Regina Margareta despre Republica Moldova: „sunt cei mai înflăcărați susținători ai Europei”.

Majestatea Sa Custodele Coroanei române a ținut un discurs la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale din Stockholm, în ziua de 8 martie 2023, intitulat Pledoarie regală pentru Republica Moldova. Textul se poate citi la următoarea adresă:

https://www.romaniaregala.ro/jurnal/pledoarie-regala-pentru-republica-moldova/

Salut decizia Uniunii Europene de anul trecut de a acorda Moldovei statutul de candidat. De asemenea, este încurajator faptul că, în cadrul recentului său discurs în Parlamentul European, Președintele Zelensky a evidențiat Moldova în mesajul său. Și este limpede favorabil faptul că Președinta Maia Sandu a fost invitată la summit-ul pe care Președintele SUA, Joe Biden, l-a susținut recent la Varșovia, cu liderii țărilor care se învecinează fie cu Rusia, fie cu Ucraina. Aliații noștri au observat clar prezența ei.

Cu toate acestea, mă simt obligată să adaug că avem nevoie să fim conștienți de urgența în sprijinirea Republicii Moldova. După ce a acceptat Republica Moldova ca țară candidată, UE ar trebui să înceapă cât mai repede posibil identificarea obiectivelor asupra cărora trebuie să se concentreze guvernul Republicii Moldova pentru a-și grăbi aderarea la UE.

Da, decalajul de prosperitate dintre Moldova și UE rămâne mare. Și da, există dificultăți serioase în buna guvernare a țării. Dar, în același timp, cetățenii Republicii Moldova sunt probabil unii dintre cei mai înflăcărați susținători ai Europei. Iar populația este de o dimensiune modestă, așa că procesul de integrare, precum și prețul care ar putea trebui plătit pentru acesta, rămâne modest.

În plus, după cum arată pe deplin exemplul tragic al Ucrainei, alternativa de a nu profita de oportunitatea integrării europene ar însemna un efort de integrare mult mai costisitor și mai disperat într-o etapă ulterioară. Oricând s-ar încheia războiul din Ucraina, Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate și de fonduri vaste de reconstrucție economică și nimic nu va produce rezultatele necesare dacă Moldova nu este inclusă în ecuație.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s