Regina Margareta, mesaj în sprijinul mişcării pentru păstrarea echilibrului mediului înconjurător

Vineri, 20 septembrie 2019, Regina Margareta a adresat societăţii româneşti un mesaj de susţinere a „Grevei şcolare de vineri”, mişcare săptămânală de protest pornită de eleva suedeză Greta Thunberg (16 ani) în urmă cu un an, „o uimitoare mişcare civică, responsabilă şi motivată, pentru a milita împotriva schimbărilor climatice din anii noştri”.

Majestatea Sa a salutat faptul că „În această zi de vineri, însufleţită de admirabilul gest al copiilor din întreaga lume, mă simt mândră că tinerii şi foarte tinerii români răspund chemării de Vineri cu acţiuni publice la Bucureşti, Tulcea, Iaşi, Cluj, Sibiu, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Chişinău, Baia Mare, Oradea, Timişoara şi în alte locuri”.

Majestatea Sa aduce un elogiu implicării sociale a tinerei generaţii: „Îmi exprim admiraţia faţă de toţi copiii şi adolescenţii lumii de astăzi. Sunt inspirată de efortul lor, de curajul lor, de viziunea şi de spiritul lor civic.

Ei au forţa de a milita pentru viitorul lor, în timp ce politicienii din multe colţuri ale lumii tratează încălzirea globală cu tăcere, cu cinism, cu superficialitate sau cu indiferenţă. Este inacceptabil, mai ales pentru că protestele copiilor planetei nu au doar caracter filosofic, nu sunt metafore sau idealuri, ci îndemnuri la acţiuni simple, concrete, fireşti, uşor de înţeles. Cu toţii avem datoria de a da curs avertismentului lor, prin mici gesturi de zi cu zi”.

Regina mai aminteşte că „Regele Mihai spunea acum opt ani [în 2011 – n.red.] că România nu este o ţară primită ca moştenire de la părinţii noştri, ci o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri. Astăzi, copiii noştri par să fie pregătiţi să-şi ia în primire moştenirea”. În final, afirmă că, datorită tinerilor, „citesc astăzi rândurile de ieri ale tatălui meu ca pe o chemare, nu ca pe o metaforă”.

MESAJUL COMPLET

Mesajul Majestății Sale Custodele Coroanei adresat societății românești, vineri, 20 septembrie 2019

Este posibil ca ziua de astăzi să rămână un moment-cheie al epocii în care trăim. Pornind de la atitudinea publică a unui tinere, Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani, se conturează acum o uimitoare mișcare civică, responsabilă și motivată, pentru a milita împotriva schimbărilor climatice din anii noștri.

« Greva Școlară de Vineri » se numește mișcarea săptămânală de protest pornită de eleva suedeză Greta Thunberg în urmă cu un an. Această zi de vineri este acțiunea de cea mai mare amploare pe care o mișcare de tineri a produs-o în istorie. Datorită Gretei și celor inspirați de ea, pe întreg globul pământesc, milioane de oameni, deopotrivă copii și adulți, vor ieși în stradă pentru a protesta împotriva distrugerii echilibrului mediului înconjurător.

Îmi exprim admirația față de toți copiii și adolescenții lumii de astăzi. Sunt inspirată de efortul lor, de curajul lor, de viziunea și de spiritul lor civic.

Ei au forța de a milita pentru viitorul lor, în timp ce politicieni din multe colțuri ale lumii tratează încălzirea globală cu tăcere, cu cinism, cu superficialitate sau cu indiferență. Este inacceptabil, mai ales pentru că protestele copiilor planetei nu au doar caracter filosofic, nu sunt metafore sau idealuri, ci îndemnuri la acțiuni simple, concrete, firești, ușor de înțeles. Cu toții avem datoria de a da curs avertismentului lor, prin mici gesturi de zi cu zi.

Regele Mihai spunea acum opt ani că România nu este o țară primită ca moștenire de la părinții noștri, ci o țară luată cu împrumut de la copiii noștri. Astăzi, copiii noștri par să fie pregătiți să-și ia în primire moștenirea.

În această zi de vineri, însuflețită de admirabilul gest al copiilor din întreaga lume, mă simt mândră că tinerii și foarte tinerii români răspund chemării de Vineri cu acțiuni publice la București, Tulcea, Iași, Cluj, Sibiu, Târgu Mureș, Piatra Neamț, Chișinău, Baia Mare, Oradea, Timișoara și în alte locuri. Datorită lor, citesc astăzi rândurile de ieri ale tatălui meu ca pe o chemare, nu ca pe o metaforă.

Margareta

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s