Premierul Tudose vrea să dea afară Familia Regală de la Palatul Elisabeta! Monarhiştii se opun.

Mihai Tudose comunist.jpg

„România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, a afirmat Mihai Tudose, prim-ministrul României, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii. 

Palatul Elisabeta este o reședință regală din București, situată pe Șoseaua Kiseleff. A fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României. Palatul nu a fost destinat să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință Principesei reîntoarse în țară, dar nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 August 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta. Până la sfârşitul domniei sale, Curtea Regală a rămas la Palatul Elisabeta, în timp ce Palatul Regal se afla în renovare. Într-unul dintre saloanele aflate la etaj, Regele Mihai a fost forțat să semneze un act nelegal de abdicare, la 30 decembrie 1947.

La 22 mai 1948, prin Decizia Consiliului de Miniştri nr. 797, Principesei Elisabeta a României i-a fost retrasă cetăţenia română, iar Palatul Elisabeta a fost naţionalizat. În perioada comunistă a fost folosit inclusiv ca restaurant.

Abia în anul 2001, în baza Legii nr.406 din 10 iulie 2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, Palatul Elisabeta i-a fost acordat temporar Regelui Mihai ca locuinţă de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, potrivit art. 2, lit. a) din Legea nr. 406/2001. Regele Mihai a dispus ca locuinţa de protocol să deservească drept sediul Casei Majestăţii Sale Regelui, unde s-au desfăşurat activităţile curente ale Familiei Sale.

Conform aceleaşi legi, membrii de familie ai titularului beneficiază de dreptul de „folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă”, potrivit art. 2 lit. a), „numai pe durata vieţii titularului şi vor elibera locuinţa în termen de 60 de zile.”, potrivit art. 3 pct. (3).

Acum câteva zile, monarhiştii au lansat un apel contra evacuării Familiei Regale de la Palatul Elisabeta. Întrucât Majestatea Sa Regele Mihai a murit la 5 decembrie 2017, Familia Regală ar urma să fie obligată să părăsească Palatul Elisabeta după 60 de zile, în ziua de sâmbătă, 3 februarie 2018.

La Palatul Elisabeta, membrii Familiei Regale:

  • pot primi în audiențe miniștri, diplomați, academicieni;
  • pot organiza seri dedicate organizațiilor cu Înalt Patronaj Regal;
  • pot găzdui Garden Part-ul din 10 mai;
  • pot spori colecția de artă regală adunată în ultimele trei decenii;
  • își pot desfășura angajamentele zilnice;
  • etc.

Orice om de bun simţ îşi dă seama că ei nu pot face asta într-un apartament de bloc din Bucureşti, necum la Săvârşin, în partea de vest a ţării.

Care este soluţia? Prin promulgarea legii pentru statutul Casei Regale, Palatul Elisabeta devine sediul acesteia și este acordat Familiei Regale dreptul de a-l folosi gratuit pentru 49 de ani. Premierul Mihai Tudose tocmai a anunţat că Guvernul va aviza negativ această lege.

„PREMIERUL Tudose vrea să dea afară Familia Regală de la Palatul Elisabeta. Premierul spune asta cu doar câteva zile înainte de 30 decembrie, când Armata Roșie a alungat Familia Regală din același Palat…. Bolșevicii tot bolșevici rămân.

OPRIȚI EVACUAREA! SEMNAȚI PETIȚIA!

https://www.petitieonline.com/apeluldemnitatii”

anunţă Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei – ANRM.

Un comentariu la &8222;Premierul Tudose vrea să dea afară Familia Regală de la Palatul Elisabeta! Monarhiştii se opun.&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s