Cine a lansat diversiunea „Regele prizonier”?

Regele Mihai si principesa Margareta 24 ianuarie 2016.jpg
Aubonne le 24 janvier 2016. Le Roi Michel I De Roumanie avec la Princesse Héritière Margareta. © MORVAN ALAIN

În anul 2008, Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana sărbătoreau Nunta de Diamant. La evenimentul din 10 iunie 2008 a lipsit domnul preşedinte Traian Băsescu, care nu a fost invitat. În anul 2009, Principele Radu al României şi-a anunţat – cu acordul Regelui Mihai I – candidatura pentru alegerile prezidenţiale, retrasă la scurt timp. 

Acest moment a fost un prilej pentru anumiţi jurnalişti apropiaţi fostului preşedinte pentru a lansat o nouă diversiune: „Regele este prizonierul Principelui Radu, care controlează Familia Regală”. Iată ce scria Andreea Pora în 2009: „Bietul Rege! Principele Radu nu doar că nu a urmat modelul neimplicării în politică al Majestăţii Sale Regele Mihai, dar decizia candidaturii aruncă o umbră asupra Casei Regale, rămasă până acum singurul model neatins de mizeriile autohtone. Faptul că Regele a lipsit de la anunţul candidaturii, justificările subţiri ale principelui şi încercarea neonorabilă de a-şi argumenta proaspătul republicanism în care familia regală devine „un detaliu din identitatea mea“ ridică mari semne de întrebare.  Apropiaţi ai Casei Regale spun că Radu Duda l-a presat pe Majestatea Sa ani de zile pentru a-şi da acceptul asupra intrării în politică, iar în final a cedat fără nicio tragere de inimă. A preferat să nu fie de faţă la evenimentul bizar al lansării candidaturii principelui-prezidenţiabil, de la care au lipsit de altfel toţi monarhiştii cunoscuţi şi toate personalităţile aflate în anturajul său, plecând în Elveţia. Pus într-o situaţie contrară crezului şi principiilor de o viaţă, Majestatea Sa îşi vede numele şi familia târâte într-o aventură politică de natură a-l pune în faţa uneia dintre cele mai grele încercări prin care, din nefericire, i-a fost dat să treacă nu o dată. (…) Apropiaţii familiei spun că Radu Duda, în campania de mediatizare dusă în ultimii ani, a acaparat complet mesajul Casei Regale, fiind practic singura voce auzită. Mai mult, cu abilitate, a selectat anturajul Majestăţii Sale, îndepărtând diferite personalităţi care nu erau de acord cu ambiţiile sale şi introducând în schimb personaje controversate ale vieţii publice.”

Ideea a fost reutilizată, de fiecare dată când „a fost nevoie”: dacă aşa-zisa „reconciliere” cu preşedintele Ion Iliescu şi guvernul Năstase din 2001 s-a făcut în mod clar cu participarea Regelui Mihai I (criticile nedrepte fiind direct referitoare la Majestatea Sa Regele, chiar cu acuzarea „influenţei” Principelui Radu), începând din 2009 – când Regele Mihai I a împlinit 88 de ani – anumite persoane s-au folosit de rărirea prezenţei Majestăţii Sale Regelui în ţară pentru a vehicula ideea că ar fi „rupt” de ce se întâmplă în ţară.

Diversiunea aceasta s-a dovedit, de fiecare dată, falsă: şi în 2009, când Regele Mihai I s-a pronunţat în privinţa candidaturii prezidenţiale a Principelui Radu; şi în august 2015, când Regele Mihai I a luat decizia de a-l exclude pe prinţul Nicolae de la linia de succesiune (Regele şi Nepotul au discutat despre asta în septembrie 2015 în Elveţia, la ziua Reginei Ana!); şi este fals şi acum, în iulie 2016, în privinţa legii privind Casa Regală a României.

Închei cu cuvintele foarte rezonabile ale lui Flavius Boncea„Familia Regală, înainte de toate, este o familie. Cu bucurii și cu necazuri, ca orice altă familie. Poate și cu probleme, uneori. Dar cu probleme pe care și le rezolvă în interior și în urma cărora iese în față mereu întărită și mereu în slujba poporului român. Aceasta este atitudinea impusă de Majestatea Sa Regele. Regele nostru este bătrân, e adevărat. Dar asta nu înseamnă că nu este conștient de ceea ce se întâmplă în jurul Său. Și cred că privește la noi cu tristețe, deoarece acesta este un film pe care l-a mai văzut.”

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s