ASR Principesa Moştenitoare Margareta: „Sunt absolut pregătită pentru restaurarea monarhiei.”

Margareta cea mai buna poza

Principesa Moștenitoare și Principele Radu la Interviurile Telejurnalului, 6 noiembrie 2015

Claudiu Lucaci: Vreau să vă întreb despre continuitate. Sunteţi Principesa Moştenitoare. Vedeti posibilă şi participarea voastră  ca o figură centrală în ceea ce urmează să fie această eventuală modificare constituţională [revenirea la monarhie – n.n.?].

Principesa Moştenitoare Margareta a României: Da. Am fost crescută o persoană democratică. Sunt absolut pregătită, sunt aici. Vreau să servesc.

[20:00-20:40]

Claudiu Lucaci: Sunt pregătiţi [o parte din români – n.n.] pentru a repune în discuţie rolul monarhiei constituţionale?

Principele Radu al României:  Da, cred că sunt. Numai că proiectul monarhiei este unul al societăţii şi al clasei politice, nu al Coroanei.

Principesa Moştenitoare Margareta a României: Noi suntem pregătiţi, vrem să servim Ţara cum putem, cum facem acum, cum a făcut şi în exil Regele, şi cum poate să fie în viitor. Dar nu depinde numai de noi: depinde de români şi de voinţă politică.

[17:00-17:30]

Claudiu Lucaci: În mentalul colectiv există acest apel la autoritatea supremă, în cazul acesta la Preşedinte. Nu vă este teamă că se poate face acelaşi lucru cu un monarh?

Principele Radu al României: Există posibilitatea ca oamenii să se proiecteze aşa, dar dacă monarhia se va instaura în România, se va instaura printr-o constituţie care nu va mai fi ambiguă. În nici un caz monarhul nu va avea atribuţii care se suprapun peste cele ale liderului politic al ţării, care este premierul. Uitaţi-vă în Marea Britanie: când se alege un nou premier, rezultat al majorităţii parlamentului, el este considerat liderul politic al ţării. Nimeni nu are ideea s-o considere pe Regina liderul politic al ţării. […]

Principesa Moştenitoare Margareta a României: Va fi şi un proces de educaţie, ceva mult mai profund […]

Claudiu Lucaci: O schimbare în interiorul fiecăruia…

[16:30-17:30]

194 - ASR Margareta & Principele Radu - 22.03.2015 - NIK_3407 - foto Nicu Cherciu

56 de comentarii la &8222;ASR Principesa Moştenitoare Margareta: „Sunt absolut pregătită pentru restaurarea monarhiei.”&8221;

  1. Absolut pregatita majestate,nu-i suficent!Pregatita este a fii aproape de tinerii din strada!!! Sorry.Trenul Dvoastre de mult a plecat din gara,acum i-l puteti poate, oprii! Succes!!!

    1. Ai cunoscut d-ta tara sub monarhie?’Eu am 60 de ani si stiu ce imi povesteau parintii si bunicii,oameni simpli care au trait pe vremea monarhiei. Nici un tren nu e pierdut atata timp cat exista vointa poporului. Ai vazut-o pe regina Angliei sau alt rege al Europei sa faca „baie de multime”? Inseamna ca nu intelegi ce este un rege (o regina).Nu sunt monarhista dar zau ca ma gandesc serios la varianta asta. Principesa Margareta nu este o solutie rea ,e o persoana matura,cu o educatie aleasa,traita in sfere inalte si care stie ce inseamna politica si oamenii politici. Un rege nu este administratorul unei tari,asta e treaba primului ministru si a guvernului,este garantia acesteia!

      1. sincer de ce nu! poate in sfarsit Dumnezeu are mila de tara asta, care a fost atat de ratacita ! Monarhia ar fi o solutie buna!

      2. Foarte frumos si la obiect atinsa problenatica monarhica! Poate ca Bunul Dumnezeu isi va face mila de acest popor roman osandit de prea multi ani! Faca-se Voia Lui spre binele tuturor traitorilor pe aceste meleaguri!

      3. De gradul intens al activitatatii monarhistilor care este covarsitor, depinde schimbarea macazului republicanilor. Nu avem nevoie de lovituri de stat care sa duca la stoparea Patriei, dar acolo unde ne aflam, suntem obligati prin faptul ca ne declaram monarhisti sa neutralizam pe cale pasnica pe republicani, care in momentul de fata nu mai au nici un ajutor ideologic din partea Rusiei, iar in ceece priveste USA sau Franta sa ne gandim la proverbul „tot nashul isi gaseste nashul”. Monarhul se lupta pentru tara Sa fara sa faca agitatie politica, fara sa sprijine o grupare politica, Monarhul, Unsul Lui Dumnezeu, in primul rand este interesat pentru bunastarea suflarii Patriei, pentru dezvoltarea economica si nu in ultimul rand al nivelului apararii sanatatii ai celor multi.
        Lasati Monarhia sa-si faca datoria ! Romania datorita intrigilor politice a intrat pe strada infundata care are ca rezultat decimarea natiunei fie prin imigrari masive sau prin masuri haotice in legatura cu pandemia.
        Nimic fara Dumnezeu, Nimic fara Monarhie !
        Emilian Teodorescu

      4. Vă adunați toți trei? Vă rog să îmi scuzați gluma, dar nici nu cred că se poate pune problema să ne întoarcem la monarhie. Poate în câteva cercuri restrânse, dar nesemnificative numeric. De altfel, nici nu cred ca Principesa Margareta sau Radu Duda ar fi niște persoane potrivite. Eu am fost educat în spirit republican și nu înțeleg de ce conducerea unei țări ar trebui să fie ereditară. Nu văd niciun avantaj și mi se pare absurd, nedemocratic și complet nepotrivit pentru secolul XXI. Rog monarhiștii să îmi explice contrariul. Nu trebuie sa fii comunist sau pro-sovietic pentru a fi republican, eu sunt profund anticomunist și consider ca Rusia este un vecin foarte periculos.

      5. Legătura dintre anticomunist și antiderapant îmi scapă atât ca sens, cât și ca umor. Iar presupunerea că aș nega ideea de ierarhie dacă neg ideea de monarhie este la fel de forțată și lipsită de sens. Nu sunt sigur de care dintre cele mai folosite sofisme se apropie mai mult, dar este un raționament forțat și lipsit de orice valoare logică. Dumneavoastră nu puteți concepe o ierarhie fără un rege, eu pot. Dacă așa credeți dumneavoastră că veți convinge românii să reinstaureze monarhia, vă anunț de pe acum că veți eșua în cel mai amuzant mod.

      6. Politicienii RO. de azi, nu au vointa politica de a renunta la vanitatea lor si de a merge pe calea dreapta a schimbarii constitutiei. Mai precis, cred ca Romania a intrat in cusca de soareci! Din str. infundata mai ai posibilitatea de a te intoarce Dar ei au ochelari de cal si-n vanitatea lor merg inainte, aparandu-si privilegiile. Grav este ca din cursa de soareci n-ai cum iesi! Si … ce-i mai grav, ca aceasta cursa de soareci functioneaza sub influentele vestului (aprobata de politicienii nostri ”in blat”, fie de stanga, fie de dreapta) care vor sa ne devoreze, sa ne desfiinteze. Am crezut ca politicienii englezi au gresit major iesind din UE. Acum, incep sa cred si le dau dreptate ca au fost prudenti, n-au vrut sa intre in jocul murdar ar masinatiunilor politice nedemocratice. Iar in ceeace traim azi ”pandemia”, este ”bomboana pe coliva”, sperietoarea populatiei de catre mult prea nepregatitul ”guvern al meu”!

    2. Un monarh este educat in spiritul disciplinei,respectului si al rusinei !Un monarh gandeste de 10 ori si apoi trece la fapte. Ganditi-va si d-vs. D-le Solomon cum s-ar fi interpretat prezenta „Printesei” in mijlocul demonstrantilor ?
      !

    3. La cate greseli gramaticale ai facut in 3 randuri, nu cred ca esti in masura sa dai cuiva sfaturi, cu atat mai putin familiei regale 🙂

    4. Solomon, intai trebuie sa inveti sa scrii si apoi sa faci comentarii! Mai mult, nu am auzit de cuvantul romanesc „Sorry”!

      Asa ca… nu am ce comenta. Sunt totalmente de acord cu D-na Krista si cu Dl. Guist. Si mie mi-au povestit bunicii cat de bine era cand aveam un Rege!

      Contributia Majestatii Sale in al II-lea razboi mondial a fost salutara si corecta dar fostii si actualii comunisti au acoperit-o cu o falsa istorie…

      Dupa ce veti invata sa scrieti, poate veti si citi… cautati adevarata istorie!

      1. Pe vremea lui Carol I sau Carol al II-lea ? Sau Ferdinand?
        Nu uitati evenimentele triste in perioada lui Carol II. Da, pe vremea lui Ferdinand si Carol I a fost cea mai infloritoare perioada apoi situatia s-a degradat .Cred ca nu despre monarhie este vorba ci despre oameni si sa ma ierte Dumnezeu dar nu de un Duda avem noi nevoie acum. Un principe contestat de regalitatile inrudite, un principe candidat la functia de presedinte in lipsa sperantei de urcare pe tron. Teoretic ar trebui sa fie doar principe consort dar la noi orice este posibil chiar si o monarhie originala ca politica mai originala decat a noastra nu are nimeni..Inca de copil visam la monarhie,aveam in camera mea de adolescenta o poza cu regele Mihai, apoi am aplaudat prima sosire a regelui Mihai in tara si modul in care l-au primit mii de romani si am regretat comportamentul lui Ilici fata de rege dar intre timp s-au intamplat multe si personal am fost teribil de dezamagita de multe evenimente in care casa regala a fost implicata.

  2. Va scriu cu tot respectul si admiratia ca ar fi bine sa aveti in vedere in promovare toate detaliile. De pilda la aceasta postare, imaginea este total nepotrivita. Persoana care trebuie promovata e bine sa priveasca in ochii oamenilor, in niciun caz in sus. Sunt multe explicatii psihologice si marketing/profesionale. Pot sa ajut cu mare drag si daruire oricand,

  3. Avem marele noroc sa avem un Rege si o Casa Regala vie si functionala, pe care multi altii nu o mai au din pacate. Eu cred ca acum avem o sansa istorica sa iesim din mizeria din ultimii 25 de ani si sa spalam aceasta rusine, sa alinam aceasta suferinta. Casa Regala este mai presus de orice interese politice meschine, uneste acest popor greu incercat si-l reprezinta cu cinste si demnitate. Din pacate educatia nu le-a permis tinerilor sa inteleaga rolul Monarhiei, care este in slujba poporului si nu invers. Da Doamne mintea romanului cea de apoi.

  4. In situatia in care se afla Romania in acest moment sigura solutie este monarhia. Doamne ajuta! E ceea ce mi-am dorit intodeauna dupa „89.

  5. traiesc de 10 ani intr.o tara monarha si va pot spune cu siguranta ca e mult mai bine ca la noi acasa… daca monarhia se restituie as fi prima care s.ar intoarce acasa..

  6. Ori ce se spune despre Monarhie eu cred ca aceasta institutie va aduce stabilitatea Romaniei, cei care s-ar opune sunt cei care au ciolanul si nu vrea sa dea drumul la ciolan , Hai mai ginditi si realistic nu numai la buzunarul vostru fiti uniti pentru tata asta

  7. Doamna cu pseudonimul Q_sound este victima unor poncife, papagalicite de paladinii republicanismului stacojiu. Anul 1938 rămâne acela al unui nivel de bunăstare a populaţiei din România încă neegalat, cum ―de asemenea ― înflorirea culturală a atins ― între anii 1930-1945 ― un apogeu ce nu s-a refăcut după prăbuşirea determinată programatic de instaurarea bolşevismului. Elita intelectualităţii de anvergură mondială ieşită la lumină cu aplomb maxim în deceniul al patrulea al secolului XX a trebuit să guste pâinea amară a exilului sau a fost decimată cu ură nemăsurată prin încarcerare, prigoană, teroare. La noi, „sumbrul deceniu” a durat aproape 20 de ani. Din nenorocire, după 1990, o autoproclamată elită culturală, formată din simbriaşi ai unor forţe străine de tradiţiile locului nostru de baştină, a înceţoşat zariştea limpede a culturii româneşti. Personaje maligne precum Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, H.-R. Patapievici, Lucian Boia, Mircea Cărtărescu şi sateliţii lor (“maeştri” şi ciraci ― fără excepţie ― impostori, plagiatori, mistificatori de istorie, jefuitori ai banului public) fac tot mai evident şi extrem de stringentă trebuinţa de a reconstrui solidaritatea intelectualilor autentici. Marginalizaţi, apăsaţi de lipsuri materiale şi, sistematic denigraţi prin campanii de presă conduse cu dexteritate neokomternistă, aceştia trebuie sprijiniţi concret, prin programe coerente, tradiIţia mecenatistă a monarhilor noştri, frumos renăscută prin opera celor 25 de ani de activitate perseverentă a Fundaţiei PRINCIPESA MARGARETA, se cuvine a fi splendid însutită. Nihil sine Deo!

  8. Trompeta Carpaților, 7/8 august 1870
    „unul dintre cei 1.000 ai lui Giuseppe Garibaldi – volintir în Italia, volintir într-o revoluție polonă, vrăjmaș jurat al tiranilor și frate pasionat al poporului.”

    În conformitate cu prevederile tuturor constituțiilor aferente monarhiei constituționale din Romănia, toate titlurile nobiliare sunt abolite. Posibilitatea legală de a avea rang princiar sau titlu nobiliar există numai în cadrul acestor constituții care cu începere de la 1866 au reglementat cagrul legal al principatului și mai apoi al monarhiei constituționale a României. .Această stare de fapt ar trebui să fie limpede pentru orice monarhist sau simpatizant al monarhiei, spre a putea face distincțiile necesare fața de constituțiile republicane care exclud monarhia. Spre edificare se poate consulta pagina web https://ro.wikipedia.org/wiki/Constitu%C8%9Bia_Rom%C3%A2niei

    Prin urmare avănd drept bază legală de apreciere toate prevederile din constituțiile monarhiei constituționale se constată ca numai Parlamentul României este cel care poate decide, inclusiv în această problemă, deoarece toate Constituțiile sunt validate de acest for.

    Pentru perioada de domnie a M.S. Regele Mihai I, au fost în vigoare două Constituții, cea din 1923 și cea din 1938. Mai jos sunt redate aspecte importante din ambele texte de lege.

    Constitutiunea din 1923
    PARLAMENTUL ROMANIEI

    TITLUL I
    DESPRE TERITORIUL ROMANIEI

    Art. 1.
    Regatul Romaniei este un Stat national unitar si indivizibil.

    Art. 2.
    Teritoriul Romaniei este nealienabil.
    Hotarele Statului nu pot fi schimbate sau rectificate decat in virtutea unei legi.

    Art. 3.
    Teritoriul Romaniei nu se poate coloniza cu populatiuni de ginta straina.
    ……………………………………………
    Art. 7.
    Deosebirea de credinte religioase si confesiuni, de origina etnica si de limba, nu constitue in Romania o piedica spre a dobandi drepturile civile si politice si a le exercita.
    Numai naturalizarea aseamana pe strain cu Romanul pentru exercitarea drepturilor politice.
    Naturalizarea se acorda in mod individual de Consiliul de Ministri, in urma constatarii unei comisiuni, compusa din: primul-presedinte si presedintii Curtii de apel din Capitala Tarii, ca solicitantul indeplineste conditiunile legale.
    O lege speciala va determina conditiunile si procedura prin care strainii dobandesc naturalizarea. Naturalizarea nu are efect retroactiv. Sotia si copiii minori profita, in conditiunile prevazute de lege, de naturalizarea sotului sau tatalui.

    Art. 8.
    Nu se admite in Stat nici o deosebire de nastere sau de clase sociale. Toti Romanii, fara deosebire de origina etnica de limba sau de religie, sunt egali inaintea legii si datori a contribui fara osebire la darile si sarcinile publice.
    Numai ei sunt admisibili in functiunile si demnitatile publice, civile si militare. Legi speciale vor determina Statutul functionarilor publici.
    Strainii nu pot fi admisi in functiunile publice decat in cazuri exceptionale si anume statornicite de legi.

    Art. 9.
    Toti strainii aflatori pe pamantul Romaniei se bucura de protectiunea data de legi persoanelor si averilor in genere.

    Art. 10.
    Toate privilegiile de orice natura, scutirile si monopolurile de clasa sunt oprite pentru totdeauna in Statul Roman.
    Titlurile de noblete sunt si raman neadmise in Statul Roman. Decoratiunile straine se vor purta de Romani numai cu autorizarea Regelui.
    ……………………………………………….

    CAPITOLUL II
    Despre Rege si Ministri

    SECTIUNEA I
    Despre Rege

    Art. 77.
    Puterile constitutionale ale Regelui sunt creditare in linie coboritoare directa si legitima a Maiestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu exclusiunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor.
    Coboritorii Maiestatii Sale vor fi crescuti in religiunea ortodoxa a Rasaritului.

    Art. 78.
    In lipsa de coboritori in linie barbateasca ai Maiestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, succesiunea Tronului se va cuveni celui mai in varsta dintre fratii sai sau coboritorilor acestora, dupa regulele statornicite in articolul precedent.
    Daca nici unul dintre fratii sau coboritorii lor nu s’ar mai gasi in vieata sau ar declara mai dinainte ca nu primesc Tronul, atunci Regele va putea indica succesorul sau dintr’o dinastie suverana din Europa cu Primirea Reprezentatiunii nationale, data in forma prescrisa de art. 79.
    Daca nici una, nici alta nu va avea loc, Tronul este vacant.

    Art. 79.
    La caz de vacanta a Tronului, ambele Adunari se intrunesc de indata intr’o singura Adunare, chiar fara convocare, si cel mai tarziu pana in opt zile dela intrunirea lor aleg un Rege dintr’o dinastie suverana din Europa occidentala.
    Prezenta a trei patrimi din membrii cari compun fiecare din ambele Adunari si majoritatea de doua treimi a membrilor prezenti sunt necesare pentru a se putea procede la aceasta alegere.
    La caz cand Adunarea nu se va fi facut in termenul mai sus prescris, atunci in a noua zi, la amiazi, Adunarile intrunite vor pasi la alegere oricare ar fi numarul membrilor prezenti si cu majoritatea absoluta a voturilor.
    Daca Adunarile s’ar afla dizolvate in momentul vacantei Tronului, se va urma dupa modul prescris la articolul urmator.
    In timpul vacantei Tronului, Adunarile intrunite vor numi o locotenenta regala, compusa din trei persoane, care va exercita puterile regale pana la suirea Regelui pe Tron.
    In toate cazurile mai sus aratate votul va fi secret.

    Art. 80.
    La moartea Regelui, Adunarile se intrunesc chiar fara convocare cel mai tarziu zece zile dupa declararea mortii. Daca din intamplare ele au fost dizolvate mai inainte si convocarea lor a fost hotarita in actul de dizolvare pentru o epoca in urma celor zece zile, atunci Adunarile cele vechi se aduna pana la intrunirea acelora cari au a le inlocui.

    Art. 81.
    Dela data mortii Regelui si pana la depunerea juramantului a succesorului sau la Tron puterile constitutionale ale Regelui sunt exercitate, in numele poporului roman, de ministri, intruniti in consiliu si sub a lor responsabilitate.

    Art. 82.
    Regele este major la varsta de optsprezece ani impliniti.
    La suirea sa pe Tron, el va depune mai intaiu in sanul Adunarilor intrunite urmatorul juramant: „Jur a pazi Constitutiunea si legile poporului roman, a mentine drepturile lui nationale si integritatea teritoriului „.

    Art. 83.
    Regele, in vieata fiind, poate numi o Regenta, compusa din trei persoane, care, dupa moartea Regelui, sa exercite puterile regale in timpul minoritatii succesorului Tronului. Aceasta numire se va face cu primirea Reprezentatiunii nationale, data in forma prescrisa la art. 79 din Constitutiunea de fata.
    Regenta va exercita totdeodata si tutela succesorului Tronului in timpul minoritatii lui.
    Daca, la moartea Regelui, Regenta nu s’ar gasi numita si succesorul Tronului ar fi minor, ambele Adunari intrunite vor numi o Regenta, procedand dupa formele prescrise la art. 79 din Constitutiunea de fata.
    Membrii Regentei nu intra in functiune decat dupa ce vor fi depus solemn inaintea ambelor Adunari intrunite juramantul prescris prin art. 82 din Constitutiunea de fata.

    Art. 84.
    Daca Regele se afla in imposibilitate de a domni, ministrii, dupa ce au constatat legalmente aceasta imposibilitate, convoaca indata Adunarile.
    Acestea aleg Regenta, care va forma si tutela.

    Art. 85.
    Nici o modificare nu se poate face Constitutiunii in timpul Regentei.

    Art. 86.
    Regele nu va putea fi totdeodata si Seful unui alt Stat fara consimtimantul Adunarilor.
    Nici una din Adunari nu poate delibera asupra acestui obiect daca nu vor fi prezenti cel putin doua treimi din membrii cari le compun, si hotarirea nu se poate lua decat cu doua treimi din voturile membrilor de fata.

    Art. 87.
    Persoana Regelui este inviolabila. Ministrii lui sunt raspunzatori.
    Nici un act al Regelui nu poate avea tarie daca nu va fi contrasemnat de un ministru, care prin aceasta chiar devine raspunzator de acel act.
    ……………………………….

    CONSTITUŢIA
    României din 1938
    Textul actului publicat în M.Of. nr. 48/27 feb. 1938

    TITLUL I
    Despre teritoriul Romaniei

    Art. 1. – Regatul Romaniei este un Stat National, unitar si indivizibil.

    Art. 2. – Teritoriul Romaniei este inalienabil.

    Art. 3. – Teritoriul Romaniei nu se poate coloniza cu populatiuni de semintie straina.
    …………………………………………………..

    CAPITOLUL 1
    Despre Rege

    Art. 34. – Puterile constitutionale ale Regelui sunt ereditare in linie coboritoare directa si legitima a Majestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu excluziunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor.

    Coboritorii Majestatii Sale vor fi crescuti in religiunea ortodoxa a Rasaritului. Art. 35. -In lipsa de coboritori in linie barbateasca ai Majestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, succesiunea Tronului se va cuveni celui mai in varsta dintre fratii Sai, sau coboritorilor acestora, dupa regulile statornicite in articolul precedent.

    Daca nici unul din frati sau coboritorii lor nu s-ar gasi in viata, sau ar declara mai dinainte ca nu primesc Tronul, atunci Regele va putea indica succesorul Sau dintr-o dinastie suverana din Europa occidentala, cu primirea Reprezentatiunii Nationale data in forma prescrisa de Art. 36.

    Daca nici una nici alta nu va avea loc, Tronul este vacant.

    Art. 36. – In caz de vacanta a Tronului, ambele Adunari se intrunesc de indata intr-o singura Adunare chiar fara convocare si, cel mai tarziu pana in opt zile de la intrunirea lor, aleg un Rege dintr-o dinastie suverana din Europa occidentala.

    Prezenta a trei patrimi din membri care compun fiecare din ambele Adunari si majoritatea de doua treimi a membrilor prezenti sunt necesare pentru a se putea purcede la aceasta alegere. In caz cand Adunarea nu se va fi facut in termenul mai sus descris, atunci in a noua zi la amiaza Adunarile intrunite vor pasi la alegere, oricare ar fi numarul membrilor prezenti si cu majoritatea absoluta a voturilor.

    Daca Adunarile s-ar afla dizolvate in momentul vacantei Tronului, se va urma dupa modul prescris la articolul urmator.

    In timpul vacantei Tronului, Adunarile intrunite vor numi o Locotenenta Regala compusa din trei persoane, care va exercita puterile Regale pana la suirea Regelui pe Tron.

    In toate cazurile mai sus aratate votul va fi secret.

    Art. 37. – La moartea Regelui Adunarile se intrunesc chiar fara convocare, cel mai tarziu zece zile dupa declararea mortii.

    Daca din intamplare ele au fost dizolvate mai dinainte si convocarea lor a fost hotarita in actul de dizolvare, pentru o epoca in urma celor zece zile, atunci Adunarile cele vechi se aduna pana la intrunirea acelora care au a le inlocui.

    Art. 38. – De la data mortii Regelui si pana la depunerea Juramantului succesorului Sau la Tron, puterile constitutionale ale Regelui sunt exercitate in numele Natiunii Romane de Ministrii intruniti in consiliu si sub a lor responsabilitate. Art. 39. -Regele este major la varsta de 18 ani impliniti.

    La suirea Sa pe Tron El va depune mai intai in sanul Adunarilor intrunite urmatorul Juramant: «Jur a pazi Constitutia si legile Natiunii Romane, a mentine drepturile ei nationale si integritatea teritoriului».

    Art. 40. – Regele poate numi un Regent si doi Supleanti care, dupa moartea Lui, sa exercite puterile Regale in timpul minoritatii succesorului Sau.

    Aceasta numire se face cu primirea Reprezentatiunii Nationale, data in forma prescrisa de Art. 36 din Constitutia de fata.

    Regentul va exercita totodata si tutela Regelui minor.

    Daca la moartea Regelui, Regentul nu s-ar gasi numit si succesorul Tronului ar fi minor, ambele Adunari intrunite vor numi pe Regent si pe cei doi Supleanti, procedand dupa formele prescrise de Art. 36 din Constitutia de fata.

    Regentul si supleantii Sai nu intra in functiune decat dupa ce vor depus inaintea ambelor Adunari intrunite, juramantul prescris de Art. 39 din Constitutia de fata.

    In caz de deces al Regentului, Supleantul cel mai in varsta ii va lua de drept locul, procedandu-se conform celor stabilite la alineatul precedent pentru alegerea unui nou Supleant.

    Art. 41. – Daca Regele se afla in imposibilitate de a domni, Principele Mostenitor major, singur, ia de drept Regenta. In cazul in care Principele Mostenitor ar fi minor, Consiliul de Ministri, dupa ce s-a constatat legalmente imposibilitatea de a domni, convoaca indata Adunarile Legiuitoare reunite pentru a decide.

    Art. 42. – Nici o modificare nu se poate face Constitutiei in timpul Regentei.

    Art. 43. – Regele nu va putea fi totodata si Seful unui alt Stat fara consimtamantul Adunarilor.

    Nici una din Adunari nu poate delibera asupra acestui obiect, daca nu vor fi prezenti cel putin doua treimi din membri care le compun si hotarirea nu se poate lua decat cu doua treimi din voturile membrilor de fata.

    Art. 44. – Persoana Regelui este inviolabila. Ministrii Lui sunt raspunzatori.

    Actele de Stat ale Regelui vor fi contrasemnate de un Ministru care, prin aceasta insasi, devine raspunzator de ele.

    ÎN PLUS MAI ADAUG ȘI URMĂTOARELE

    CAPITOLUL II
    Despre Domn si Ministri
    SECTIUNEA I
    Despre Domn

    Art. 82.
    Puterile constitutionale ale Domnului sunt ereditare, in linie coboritore directa si legitima a Mariei Sele Principelui Carol I. de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu esclusiunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor. Coboritorii Mariei Sele vor fi crescuti in religiunea ortodoxa a resaritului.

    Art. 83.
    In lipsa de coboritori in linie barbatesca ai Mariei Sele Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, succesiunea Tronului se va cuveni celui mai in varsta dintre fratii sei sau coboritorilor acestora, dupa regulile statornicite in articolul precedent. Deca nici unul d’intre fratii sau coboritorii lor nu s’ar mai gasi in viata, sau ar declara mai dinainte, ca nu primesc Tronul, atunci Domnitorul va putea numi succesorul seu dintr’o dinastie suverana din Europa cu primirea representatiunei nationale, data in forma prescrisa de Art. 84. Deca nici una nici alta nu va avea loc, Tronul este vacant.

    Art. 84.
    La cas de vacanta a Tronului ambele Adunari se intrunesc de indata intr’o singura Adunare, chiar fara convocatiune, si cel mai tardiu pene in opt dile de la intrunirea lor, aleg un Domn dintr’o dinastie suverana din Europa occidentala. Presenta a trei patrimi din membri cari compun fia-care din ambele Adunari, si majoritatea de duoe treimi a membrilor presenti sunt necesare pentru a se putea procede la acesta alegere. La cas cand Adunarea nu se va fi facut in termenul mai sus prescris, atunci in a noua di la amedi, Adunarile intrunite vor pasi la alegere ori-care ar fi numerul membrilor presenti si cu majoritate absoluta a voturilor. Deca Adunarile s’ar afla disolvate in momentul vacantei Tronului, se va urma dupa modul prescris la Art. urmator. In timpul vacantei Tronului, Adunarile intrunite vor numi o Locotenenta Domnesca compusa din trei persone care va esersita puterile Domnesci pene la suirea Domnului pe Tron. In tote casurile mai sus aretate votul va fi secret.

    DIN TOATE CELE CONSEMNATE MAI SUS REIESE CĂ NUMAI PARLAMENTUL ESTE ÎN MĂSURĂ SĂ DECIDĂ DACĂ POATE SĂ FIE VORBA DESPRE RESTAURAREA MONARIEI ȘI DESPRE CUM SE POATE DECLARA TRONUL VACANT ÎN CAZUL LIPSEI DE URMAȘ LA TRON, CARE OBLIGATORIU TREBUIE SĂ FIE DE PARTE BĂRBĂTEASCĂ.

    1. „tutulor” Stan Popescu – ai grait de te-ai gatit ! Scoate-l pe Dragnea din puscarie si ca „prishidinti di Mare Adunari Nationaly” va fi Tipatescu in persoana pana vine Mangafaua!

  9. Nihil sine Deo, nihil sine Rex! Da, Monarhia poate scoate țara din marasm cu efortul nostru conjugat. Din nefericire, creiere spălate sunt multe, cum se vede și din câteva comentarii, iar ignoranța urlă sinistru. Bat câmpii tot felul de bolșevici, chiar și din aceia care au fost sloboziți în lume de puține decenii. Ce pedeapsă pentru biata noastră patrie!.

  10. Au fost multi care ne-au rapit speranta, increderea, buna-cuviinta, respectul,
    demnitatea; nu gasim pe nimeni care sa se foloseasca de aceste deficiente pentru a ne inveseli ?

  11. Ma numesc Florin si daca i-mi permite-ti va contrazic Principe Radu,…Romania are nevoie de un rege care sa dicteze, sa conduca, sa se implice, sa-l poata trage de maneca pe primul ministru atunci cand greseste …vezi exemplul negativ din Spania care a ajuns in situatia actuala tocmai pentru ca regele nu are un cuvant de spus. Atunci se nevoie mai este de Monarhie ?

  12. Domnule Florin, în primul rînd, putina atenție la ortografia limbii române! Un monarh constituțional poate avea unele prerogative de intervenție în stat cum ar fi dizolvarea parlamentului, refuzul promulgării unor legi anapoda si obligatoriu numirea șefilor structurilor de apărare și siguranță națională, pentru a elimina posibilitatea manipulării acestora de către minoritățile politice vremelnice. Nu putem ajunge, însă, la un gen de Monarhie absolutistă, așa cum sugerați dv! Trăim în secolul XXI, intr-o lume dominată de valori democratice.

  13. Monarhia nu este o opțiune, eu văd o republică prezidențială ca în USA sau Franța. Toate proprietățile/activele așa zisei monarhii trebuiesc trecute în Instituția Coroanei, institutie care să fie administrată și valorificată de statul român.

  14. Sunt republican. Consider că o funcție se câștigă și nu se moștenește. Nu pot trece peste acest principiu, deci resping ideea restaurării monarhiei în România.

    1. Sunt monarhist. Consider că dreptul la opinie se câștigă, nu se moștenește. Nu pot trece peste acest principiu, deci resping ideea că am avea republicani în România. Avem numai habarniști cu ifose.

      1. Dreptul la opinie nu vi-l neg și nici nu ar fi normal să o fac. Calificativele pe care mi le adresați, însă, nu vă fac nicio favoare, ba din contră. Eu am venit să vă invit la o discuție, iar dumneavoastră îmi adresați invective ca o vânzătoare de semințe de la poarta stadionului. Resping ideea de monarhie, iar opinia mea despre dumneavoastră este că sunteți destul de redus la minte și îngâmfat, domnule Vișan-Miu.

      1. Foarte adevarat, una dintre problemele pe care le am cu ideea de monarhie este că respectivul individ ocupă poziția în cauză până la moarte sau până renunță la ea de bunavoie. Mi se pare la fel de nedemocratic și de periculos și la ruși, și în cazul monarhiei. Bun argument în favoarea republicii!

Lasă un comentariu