Senatul, cameră decizională pentru crearea unei instituții care să reprezinte Casa Regală.

Luni, 5 martie 2018, proiectul pentru reglementarea statului Casei Regale, inițiat de președinții camerelor Parlamentului la 8 noiembrie 2017, într-o formă modificată față de formă lansată în dezbatere publică de guvernul Cioloș în vara anului 2016, a fost RETRAS de inițiatorii săi, în baza art. 94, alin (1) din regulamentul Senatului: „Iniţiatorul proiectului de lege sau al propunerii legislative poate să-şi retragă proiectul sau propunerea până la începerea dezbaterilor generale, cu aprobarea plenului”.
Proiectul va reapărarea sub o nouă formă. Președintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat pentru Agerpres:
„Este necesară crearea unei instituţii care să poată să fie bugetată şi poate să primească fondurile aferente [destinate Casei Regale – n.ed.]. (…)
Ori de câte ori este necesară înfiinţarea unei instituţii noi, Camera decizională devine Senatul.”
De aceea, pentru că iniţiativa a fost depusă la Senat, ea trebuie retrasă şi redepusă la Camera Deputaţilor, întrucât crearea unei noi instituții „presupune schimbarea ordinii de dezbatere, adică Senatul va fi Cameră decizională”.
Președintele Senatului a precizat că noul proiect nu este încă definitivat, dar va fi finalizat şi depus „cât de curând”.
Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, a afirmat că prin noul proiect de lege ce va fi depus „se înfiinţează o instituţie ce va administra funcţionarea Casei Regale, pentru a evita orice risc de neconstituţionalitate şi pentru a fi ceva care să se poată şi aplica. Este convenit cu reprezentanţii Casei Regale lucrul acesta. Costurile din partea statului vor fi foarte mici şi cred că este o soluţie care va fi adoptată şi care va mulţumi pe toată lumea”.
Acesta a mai explicat: „În ultimele săptămâni au fost discuţii dese cu reprezentanţii Casei Regale. Eu şi cu domnul Tăriceanu l-am desemnat pe domnul Gabriel Vlase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, să aibă întâlniri cu reprezentanţii Casei Regale şi s-a ajuns la concluzia comună că proiectul de lege depus la Senat nu era fezabil şi avea potenţiale riscuri de neconstituţionalitate. Împreună am făcut un nou proiect de lege, care mi se pare că s-a şi depus la Cameră”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s