Regele Mihai, mesaj după mineriada din 1990: „o lovitură gravă adusă speranțelor născute în revoluția din decembrie”.

Mesajul Majestății Sale Regele Mihai, prilejuit de invazia minerilor în București și represiunea sângeroasă a manifestanților din Piața Universității (19 iunie 19990)

Români, Românce,

Violența ultimelor zile reprezintă o lovitură gravă adusă speranțelor născute din revoluția din decembrie. Această violență a făcut un mare rău pentru reputația și demnitatea țării noastre în Europa și în lume. În câteva ore, legitimitatea democratică pe care actualii deținători ai puterii au căutat s-o obțină prin alegerile din 20 mai a fost pusă sub semnul întrebării. Fiecare se întreabă, pe bună dreptate, dacă țara noastră nu se va reîntoarce la timpurile dictaturii lui Ceaușescu.

Faptul că un Guvern se pretinde democratic poate cere unei părți a populației să preia legea și să încurajeze o teribilă violență fără discriminare, rămâne fără precedent.
Deși poliția și armata au datoria de a respecta ordine autorităților, suprema datorie rămâne cea față de națiunea pe care o servesc, și apare clar să mulți dintre ei au înțeles asta. Poliția și armata nu pot fi folosite pentru reprimarea populației sau pentru brutalizarea unei părți a acesteia din simplul motiv că are păreri politice diferite.

Democrația nu poate exista dacă un partid politic se folosește de grupuri personale pentru distrugerea opozanților. Iar România nu-și va putea concepe viitorul în sânul Europei democratice atâta timp cât Guvernul va trata Opoziția drept o bandă de conspiratori și trădători.

Români, Românce!

Rămâneți uniți, rămâneți horătâți!

În construirea democrației nu pot exista diferențe între muncitori și intelectuali, între tineret și bătrâni sau între orășeni și săteni. Un guvern care neagră drepturile unui grup sfârșește prin a impune oprimarea tuturor. Dacă vă reamintiți de felul cum regimul comunist a încurajat vrajba dintre români și cei de altă naționalitate, veți înțelege că prin cultivarea diferențelor sociale se ajunge la perpetuarea dictaturii.

Doresc să-mi exprim toată simpatia mea pentru familiile îndoliate și pentru cei care au avut de suferit în această săptămână de violență. Cu profundă durere în suflet, adresez tuturor un apel solemn, indiferent unde se află, indiferent de profesiunea, de funcția sau de opinia lor personală. Cer tuturor românilor să pună interesele țării mai presus de orice. Astăzi, mai mult ca oricând, țelul nostru este de a rămâne credincioși idealurilor revoluției din decembrie, de a crea o adevărată democrație în respectul ființei umane. Acesta este singurul drum spre asigurarea prosperității economice și sociale, aceea pentru care cetățenii noștri au suferit și au pierit.
Mihai R.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s