Cine a lansat diversiunea „Principele Radu – agent al Securităţii”?

Radu si Margareta2

În 2006, Nicolette Franck publica în revista Căminul Românesc din Geneva articolul „Un securist în Casa Regală”. Scria: „Este foarte clar că a fost trimis de Securitatea comunistă să compromită Casa Regală. (…) De ce? Pentru că aceşti comunişti au ştiut întotdeauna să se infiltreze, ca să descopere şi să speculeze slăbiciunile oamenilor, ca să îi poată controla”. Andrei Bădin a relatat că, în 19 septembrie 1996, în apartamentul Nicoletei Franck a avut loc o întâlnire a câtorva dintre românii veniți în Elveția pentru a asista la nunta Principesei Margareta cu Radu Duda (din 2007, Principele Radu al României), care urma să aibă loc două zile mai târziu.

Cine este Nicolette Franck? În lucrarea Exilul Regelui (Curtea Veche Publishing, 2o16), arată cum Nicolette Franck, născută Apotecher (n. 1920) într-o familie de evrei ieşeni, era soţia lui Yves Cohen Franck (n. 1914), cei doi stabilindu-se la Geneva în 1954. „Încă din acel an, Nicolette Franck intrase în atenţia organelor de Securitate, primind numele conspirativ «MIA»”, scrie Diana Mandache, în baza documentelor Securităţii (op. cit., p. 189).

Ce scrie chiar Securitatea despre Nicolette Franck, cu numele de cod „Franciska”? Că „este singura jurnalistă de origine română care are acces la ex-regele Mihai, pentru a-i lua unele interviuri” (ACNSAS, SIE 5342, p. 48) şi că „ne este necesară pentru cunoaşterea activităţii fostului rege Mihai, unde – scrie „tovarăşul Marcu” – o voi plasa mai activ” (ACNSAS, SIE 5342, p. 85).

„Dacă «Franciska» a publicat, spre sfârşitul anilor 1970, dar mai ales în anii 1980, interviuri cu regele Mihai, în aceeaşi măsură a favorizat apariţia, spre exemplu, în iulie 1972, a unui articol despre «Conferinţa PCR, o încurajare la adresa Secretariatului-General, Domnul Ceauşescu»în France Presse, arată Diana Mandache (op. cit., p. 191). În aprilie 1970 a revenit în România, pe care nu o mai vizitase din 1947 (op. cit., p. 190).

[Mai multe despre activitatea Nicoletei Franck şi relaţia cu Securitatea, în Diana Mandache, Exilul Regelui, Curtea Veche Publishing, 2016, pp. 189-194]

Nicolette Franck ştia, poate din proprie experienţă, că „aceşti comunişti au ştiut întotdeauna să se infiltreze, ca să descopere şi să speculeze slăbiciunile oamenilor, ca să îi poată controla”. Această informaţie nu s-a verificat în cazul Principelui Radu: colegiul CNSAS a infirmat acuzaţiile că ar fi fost membru sau colaborator al Securității, iar din zona serviciilor de informaţii nu a apărut vreo altă informaţie, deşi timp de 20 din 27 de ani preşedinţi ai României au fost domnii Ion Iliescu şi Traian Băsescu, care – nu-i aşa? – ar fi putut accesa şi dezvălui o astfel de informaţie.

10 comentarii la &8222;Cine a lansat diversiunea „Principele Radu – agent al Securităţii”?&8221;

  1. Adevar si dreptate!Onoare Cuplului Regal, ASR Principesei Margareta Custodele Coroanei si ASR Principelui Radu a Romaniei!

  2. As vrea sa afirm ceva ! Sunt un cetatean cu convingeri de stanga, nu ale lui Ion Iliescu si nici de tip FSN, dar sunt un sustinator activ al revenirii la o monarhie constitutionala in Romania . Este interzis , sau mai bine zis imi poate interzice cineva fiind de stanga sa sustin monarhia ????

    1. Nu… de fapt aceste este principiul Monarhiei Constituționale.. ca toate partidele de toate culorile să dorească rege/regină la conducerea României.. iar restul ca și până acum.. noutatea constă în schimbarea unei legi în Constituție ca să se prevadă ca din clasa politică să facă parte și partidele pro monarhie.. Avantajul extraordinar ca monarhie este că un rege luptă pentru țara lui față de un președinte care vede doar interesul partidului din care provine.. și mai ales interesul buzunarului personal…

  3. Institutia Monarhiei nu are nicaieri in lume optiuni sau simpatii politice. Tocmai de aceea asigura cu succes unitatea si stabilitatea statului-natiune!

    1. O Casă Regală presupune o Curte Regală. Unde vor exista boieri.
      Cam care sunt boierii aceia? Urmașii exilati ai familiilor Ghika, Stirbey, Cantacuzino?
      Sau și alti boierași politici de pe la Teleorman, Vrancea, Iași sau de pe aiurea? Care își vor face rost prin diverse mijloace de titluri nobiliare. Fiindcă banii aduc orice, nu-i așa?
      Care șnapani deja se cred cu sânge albastru.
      Și dacă apucă nenorociții de azi să devină boieri cu acte in regulă, la câtă nesimțire au deja in ei față de Constituție, credeți că Monarhia le va impune respect????
      Vă și văd luati cu japca la o clacă la cules de struguri.
      Cu botniță. Ca să vă vină mintea la cap, iobagilor.

      1. Domnule se pare ca doriți să vă renegaţi chiar propria proveniență. Dacă ați studia pe fugă originea numelui pe care îl purtați, „clica odioasă” nu v-ar mai fi atât de străină. Cât despre boieri… cu sau fără Casă Monarhică în funcție, îi avem acolo, îi tot votați de vreo 50 de ani. Proletariatul frustrat care dorește noblețe îşi produce an de an odrasle pe care să le votăm. Vechii aristocrați şi vechile dinastii nu aveau nevoie de un vot pentru a își crea poziție socială, economică sau de identitate.

Lasă un comentariu