Regele Ferdinand I despre Tudor Vladimirescu: „s-a ridicat pentru apărarea poporului greu apăsat de o vitregă ocârmuire seculară”.

În anul 1921, la centenarul răscoalei şi morţii lui Tudor Vladimirescu, Regele Ferdinand I, protectorul Academiei Române, a adresat o scrisoare preşedintelui acesteia, Dimitrie Onciul, privind acest moment. Suveranul anunţa că a donat Academiei o sumă de bani care să fie folosită pentru a premia „cea mai bună lucrare asupra vieții și faptelor lui Tudor, precum și asupra stării culturale și sociale din timpul său”.

Regele Ferdinand Regina Maria incoronare 1922.jpeg

Scrisoare către Președintele Academiei Române

Domnule Președinte,

Întreaga țară sărbătorește anul acesta împlinirea a o sută de ani de la moartea lui Tudor Vladimirescu, care s-a ridicat în fruntea pandurilor Olteni pentru apărarea poporului greu apăsat de o vitregă ocârmuire seculară.

Mișcarea lui Tudor a fost o izbucnire a stei de dreptate a poporului român. Această trezire a puterii de viață ascunsă în sufletul obidit al Românului s-a îndeplinit în chip elementar și fără înrâuriri străine. Paharul suferinței se umpluse și Tudor a fost omul care a scos strigătul de alarmă, pornind la fapta mântuitoare. Cu Tudor începe o epocă nouă a redeșteptării naționale, epoca Românismului.

În era acea nouă, însuflețită de năzuințele lui Tudor și ale poporului românesc, s-a îndeplinit renașterea culturii românești și a economiei naționale, unirea celor două Principate, întemeierea Dinastiei, războiul de independență și, în sfârșit, războiul pentru unirea întregului neam românesc. Dreptatea sătenilor, care și-au făcut dovada vredniciei, atât prin muncă răbdătoare, cât și prin vitejie neînfrântă, s-a consfințit în legile de împroprietărire și votul obștesc.

Putem dar privi cu încredere în viitor, fiind siguri că munca și cultura românească vor lua un nou și puternic având și că sămânța pusă de Tudor a prins bine și va da roade și mai îmbelșugate.

Ca un semn de cinstire și din parte-Mi a acestui erou național, care și-a dat viața pentru neamul său, dăruiesc Academiei Române suma de zece mii lei, spre a servi ca premiu pentru cea mai bună lucrare asupra vieții și faptelor lui Tudor, precum și asupra stării culturale și sociale din timpul său.

Primiți, vă rog, Domnule Președinte, încredințarea dragostei Mele.

10 Mai 1921.

Un comentariu la &8222;Regele Ferdinand I despre Tudor Vladimirescu: „s-a ridicat pentru apărarea poporului greu apăsat de o vitregă ocârmuire seculară”.&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s