Regina Margareta a revenit la Soultzmatt, după trei decenii. Invitaţia este din iunie 2017.

„Majestatea Sa Custodele Coroanei a venit în Alsacia pentru a onora memoria soldaților români uciși în anii 1917 și 1918, în lagărul de prizonieri ai armatei germane. Totodată, Regina a dorit să aducă omagiu localității Soultzmatt, care a donat Guvernului României, în anul 1919, locul pe care fusese așezat lagărul, pentru a fi transformat în cimitir militar românesc”, anunţă Familia Regală a României.

Sâmbătă, 29 septembrie, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au fost oaspeții primarului orașului Soultzmatt, dl Jean-Paul Diringer. În cursul dimineții, cuplul regal a participat la o ceremonie găzduită de Consiliul Municipal, în care a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Soultzmatt Majestății Sale Custodelui Coroanei și ASR Principelui Radu.

Regina la Soultzmatt.jpg

Martiriul prizonierilor români în Alsacia, acum un secol

Cimitirul soldaților români din Soultzmatt, Alsacia, este cea mai mare necropolă militară românească din Franța, unde odihnesc 678 de soldați-martiri, uciși în Primul Război Mondial, în anii 1917 și 1918.

Soldații (provenind din Regatul României, dar și români din Transilvania) au fost făcuți prizonieri de armata germană și cea austriacă. Ei au fost duși în Alsacia și Lorena. Regimul inuman la care au fost supuși soldații români a durat din anul 1917 până în 1918.

Cimitirul Militar Românesc de la Soultzmatt a fost legat de Familia Regală a României. El a fost inaugurat oficial la 9 aprilie 1924, în prezența Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Suveranii au început, două zile mai târziu, prima lor vizită de Stat în Republica Franceză, la 10 aprilie 1924.

Familia-Regala-Soultzmatt-1986.jpg

În anii exilului, începând din 1980, a intrat în tradiţia românilor din exil ca în fiecare an de „înălţarea Domnului” să se comemoreze Ziua  Eroilor la Cimitirul Eroilor Români de  la Soultzmatt (Franţa), aceasta ca urmare a propunerii din anul 1980 a domnului Remus Radina, care cercetând arhiva cimitirului, a descoperit un act datând din 30 august 1919 prin care Consiliul localităţii Soultzmatt donează acest pământ României (Detalii aici).

Astfel, Regina Margareta l-a însoţit pe tatăl Majestăţii Sale, în anul 1986, la evenimentul comemorativ de la Soultzmatt. Acum trei decenii, pe urmele strămoșilor au pășit Regele Mihai I, Regina Ana și Principesa Moștenitoare Margareta, care au vizitat cimitirul și s-au recules în fața mormintelor soldaților români în ziua de 14 iunie 1986, alături de sute de membri ai comunităților românești din Franța.

În ziua de 3 iunie 2017, Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Regele Mihai I și pe Custodele Coroanei române în orașul Soultzmatt din Franța. Încă de atunci s-a anunţat:

„În finalul vizitei, Principele Radu s-a întâlnit la primărie cu dl Jean-Paul Diringer, primarul orașului Soultzmatt, alături de reprezentantul Departamentului Haut-Rhin. Primarul a transmis Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principelui Radu invitația de a reveni la Soultzmatt.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s