Centenarul bătăliei de la Mărăşti: Casa Regală nu uită, politicienii da

Familia Regală la Mărăşti
Alteţele Lor Regale la Mărăşti – 11 iulie 2017. © Miruna Elena Bucă

„Acum 100 de ani începea bătălia de la Mărăști. În dimineața zilei de 11 iulie 1917, la ora 3.30, artileria românească începea pregătirea pentru atacul ce avea să urmeze. O armată renăscută din propria cenușă urma să treacă prin cele mai glorioase momente ale istoriei ei”, arată articolul Comemorarea centenarului bătăliei de la Mărăști – o rușine națională!, publicat de Historia. „În vara anului 1917, la Mărăști, pentru prima oară după 11 luni de la intrarea României în război, soldații Armatei 2 conduse de generalul Averescu au văzut cum inamicul fuge speriat din fața lor.”

„Poporul României moderne trebuie să-și întipărească bine în suflet ziua de 11 iulie 1917, când în acea zi, pentru întâia dată, armata sa tânără, care-și primise botezul de sânge numai cu 40 de ani înainte la Grivița, înscrie în istoria sa prima victorie în adevăratul înțeles al cuvântului, adică victorie ofensivă și definitivă.” – Alexandru Averescu

Articolul observă absenţa înalţilor oficiali ai statului român la ceremoniile de astăzi pentru a marca 100 de ani de la bătălia de la Mărăști, printre care Preşedintele Klaus Iohannis (absent din spaţiul public după Summitul „Inițiativei celor Trei Mări” din Varșovia), Prim-ministrul Mihai Tudose (aflat la Bruxelles) şi ministrul Apărării Naționale (MApN).

Un comunicat de presă al MApN a anunţat că «Militarii forțelor terestre din Divizia 2 Infanterie ”Getica” (…) vor marca marți, 11 iulie, împlinirea a 100 de ani de la începerea bătăliei de la Mărăști», astfel: «militarii Brigăzii 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza” și ai Batalionului 285 Artilerie ”Vlaicu Vodă” (…) vor executa salve de artilerie, în amintirea faptelor de eroism ale înaintașilor care, acum un secol, la 11 iulie 1917, începeau, la această oră, ofensiva de la Mărăști».

În acest context este dedicată o notă aparte pentru instituția Casei Regale a României, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu fiind „singurii care s-au deplasat astăzi la Mărăști” într-un traseu al recunoștinței, parcurgând drumul cu Trenul Regal, de la Focșani la Onești, în ziua de 11 iulie 2017.

„Călătoria Familiei Regale va avea loc în ziua în care a început prima bătălie, cea de la Mărăști”, se arată în comunicatul Biroului de Presă al Majestăţii Sale Regelui. Astăzi, Altețele Lor Regale au fost prezente la scurte ceremonii de primire în gările Focșani, Mărășești, Adjud și Onești și au luat parte la ceremonii solemne la Mausoleele din Mărășești și Mărăști, precum și la Cimitirul Eroilor din Oituz.

Alături de Altețele Lor Regale a participat la traseul recunoştinţei şi E.S. Dl. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii.

„Sunt singurii care au onorat memoria militarilor români care s-au jertfit acum o sută de ani! pentru acest gest merita felicitări depline, cât despre toți ceilalți sunt o mare rușine națională în frunte cu conducerea Armatei Române!”, notează redacţia Historia. La întâmpinarea Trenului Regal şi la ceremonii solemne de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz au participat şi reprezentanţi ai Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei şi ai Platformei Acţiunea 2012.

În final, sunt amintite câteva ONG-uri şi „oameni de bine” (Ansamblul „Doina Covurluiului” din Galaţi, Cercul Militar Botoșani, Cercul Cultul Eroilor Viilor, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”. Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Romică Zaharia, Justin Ciprian, Ana Stavri, Asociatia Marasti 1917 – Maresalul Averescu, Tradiţia Militară, Fundaţia „Mareşal Averescu” de pe lângă Div. 2 „Getica” Buzău și Primăria Răcoasa) care au organizat duminică un mic program comemorativ la Mausoleul de la Mărăști.

Adăugăm la această listă Asociaţia DAR DEVELOPMENT, care desfășoară sub egida Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului României, proiectul de promovare a patrimoniului cultural “Gară pe drumul Marii Uniri” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. „Am ales data debutului proiectului data luptei de la Mărăști din vara anului 1917”, vernisajul expoziției având loc în 10 iulie la Muzeul Unirii din Iași, unde va rămâne până în 31 Iulie.

Familia Regală Mărăşti 2
Principesa Margareta şi localnicii la Mărăşti. © Miruna Elena Bucă

4 comentarii la &8222;Centenarul bătăliei de la Mărăşti: Casa Regală nu uită, politicienii da&8221;

  1. Este normal ca numai CASA REGALA A ROMANIEI sa serbeze aceasta victorie a armatei romane. Comunistii nu existau la acea data si bine faceau daca nu existau niciodata !

  2. O lacrimă, o floare, tămâie şi smirnă – pentru EROII de la MĂRĂŞTI, MĂRĂŞEŞTI, OITUZ! Propun o Zi de Doliu Naţional pentru Eroii de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz! Uitaţi de trădătorii de ţară! Alăturaţi-vă Românilor Creştini, alăturaţi-vă Românilor care-şi iubesc Limba şi NEAMUL ROMÂNESC!

Lasă un comentariu