112 de ani de la Iradeaua din 1905

carol 1

Anul 1905 este acela în care Sultanul Abdülhamid al II-lea semna un decret – în terminologia otomană „iradea” la 9/22 mai, care conferea drepturi egale cu acelea ale celorlalte naționalități românilor de pe cuprinsul imperiului, adică aromânilor şi meglenoromânilor (care, împreună cu istroromânii, reprezintă ramura sud-dunăreană a poporului român). Iradeaua, abil negociată de Alexandru Lahovary, ministrul român la Istanbul, a fost publicată, simbolic, pe 10/23 mai, ziua în care Regatul Român sărbătorea, cu ocazia zilei sale naţionale, 39 de ani de domnie a primului său rege, Carol I.

La 112 ani de la acest moment, domnul deputat Constantin Codreanu a susţinut declarația politică „9 mai – Aniversarea Decretului imperial de recunoaștere a minorităților înrudite meglenoromână și aromână”: „Astăzi, 9 mai, se împlinesc 112 ani de la recunoașterea românilor din Imperiul Otoman ca națiune distinctă de poporul elen prin Iradeaua/Decretul sultanului Abdul Hamid al II-lea. Românii balcanici au fost ultima națiune, a 17-cea, din Imperiul Otoman căreia i s-au recunoscut drepturile naționale”, arată deputatul. „Este nevoie să ne gândim la nivelul Parlamentului, Guvernului, cât și al întregii societăți românești la decizii și noi măsuri de natură juridică, diplomatică, bisericească, educațională, culturală, mediatică sau editorială în beneficiul celor două minorități istorice românești din statele balcanice: meglenoromână și aromână. Confrații noștri din Balcani trebuie să știe că au în persoana României înrudite un sprijin cultural și național de nădejde.”

Succesul din 10 mai 1905 venea la 26 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Cultură Macedo-Română, principala organizaţie prin care Statul Român a acţionat, în perioada 1879-1948, în sprijinul identităţii româneşti a aromânilor, şi la patru decenii de învăţământ românesc în Balcani. Aromânii au îmbogăţit 10 mai, Ziua Națională a Românilor, cu o nouă semnificaţie. Manifestările din 1906 de la Salonic, Bitolia, Crușova şi Giumaia de Sus au inclus slujbe de Te Deum pentru sănătatea Suveranului Român şi cea a Sultanului, acestea fiind organizate cu concursul administraţiei otomane, a consulatului român şi a marilor figuri ale culturii aromâne din acea vreme. Sărbătorirea iradelei de la 10/23 mai 1905 a continuat și după 1948, în Balcani, acolo unde nu a fost cenzurată de regimurile totalitare, sau alături de exilul românesc.

Vezi şi 111 de ani de la Iradeaua din 1905.

Lasă un comentariu