Margareta, Custodele Coroanei, a ales să nu folosească apelativul de Regină, cât republica va mai exista în România

Principesa Margareta primită de Părintele Patriarh la Catedrala Patriarhală. (Foto: Casa Majestăţii Sale Regelui)
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, alături de Părintele Patriarh la Catedrala Patriarhală. (Foto: Casa Majestăţii Sale Regelui)

Luni, 11 decembrie 2017, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, s-a adresat Camerelor reunite ale Parlamentului, într-o ședință solemă dedicată onorării memoriei Regelui Mihai I al României.

A fost Intonat Imnul de Stat al României, iar apoi a fost prezentat filmul cu discursul Regelui Mihai I, rostit în fața Parlamentului la 25 octombrie 2011, în ziua în care a împlinit 90 de ani. A luat cuvântul Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele Senatului, Excelența Sa domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Camerei Deputaților, Excelența Sa domnul Liviu Dragnea, Prim-ministrul Guvernului României, Excelența Sa domnul Mihai Tudose, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și reprezentantul Academiei Române, profesorul Cristian Hera, vicepreședinte al înaltului for. La finalul sesiunii solemne a fost intonat Imnul Regal, în varianta existentă la sfârșitul Poemei Române de George Enescu. A fost pentru prima oară când Imnul Regal a răsunat în Parlamentul României, după anul 1946. La sesiune au luat parte ASR Principele Radu, ASR Principesa Maria, membri ai Consiliului Regal, membri ai Casei Majestății Sale, Nunțiul Apostolic, decan al Corpului Diplomatic și ambasadorii străini acreditați în România.

Margareta, Custodele Coroanei, a ales să nu folosească apelativul de Regină, arată informații primite de la Casa Majestăţii Sale Regelui. Fiica cea mare a Regelui Mihai va fi „Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei”. Acest titlu a fost primit personal de la Regele Mihai și arată că atât timp cât republica va exista în România, Coroana va rămâne în exil.

Formule de adresare posibile aşadar sunt:
Majestatea Sa
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei
Majestatea Sa Custodele Coroanei
Custodele Coroanei (toate cu varianta Custodele Coroanei Române)
respectiv ‘Majestate’ şi ‘Majestatea Voastră’ / Majestăţii Sale / etc.

După 17 Decembrie, Majestatea Sa Margareta urmează decidă asupra constituirii și compoziției Casei Sale, adică aparatul administrativ al Familiei Regale.

În Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, promulgate de Regele Mihai I la 30 decembrie 2007, Majestatea Sa a prevăzut că „Imediat după decesul Şefului Casei Regale a României, fără vreo proclamaţie ulterioară, Moştenitorul Evident sau Moştenitorul Prezumptiv, în funcţie de cine va fi în viaţă şi primul în linia de succesiune la acel moment [în acest caz, Principesa Margareta – n.n.], va primi din acea clipă titlul şi apelativul de Rege sau Regină [în acest caz, M. S. Regina Margareta – n.n.], indiferent de poziţia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare şi indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ.” (Normele Fundamentale, 2007, art. 1, punctul 2).

Decizia Custodelui Coroanei de a nu purta titlul şi apelativul de Regină arată că, în viziunea Casei Regale, acest titlu va putea fi căpătat de Urmaşa Regelui doar dacă, în timpul vieţii sale, România va adopta o constituţie monarhică, iar Parlamentul o va plebiscita drept Regină pe Margareta, fiica ultimului Suveran al României şi urmaşa Dinastiei Naţionale întemeiate la 10 mai 1866.

7 comentarii la &8222;Margareta, Custodele Coroanei, a ales să nu folosească apelativul de Regină, cât republica va mai exista în România&8221;

  1. Nu sunt un român și nu sunt un monarhist, dar cred că cred că Prințesa Margareta ar trebui să folosească titlul de Regină.
    Este un memento pentru toată lumea că România are încă o gospodărie regală. România poate fi o republică, dar regele Micheal a avut încă un loc în inimile oamenilor … tineri și bătrâni.
    În opinia mea, „Custodian al Coroanei” a fost menit să fie un titlu temporar, acordat de regele Micheal, în timp ce el nu putea să-și îndeplinească toate sarcinile datorită bolii. Ar fi foarte mult să-l onoreze și cred că-l rog, dacă Alteța Regală a adoptat titlul Regina Margareta.

  2. – Altetele Voastre , speram sa aveti un Craciun Linistit acolo la Savarsin ,in inima protectoare a Ardealului si speram sa ramaneti cat mai mult timp Acasa in Romania . Va dorim sanatate si un an mai bun !

Lasă un comentariu