După cinci ani de la aprobarea programei „Istoria monarhiei în România”, apare şi manualul!

Fotografii realizate de Radu Moldoveanu şi Laurenţiu Bădicioiu
Fotografii realizate de Radu Moldoveanu şi Laurenţiu Bădicioiu

Programa „Istoria Monarhiei în România (1866-1947)” (Clasele a XI-a – a XII-a) a fost aprobată prin O.M.E.C.T.S. nr. 3793 din 24 aprilie 2012. „Programa cursului intitulat „Istoria Monarhiei în România. 1866-1947” face parte din oferta de cursuri opţionale propusă elevilor şi profesorilor de istorie de către M.E.C.T.S. în cadrul curriculum-lui la decizia şcolii (CDŞ). Aceasta este destinată elevilor din clasele a XI-a – a XII-a şi se desfăşoară pe durata unui an şcolar, o oră pe săptămână).” Autorii programei sunt Prof. Dr. Niculae Cristea – Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”- Bucureşti, şi Prof. Mihai Manea – Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu” –Bucureşti.

După cinci ani şi cinci luni, marţi, 19 septembrie 2017, a avut loc evenimentul de lansare a manualului pentru elevii din învățământul liceal „Istoria Monarhiei din România”, scris de prof. Nicolae Diță, prof. dr. Doru Dumitrescu și prof. drd. Mihai Manea. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Artă, în prezenţa Alteței Sale Regale Principesa Maria.

Manualul „Istoria Monarhiei din România” reprezintă un instrument de lucru pentru studierea în școli a istoriei moderne și contemporane. Elevii au ocazia să cunoască și să învețe etapele fundamentale ale emancipării și modernizării României.

„Istoria Casei Regale a României este una tumultuoasă, din pricina schimbărilor produse dupa cel de-al Doilea Război Mondial în estul Europei. La fel de incitantă este şi istoria recentă, cea de după revoluţiile din 1989 din Europa Centrală şi Răsăriteană. Este mai ales interesant modul în care familiile regale din Balcani s-au raportat la puterea instalată dupa căderea Cortinei de Fier.

Modelul clasic al monarhiei europene este cel din Marea Britanie, iar succesul Casei Regale britanice în istoria contemporană relevat de domnia Reginei Elisabeta a II-a s-a datorat neutralităţii politice, dar şi acomodării la realităţile epocii actuale.

Istoria Familiei Regale şi a monarhiei din România trebuie înţeleasă, aşadar, nu numai în context românesc, dar văzută şi din perspectiva caselor regale europene. Istoria regalităţii, ca materie de studiu, este binevenită, reprezentând un capitol important al istoriei naţionale, de afirmare a valorilor României moderne.”

Dr. Diana Mandache

Lasă un comentariu