MS Margareta a discutat cu Prim-ministrul despre Centenar, Republica Moldova și susținerea Președinției României a Consiliul UE din 2019

Anunță Casa Majestății Sale Custodelui Coroanei:

„Vineri, 23 februarie 2018, Excelența Sa doamna Viorica Dăncilă, Prim-ministrul Guvernului României, a răspuns invitației la prânz a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, la Palatul Elisabeta. Alături de Majestatea Sa s-a aflat Alteța Sa Regală Principele Radu.

A fost prima întâlnire a Prim-ministrului cu Familia Regală, de la învestirea guvernului condus de doamna Viorica Dăncilă.

Au fost discutate subiecte privind activitatea publică a Familiei Regale în vederea promovării și susținerii Președinției României a Consiliul Uniunii Europene din ianuarie-iunie 2019, continuarea numeroaselor proiecte și evenimente dedicate centenarului anilor 1918 și 1919, legătura cu Republica Moldova, precum și relațiile economice cu țările din afara continentului european.”

În anii noștri, Casa Regală a României s-a implicat activ în promovarea și susținerea României în fața unor foruri europene și internaționale încă din 1997, odată cu campania regală pentru susținerea aderării României la NATO și la Uniunea Europeană. Aceste eforturi continuă și astăzi pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Casa Regală a României a susținut și sprijinit stabilirea unor relații economice cu state care au un potențial important în piața internațională, un exemplu recent fiind vizita regală din Regatul Hașemit al Iordaniei în 8-11 octombrie 2017. 

Proiectele Casei Regale pentru Centenar au început odată cu centenarul intrării României în Primul Război Mondial, la 27 august 2016. Până la 24 ianuarie 2018 au fost desfășurate 21 de proiecte pentru Centenar:

La 27 august 2016, ziua centenarului intrării României în Marele Război, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a trimis un mesaj care a fost citit la Curtea de Argeș, unde autoritățile statului și edilii urbei au comemorat ziua în care primii soldați români și-au dat viața în prima conflagrație mondială.

În Basarabia, joi 27 octombrie 2016, a avut loc, în prezența Principelui Radu, dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I, în satul Ialoveni.

În ziua de 19 noiembrie 2016, Principesa Maria a fost prezentă la vernisajul expoziției “Iași, oraș regal”, desfășurată la Muzeul Unirii din Iași.

Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au participat la Sesiunea Solemnă a Academiei Române din 28 noiembrie 2016, dedicată Centenarului Primului Război Mondial.

La 1 decembrie 2016, Familia Regală a efectuat, cu Trenul Regal, o călătorie în memoria Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, pe ruta Sinaia, Bușteni, Predeal, Brașov, Codlea, Făgăraş, Avrig şi Sibiu.

La  12 decembrie 2016, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu s-au aflat la Chișinău, unde au sărbătorit jubileul de 150 de ani de la fondarea Casei Regale. Cuplul regal a înmânat Bursele “Regele Ferdinand” I și “Regina Maria” pentru anul universitar 2016-2017, la Universitatea Academiei de Științe a Republicii Moldova. Bursele sunt anuale și au fost fondate în anul 2015.

În zilele de 15 și 16 decembrie 2016, Familia Regală a călătorit din nou în Trenul Regal, pentru a omagia Iașul, devenit capitala României în anii 1916-1918. Majestatea Sa Margareta a fost oaspetele de onoare al municipiului Iași în acele zile. Trenul Regal a mers pe 15 decembrie de la București la Mărășești, Adjud și Bacău, iar pe 16 decembrie la Roman, Pașcani și Iași.

Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au participat la marea slujbă a Învierii Domnului la Cluj, în seara de 15 aprilie 2017.

În ziua de 26 aprilie 2017, Familia Regală a luat parte la Sesiunea Solemnă a Parlamentului dedicată Iașului, capitala Regatului României în anii 1916-1918. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a adresat un mesaj Camerelor Reunite.

În Basarabia, pe 5 mai 2017, a avut loc, în prezența Principelui Radu, dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I, în satul Țelipova Mare.

Palatul Elisabeta a găzduit sărbătoarea națională de 10 mai 2017, printr-un nou Garden Party, care a reunit mii de oameni din țară și din Republica Moldova.

Eroii din Primul și Al Doilea Război Mondial, precum și eroii zilelor noastre au fost comemorați în ziua Înălțării Domnului la Ministerul Afacerilor Interne, în ziua de 25 mai 2017, în prezența Principelui Radu.

La Cimitirul Eroilor Români din Alsacia, la Soultzmatt, în Franța, Principele Radu a participat, alături de oficialii români și de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, la ceremoniile religioasă și militară din ziua de 3 iunie 2017.

Centenarul votării Reformei Agrare și Legii Electorale a fost sărbătorit la Iași, în prezența Principelui Radu, la Teatrul Național, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

În ziua de 11 iulie 2017, Trenul Regal a făcut Drumul Recunoștinței la Mărășești, Mărăști și Oituz. Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au participat la ceremonii militare și religioase în localitățile sus-menționate, precum și la Adjud și Onești.

În ziua de 12 iulie 2017, Castelul Peleș a găzduit evenimente dedicate comemorării a 90 de ani de la moartea Regelui Ferdinand I și sărbătoririi a 90 de ani de la urcarea pe Tronul României a Regelui Mihai I. Majestatea Sa Margareta, ASR Principele Radu și ASR Principesa Maria au luat parte la o ceremonie de omagiere a Regelui Mihai la Holul de Onoare și la lansarea volumului “Povestea Castelului Peleș”, în Sala de Concerte.

La 6 august 2017, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au comemorat pe soldații care și-au dat viața în bătălia de la Mărășești, luând parte la o slujbă religioasă la biserica ortodoxă din Săvârșin și organizând un parastas în memoria eroilor la Castelul Regal Săvârșin.

Regina Maria a României, supranumită Regina-soldat, a fost evocată în Capitală, la Academia de Studii Economice, în ziua de 4 octombrie 2017, în prezența Principelui Radu.

În ziua de 28 octombrie 2017, la Iași, a avut loc al Doilea Colocviu Regal, având ca subiect România și Republica Moldova. Lucrările colocviului, deschise de Principele Radu, au reunit savanți din România și din Europa și au avut loc la Casa Memorială Mihail Kogălniceanu.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a participat la inaugurarea Școlii gimnaziale Regina Maria din Capitală, în ziua de 2 noiembrie 2017.

Calendarul Regal 2018, alcătuit de Principele Radu și publicat de Editura Curtea Veche, a apărut în noiembrie 2017 și a fost dedicat în întregime Regelui Ferdinand Întregitorul și Reginei Maria.

Evenimente regale dedicate Centenarului Primul Război Mondial și Marii Uniri vor avea loc până la 1 decembrie 2019. Ele vor fi organizate în București, în țară, în Republica Moldova și în diferite capitale europene.

2 comentarii la &8222;MS Margareta a discutat cu Prim-ministrul despre Centenar, Republica Moldova și susținerea Președinției României a Consiliul UE din 2019&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s