Regina Maria, omagiată pe 8 martie la Bucureşti şi la Curtea de Argeş

Joi, 8 martie 2018, Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei participă la omagierea personalităţii Reginei Maria, prima Regină a Regatului României Mari, printr-o serie de evenimente organizate la Bucureşti, Curtea de Argeş şi în alte locuri din ţară, dedicate Centenarului Marii Uniri. Deşi porneşte de la o tradiţie de sorginte socialistă, 8 Martie a fost recunoscută universal ca „Ziua Internaţională a Femeilor” de către Organizaţia Naţiunilor Unite (O.N.U.) în anul 1975.

Regina Maria şi Regele Ferdinand la Iaşi
Regele Ferdinand, regina Maria şi mitropolitul Pimen Georgescu la ieşirea din Catedrala mitropolitană din Iași, în primii ani după Marea Unire. Sursa: ANIC (© Fototeca Ortodoxiei).

BUCUREŞTI. 

Joi, 8 martie 2018, de la ora 19, sediul central al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei din strada Blănari, nr. 23, etajul II, găzduieşte conferinţa „Peregrinări spirituale ale Reginei Maria„.

„peregrinările spirituale ale Reginei Maria stârnesc interesul prin naturalețea și dinamismul lor, dar și pentru că actorul principal în acest sens este una dintre reginele României, deci soția unui lider de stat, pe care tindem să o identificăm mai degrabă cu factori socio-politici și cotidieni decât cu cei mistici și duhovnicești.”

afirmă Tudor Petcu, filosof, eseist și publicist, care va vorbi despre raporturile cu ortodoxia şi catolicismul ale Reginei Maria, născută, ca membru al Familiei Regale Britanice, ca o credincioasă a Bisericii Anglicane. Totodată, va vorbi despre legătura pe care Regina Maria a avut-o cu religia Bahá’í începând din anii 1920.

Regina Maria a României - Curtea de Argeş, 8 martie.jpg

CURTEA DE ARGEŞ.

Joi, 8 martie, municipiul Curtea de Argeş găzduieşte un amplu program dedicat personalităţii excepţionale a Reginei Maria.

Muzeul Municipiului Curtea de Argeş va găzdui două dintre aceste evenimente. La ora 13:30 se lansează Triada Unirii – metaloplastie de Constantin Bejenaru şi Constantin Samoilă. De la orele 14:00 se lansează o biografie a Reginei Maria, scrisă de Cristian Moşneanu în colaborare cu Ştefan Dumitrache (Editura Librex, 2018). La lansarea lucrării vor participa cei doi autori şi Ionuţ Radu, editor. Evenimentele sunt anunţate de Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş.

Totodată, Centrul Cultural Judeţean Argeş anunţă că, tot joi, 8 martie, de la ora 15:00, Flacăra Centenarului va fi depusă la mormântul Reginei Maria, într-un Te Deum care va fi oficiat de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, la Mânăstirea Curtea de Argeş (Catedrala Episcopală şi Regală).

Flacăra Centenarului a fost aprinsă în județul Argeș pe 24 ianuarie 2018, cu prilejul sărbătorii Unirii Principatelor, în cadrul unui Te Deum oficiat de un sobor de preoți, avându-l în frunte pe ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului. Aprinsă la Muzeul Golești, având în vedere faptul că muzeul găzduiește tronul pe care au stat regii României, Flacăra Centenarului a fost depusă prima dată pe biroul Regelui Carol I, aflat la muzeu. Flacăra Centenarului urmează să poposească, simbolic, în fiecare localitate din județul Argeș unde autoritățile locale vor aduce omagiu eroilor căzuți în Primul Război Mondial, iar, la 1 decembrie 2018, va fi adusă la Alba Iulia.

De la ora 16:00 va fi făcută evocarea personalității Reginei Maria a României și a eroilor din Curtea de Argeș căzuți în primul Război Mondial. Totodată, vor fi acordate „diplomele centenare”.

La ora 18:00 are loc spectacolul extraordinar ”Regina Maria a României – Regina Soldat – Regina Modernă”, la Centrul de Cultură și Arte George Topîrceanu (Bulevardul Basarabilor 59).

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s