Monarhiştii români regretă dispariţia Principelui Consort Henrik al Danemarcei

În noaptea de 13 spre 14 februarie 2018, Principele Consort Henrik al Danemarcei, soţul  Majestăţii Sale Regina Margareta a II-a a Danemarcei, a trecut la cele veşnice. Născut la 11 iunie 1934, Principele Consort avea 83 de ani.

Iată mesajul monarhiştilor români:

„Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei a aflat cu profundă triteşte despre dispariţia Alteţei Sale Principele Consort Henrik al Danemarcei, conte de Monpezat, soţul Majestăţii Sale Regina Margareta a II-a a Danemarcei, în noaptea de 13 spre 14 februarie 2018. Anunţul a fost făcut de Casa Regală Daneză.

După o lungă suferință, Principele Henrik fusese externat pentru a-și trăi ultimele zile acasă.

Figură a Regalității daneze extrem de iubită și apreciată, Principele Henrik, născut în Franța, era diplomat de carieră. S-a căsătorit cu Regina Margareta a II-a în 1967, având împreună doi copii, Principele-Moștenitor al Tronului danez, Frederik (n. 1968), și Principele Joachim (n. 1969). Regina Margareta a II-a a urcat pe Tron în 14 ianuarie 1972, la moartea tatălui Majestăţii Sale, Regele Frederick al IX-lea al Danemarcei, care domnise din 20 aprilie 1947.

Familia Regală a României se înrudește cu Familia Regală Daneză prin Regina Ana (nepoata Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei) și prin Regina-Mamă Elena, Principesă a Greciei şi Danemarcei (strănepoată a Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei). De asemenea, Regele Constantin al II-lea al Greciei, verișor de gradul I al Regelui Mihai, este căsătorit cu sora Reginei Margareta II a Danemarcei, Regina Anne-Marie, care a fost prezentă la Funeraliile Regale din decembrie 2017.”

Familia Regală Daneză.jpg

Anunţul Casei Regale Daneze:

„Alteţa Sa Regală Principele Henrik s-a stins din viaţă marţi, 13 februarie, la ora 23.18, liniştit în somn, la Palatul Fredensborg.

Principele a fost înconjurat de Majestatea Sa Regina şi cei doi copii ai lor.”

Biografia Principelui Henrik:

Născut la Gironde în 11 iunie 1934 ca fiul Contelui André de Laborde de Monpezat şi al Contesei Renée de Monpezat, née Doursennot.

A copilărit primii cinci ani în Vietnam. Revenind în Franţa împreună cu familia în 1939, la începerea celui de al Doilea Război Mondial, a primit educaţie particulară până în 1947, după care a fost trimis la o şcoală iezuită din Bordeaux. În 1950 a revenit la Hanoi, unde a urmat o şcoală franceză şi s-a luptat cu Việt Minh (comuniştii conduşi de Ho şi Min). Revenit în Occident, între 1952 şi 1957 a studiat drept şi ştiinţe politice la Sorbona, dar şi chineză şi vietnameză la École Nationale des Langues Orientales; a mai studiat la Hong Kong şi la Saigon. S-a înrolat în Armata Franceză în Războiul din Algeria în 1959-1962. După aceea a servit în Corpul Diplomatic Francez, lucrând ca secretar al ambasadei franceze din Londra în 1963-1967.

La 10 iunie 1967 s-a căsătorit cu Principesa Moştenitoare Margareta a Danemarcei, Regină din 1972. Cu prilejul căsătoriei s-a convertit de la catolicism la luteranism, iar numele său a fost adaptat grafiei daneze (Henrik).

Ultimul angajament extern al Principelui Henrik al Danemarcei fusese în Coreea de Sud, ca membru al Comitetului Olimpic Internaţional.

Un comentariu la &8222;Monarhiştii români regretă dispariţia Principelui Consort Henrik al Danemarcei&8221;

Lasă un comentariu