Alexandra Dariescu, Teodor Ilincăi şi Remus Azoiţei l-au omagiat pe Regele Mihai prin muzică

Concertul-Regal-de-la-Ateneul-Român 25 octombrie 2017 Dariescu Azoitei Ilincai.jpg

Miercuri, 25 octombrie 2017, Fundația Principesa Margareta a României a organizat, cu ocazia aniversării zilei de naştere a Majestăţii Sale Regelui Mihai I, a zecea ediție a Concertului Regal de strângere de fonduri.

Ediția aniversară a Concertului Regal caritabil i-a adus pe scena Ateneului Român pe trei dintre artiștii care au oferit momente unice și emoționante de-a lungul celor zece ediții ale acestui eveniment, muzicieni de succes pe mari scene ale lumii: violonistul Remus Azoiței, pianista Alexandra Dariescu și tenorul Teodor Ilincăi, acompaniați de Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, dirijată de Tiberiu Soare.

În ediţia de sâmbătă, 28 octombrie 2017, a emisiunii „Ora Regelui”, Alexandra Dariescu, Teodor Ilincăi şi Remus Azoiţei au vorbit Cameliei Csiki despre ce înseamnă pentru ei personalitatea Regelui Mihai:

Alexandra Dariescu ateneu.jpg

Pianista Alexandra Dariescu: „La mulţi ani din tot sufletul! Majestatea Sa Regele Mihai este un simbol de demnitate, de tărie, de putere, de umanitate. Nu pot descrie cât de mult m-am bucurat să fiu aici, în această seară, împreună cu Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României şi să facem muzică împreună. A fost incredibil!” („Ora Regelui” din 28 octombrie 2017, min. 10.07-10.27)

Teodor Ilincai.jpg

Tenorul Teodor Ilincăi: „Am fost tot timpul concertului cu gândul la Majestatea Sa.” („Ora Regelui” din 28 octombrie 2017, min. 10.50-11.00) „Sunt regalist de mic. Satul meu nu a fost sub ocupaţie [sovietică – n.m.], noi eram în Regat*, iar poveştile despre Rege circulau. (…) Bunica îmi povestea de importanţa culturii, pe care monarhia a adus-o în actualitate, că Regele era tare frumos, iar toate fetele erau îndrăgostite de el (…) E frumos şi sufleteşte, pentru că chipul îi reflecta interiorul. (…) În urmă cu patru ani am avut marea bucurie să le cunosc pe Majestăţile Lor la Aubonne, după ce avusesem un spectacol de La Bohème în apropiere. Bineînţeles că eram sub influenţa emoţiilor pentru că făceam cunoştinţă cu istoria veritabilă a românilor. A fost aşa o plăcere, pentru că am avut discuţii pe care poate să le aibă oricine la un ceai. M-a impresionat la Majestatea Sa curiozitatea constructivă: ca orice persoană, punea întrebări despre profesia mea, despre cum studiez, dacă nu deranjez vecinii. Limba pe care o vorbea era nealternată, deşi a trăit atâta în exil, din păcate. Eu cred că Majestatea Sa vorbea cu sine limba română în gând, nu ca să n-o uite ci pentru că era foarte dragă şi pentru că, iubind România şi românii, întotdeauna a luat contact cu românii din străinătate. Majestatea Sa a vorbit limba română neîncetat. (…) Familia Regală promovează normalitatea. În general, monarhia, în lume, nu doar Casa Regală a României, s-a înconjurat de oameni de valoare, de oameni de cultură, pentru că şi Majestăţile Lor au considerat că acesta este viitorul.” (min. 18.15-21.00)

Remus Azoiţei.jpg

Violonistul Remus Azoiţei: „Majestatea Sa este un pilon foarte important pentru această ţară. Ne legăm de înălţimea sa foarte puternic.” („Ora Regelui” din 28 octombrie 2017, min. 11.27-11.40)

____

*Teodor Ilincăi s-a născut în 1982 în Comuna Mălini, judeţul Suceava, la 5 km de graniţa cu Bucovina.

Lasă un comentariu