Consultare publică: „Ne aşezăm la masă cu diplomaţii ruşi?”. Prin votul tău hotărăşti cum va fi apărată imaginea ţării

În scandalul diplomatic dintre Federaţia Rusă şi statul român pe tema atitudinii Ambasadei Federaţiei Ruse faţă de Familia Regală a României (rezumat aici) s-a implicat şi societatea civilă, prin vocea Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, a unor organizaţii ale Alianţei pentru Centenar şi a unor personalităţi, care au lansat apelul „Demnitatea şi Regalitatea Românească. O atitudine în prag de 1 Decembrie”.

În prezent, semnatarii apelului analizează oportunitatea de a desfăşura o masă rotundă la care să-l invite pe ES Ambasadorul Federaţiei Ruse, care, la finalul unei abordări complexe, să răspundă următoarei întrebări: „În ce grad suveranitatea românească a fost ştirbită de ocupaţia sovietică din 1944 şi care sunt urmările acesteia pentru prezentul românesc?”. Lansăm o consultare publică dacă o masă rotundă pe această temă este oportună.

Reamintim că, în discuţiile dintre reprezentantul semnatarilor apelului şi reprezentanţii misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse din România s-au constatat următoarele:

  1. Comunicatul de presă al Ambasadei Federaţiei Ruse din 22 noiembrie 2019 a fost redactat într-un stil ireverenţios la adresa Majestăţii Sale Custodele Coroanei, precum şi la adresa cetăţenilor români, vorbindu-se de „fobii istorice din Vechiul Regat”.
  2. Din punctul de vedere al semnatarilor apelului, conţinutul comunicatului Ambasadei Federaţiei Ruse, care exprimă punctul de vedere oficial al Federaţiei Ruse în subiectele tratate de Majestatea Sa Custodele Coroanei, nu poate sta la baza unei dezbateri. Altfel spus, subiectele legate de acțiunile Federaţiei Ruse din Georgia, Ucraina și Orientul Mijlociu nu-i interesează pe semnatarii apelului şi nu pot constitui un subiect de dezbatere cu aceştia, clarificarea chestiunilor respective căzând în responsabilitatea altor persoane şi instituţii abilitate.
  3. Semnatarii apelului au solicitat Ambasadei Federaţiei Ruse, pe lângă acceptarea invitaţiei la o dezbatere, încă trei măsuri: „1) retragerea comunicatului de presă din 22 noiembrie 2019;2) publicarea unor scuze publice la adresa Familiei Regale a României;3) disocierea E.S. Ambasadorul Rusiei de acel comunicat şi, în caz contrar, retragerea acreditării lui diplomatice de către E.S. Preşedintele României;”. La o săptămână de la publicarea comunicatului de presă, niciuna dintre aceste măsuri nu a fost luată.
  4. La solicitarea noastră, Ambasada Federaţiei Ruse şi-a clarificat atitudinea faţă de Casa Regală a României: „nu este nimic personal, dar din cauza publicării alocuţiunii în mass media am fost nevoiţi să lămurim faptele şi să expunem poziţia oficială a Rusiei. Ca şi anterior, Ambasada are atitudinea respectoasă faţă de Casa Regală ţinând cont de calitatea sa de una dintre structuri care simbolizează o perioadă îndelungată din istoria României.”

 

Lasă un comentariu