Monarhiştii detectivi pun întrebări. Ce fac monarhiştii militanţi?

Eseu de Tudor Vişan-Miu

Cătălin Şerban 8.11 (2)
Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei a reluat militantismul monarhist prin marşurile „Monarhia pentru Viitor” din 10 noiembrie 2013 şi 5 aprilie 2014. Foto: secvenţă de la primul marş. În Piaţeta Regelui, cofondatorul ANRM, Cătălin Şerban, ridică moralul participanţilor.

În anul 2014 am devenit membru în Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei. Aveam 17 ani când, cu un an în urmă, aflasem de pe blogul oficial al Casei Regale despre congresul acestei asociaţii, desfăşurat la Sinaia în 2013. ANRM era prima organizaţie monarhistă despre care am auzit, iar acţiunile lor m-au convins să mă alătur.

Ulterior am aflat despre existenţa unor organizaţii mult mai vechi. Una dintre ele sunt Asociaţia Amicii Regelui Mihai I, condusă de domnii copreşedinţi Arthur Chomiuc şi Alexandru Tiberiu Dekany. Ambii au mari merite din anii ’90, pentru care au fost decoraţi cu Crucea Casei Regale (2008) şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2013). Astăzi, după „criza comunicatelor”, ei pun întrebări: de ce „din Comunicatele Familiei Regale lipseşte un buletin medical semnat de medicii curanţi”? „S-a regizat oare obţinerea unui capital de simpatie numai pentru cei care au fost alături de Majestatea Sa Regele în aceste momente?”. Concluzia: „Avem nevoie de adevăr”.

Au apărut şi organizaţii noi după ANRM. În decembrie 2015, copreşedintele ANRM, Marilena Rotaru, veche militantă monarhistă, s-a aflat în fruntea unei fracţiuni care s-a rupt din asociaţie şi s-a reorganizat în Mişcarea pentru Regat şi Coroană (MRC), în martie 2016. Ei au alcătuit în august 2016 o federaţie, Convenția Națională pentru Monarhie Constituțională (CNMC). Mișcarea pentru Regatul României (MRR) a profesorului Alexandru Cărăuşu din Iaşi, iniţial asociată ANRM, s-a reasociat CNMC. Şi Clubul Monarhiștilor din Uniunea Europeană (CMUE) s-a alăturat acestei construcţii. Astăzi, această grupare selectă, din care fac parte mulţi monarhişti apropiaţi de Casa Regală în trecut, pun întrebări: „Majestatea Sa Regele Mihai trebuie să se bucure de calificările cele mai înalte din domeniul asistenței medicale, de transparența buletinelor sale medicale, transmise periodic, la vedere, nu prin intermediari, de somitățile medicale care-i asigură tratamentele. […] cetățenii României, ca și opinia publică internațională, au dreptul să afle în cel mai direct mod, cine sunt medicii care-l tratează pe Majestatea Sa și care este starea sa. Un lucru simplu și normal care ar stinge comentariile conform cărora Regele este ținut artificial în viață până când se votează Legea Instituționalizării Casei Regale.”

Stop şi de la capăt! „ţinut artificial în viaţă”? Aveam impresia că Dumnezeu îl ţine supranatural în viaţă pe Regele nostru, pentru a da românilor răgazul să-şi facă ordine în societate, beneficiind de onoarea de a-i fi contemporan Suveranului care are cea mai frumoasă faimă: aceea a caracterului, a puterii de sacrificiu, a moralei. Cu alte cuvinte, credeam că Regele este încă printre noi, în Elveţia, pentru a ne da şansa să ne revenim.

Jurnalistul Val Vîlcu scrie Adio! De ce mă despart de mişcarea monarhistă?

Am fost foarte mirat de titlu: de ce? Apoi am suferit să – citez şi-mi asum – „văd și ce au făcut activiștii pretins monarhiști pentru revenirea la un sistem constituțional-dinastic: mai nimic. De fapt, au făcut mai mult rău:

și-au arogat un statut special, în funcție de vechimea în Mișcarea Monarhistă,  ca ilegaliștii comuniști, ceea ce a ținut la distanță noile generații de simpatizanți ai monarhiei.

-au legat monarhia de imaginea Regelui Mihai, în stilul candidatului la președinție. Au promovat un om, nu un sistem.

au atacat deciziile cheie ale Regelui, inclusiv decizia de a încredința Principesei Margareta custodia Coroanei, luată acum șapte ani, susținută de întreaga Familie Regală.

-s-au bătut pe funcții și ștampile, divizând Mișcarea Monarhistă, în asociații, grupări etc.

-au promovat, tot în stilul campaniilor prezidențiale, imaginea tânărului Nicolae, bună pentru reviste, devastatoare pentru monarhie.”

Închei citatul din Val Vâlcu, dar puteţi citi restul pe DeCe News.

____________________

Ce mai este de spus?

Centenarul Întregirii din 2018 ne bate la uşă şi ne putem întreba ce facem noi, ca monarhişti, pentru a promova cauza noastră, restaurarea monarhiei, în contextul a 100 de ani de la Marea Unire?

Lasă un comentariu