Klaus Iohannis, în 2014: „Nu dau şanse monarhiei în următorii 250 de ani. România este republică.”

În octombrie 2014, la o întâlnire cu bloggeri liberali (înregistrată şi publicată de liberalul Vasile Băescu la 6 octombrie 2014), candidatul la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a fost întrebat de jurnalistul Doru Braia (care intervine de la min. 0:33) dacă ia în calcul soluţia restaurării monarhiei: „Aţi fi dispus să întrebaţi în sfârşit poporul român ce formă de guvernământ îşi doreşte şi, dacă îşi doreşte monarhia constituţională, să cedaţi întâiul loc în stat?”.

(de la min. 1:01, întrebarea lui Doru Braia) „Am venit să vă anunţ, domnule preşedinte, că dvs. şi ceilalţi candidaţi nu veţi putea beneficia de votul meu, pentru că sunt monarhist. Şi, pentru că sunt monarhist, desigur că, în intenţia domniei voastre de a deveni întâistătătorul acestei stat, vă pun întrebarea, având în vedere că şi ultimul preşedinte în ultima săptămână de mandat a adus vorba, după zece ani în care a tăcut mâlc, ba chiar a şi jignit

– ţinând seama cum Casa Regală, în multe sondaje, depăşeşte absolut toate formaţiunile politice româneşti; ţinând cont de faptul că ne supunem toţi, inclusiv dvs., devenind astfel complici, ca şi cetăţeni, ai unei samavolnicii – noi avem o formă de guvernământ impusă cu forţa de o putere străină, poporul român încă nu s-a pronunţat democratic asupra unei forme de guvernământ; după aceea, există în constituţie un articol pe care cel care a năşit constituţia probabil, cine ştie ce ranchiuni a avut cu dl. Ion Iliescu, l-a lăsat revizuibil – este exact art. 152 care specifică ce nu poate fi revizuit, dar el nu este menţionat la nerevizuibil –

aducându-mi aminte şi de o întrebare de acum vreo 20 de ani pusă unui alt candidat care a devenit preşedinte din partea unui dominant politic, anume „Domnule profesor, aţi fi gata să fiţi preşedinte pentru 48 de ore?”, parafrazând oarecum, vă întreb eu acum:

Aţi fi dispus să întrebaţi în sfârşit poporul român ce formă de guvernământ îşi doreşte şi, dacă îşi doreşte monarhia constituţională, să cedaţi întâiul loc în stat?”

(de la 3:20, răspunsul candidatului Klaus Iohannis) „Această discuţie, în primul rând, nu trebuie purtată într-o campanie electorală, fiindcă, automat, discuţia este viciată de atmosfera de campanie. Da, aş fi dispus chiar să iniţiez o astfel de discuţie, să vedem un pic, înainte să ne ambalăm cu referendumul, cam ce îşi doreşte societatea românească.

Eu vă spun, totuşi, noi ştim ce formă de stat avem şi îmi amintesc că am votat pentru ea. Eu îmi amintesc că am fost acolo şi am votat pentru constituţie, unde avem foarte clar scris ce fel de stat suntem. Nu mă simt impostor dacă candidez pentru preşedenţia României, dar, dacă societatea românească îşi doreşte o rediscutare, atunci semnele acestei dorinţe ar apare şi ar fi o discuţie largă în spaţiul public pe această temă, ceea ce în momentul de faţă nu este.”

După ce ia în considerare revizuirea stemei („Din toate fostele regate din estul Europei, suntem singura ţară care nu are coroana pe steag, care este un semn al suveranităţii, nu al regalităţii”) şi 10 mai în dezbatere despre ziua naţională, afirmă: „Aşa putem să ne apropiem încet şi elegant de temă, pentru că, prea brusc pusă, va rămâne acolo unde este şi acum, în coadă de peşte, şi e păcat, fiindcă, personal, am un deosebit respect pentru ce a făcut monarhia pentru România. Dacă stăm să numărăm marile momente ale României, independenţa, Marea Unire, sunt legate de Casa Regală. Cred că nu trebuie să confundăm încrederea şi istoria cu voinţa asupra formei de guvernământ.

(de la 5:58) O doamnă intervine, precizând că, în votarea constituţiilor, poporul a fost manipulat. Republica a fost înscrisă în textul constituţiilor, iar omul a fost forţat ca să voteze să avem o constituţie şi să admită în subsidiar forma de guvernământ impusă în 1947.

(de la 6:40)

Klaus Iohannis: Dacă o dezbatere va exista în societatea civilă şi va lua mare amploare…

Doru Braia: Există, deja, domnule preşedinte, mă iertaţi, dar înseamnă că sunteţi un om extrem de discret! Există emisiuni de televiziune, există mitinguri de 3-4 ori pe an cu mii de participanţi, există o Casă Regală la care statul român, ca să intre în NATO, a apelat covârşitor, şi a avut un rol covârşitător – deci există toate elementele. În plus, repet, şi vă rog să consultaţi dacă nu mă credeţi, majoritatea arată Casa Regală cu distanţă de 6, 7, 8 procente deasupra tuturor partidelor politice româneşti. Sigur, e o greşeală chiar în întrebare, Casa Regală nefiind partid politic.

Klaus Iohannis: Eu zic să nu dăm foarte multă importanţă acestor sondaje pentru că cel mai bine în sondaje stă Armata şi nu ştiu dacă am vrea să ne conducă armata. Deci, lucrurile nu pot fi corelate aşa direct. O să luăm uşor, pas cu pas.

Doru Braia: De 25 de ani ni se spune asta. 250 ar fi de ajuns?

Klaus Iohannis: Cine ştie? 250 de ani este puţin!

Tema monarhistă a fost discutată până la min. 8.02.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s