe tema relaţiilor româno-ruse şi româno-sovietice, am dori să vă atragem atenţia asupra faptului că în situaţia de faţă Ambasada consideră necesar ca discuţia să fie focalizată pe esenţa problemelor expuse în comentariul nostru, care a venit ca reacţia la interpretarea inadecvată a politicii Federaţiei Ruse din partea Majestăţii Sale. În ceea ce priveşte istoria Regatului României şi a relaţiilor lui cu Imperiul Rus şi URSS, inclusiv şi pe linia dinastiilor guvernante, o discuţie serioasă pe această problematică istorică cere participarea istoricilor specializaţi de epocă respectivă”.

8.Reprezentantul semnatarilor apelului transmite:

„În urma intervenţiei Ministerului Afacerilor Externe şi răspunsului primit de la Ambasada Federaţiei Ruse, analizăm oportunitatea de a desfăşura o masă rotundă la care să-l invite pe ES Ambasadorul Federaţiei Ruse, care, la finalul unei abordări complexe, să răspundă următoarei întrebări: „În ce grad suveranitatea românească a fost ştirbită de ocupaţia sovietică din 1944 şi care sunt urmările acesteia pentru prezentul românesc?”. Decizia organizării mesei rotunde depinde de publicarea unor scuze publice la adresa Majestăţii Sale Custodele Coroanei, aşa cum am cerut în punctul 2) al acestui apel. După publicarea acestora, data şi locul dezbaterii vor putea fi propuse de Alianţa pentru Centenar, urmând ca o invitaţie scrisă să fie transmisă Ambasadei Federaţiei Ruse.”

9.Reprezentantul Alianţei pentru Centenar a purtat o convorbire telefonică cu un reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse. I s-a transmis că:

„nu este nimic personal, dar din cauza publicării alocuţiunii în mass media am fost nevoiţi să lămurim faptele şi să expunem poziţia oficială a Rusiei. Ca şi anterior, Ambasada are atitudinea respectoasă faţă de Casa Regală ţinând cont de calitatea sa de una dintre structuri care simbolizează o perioadă îndelungată din istoria României.”

3 comentarii la &8222;Ambasada Rusă îşi clarifică poziţia: „Respectăm Casa Regală datorită importanţei sale istorice”. Vrea o masă rotundă.&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s