De ce Ziua Armatei este 25 octombrie, ziua Regelui Mihai: un moment istoric care aminteşte de unitatea românilor

Rege salutat de militari

În articolul „De ce este 25 octombrie Ziua Armatei Române” din România Liberă, aminteşte faptul că Ziua Armatei „este legată de generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, care a decis să pornească ofensiva în 25 octombrie pentru a-i face astfel un cadou Regelui Mihai I de ziua sa de naștere. Ziua de 25 octombrie este legată în mod direct de Regele Mihai I al României, singurul român în viață care are rangul de mareșal și care, în 1944, era comandatul suprem al Armatei.”

Care este explicaţia? „În 25 octombrie 1944, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Tot în 25 octombrie 1944, trupele românești au trecut în Ungaria, după cum menționa generalul Gheorghe Avramescu într-un ordin de zi.

„La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi. Zdrobit de focul năpraznic al artileriei şi de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump, eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al ţării. Prin ploi, prin noroaie şi drumuri desfundate, zi şi noapte aţi luptat cu un duşman dârz şi hotărât şi l-aţi învins. Azi, când avangărzile trec pe pământ străin, pentru desă­vârşirea înfrângerii definitive a duşmanului, gândul meu se îndreaptă către voi, cu dragoste şi admiraţie pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul“,

scria generalul român în ordinul de zi.

Data de 25 octombrie era serbată în România încă din anul 1921, de când venise pe lume Principele Mihai, însă, în 1944, gestul generalului Gheorghe Avramescu avea o semnificație mai profundă, care marca opoziția deopotrivă față de naziști și față de comuniști.

În anul 1959, după retragerea trupelor sovietice din România, ziua de 25 octombrie a fost declarată oficial Ziua Armatei Române, astfel că, în mod ironic, comuniștii au continuat să serbeze astfel ziua Regelui pe care ei îl alungaseră din țară.

În restul articolului puteţi citi despre viaţa impresionantă a generalului Gheorghe Avramescu.

Ziua Armatei fiind aleasă pentru a onora momentul istoric din 25 octombrie 1944 aminteşte, de fapt, de unitatea teritorială a poporului român, pe care Armata Regală Română a refăcut-o unde s-a putut, sub domnia Regelui Mihai, în acest caz spre vest, întregind Ardealul. Aceeaşi Armată Regală Română, care în 22 iunie 1941 răspunsese chemării de a elibera Basarabia şi a întregi Bucovina, nu a putut apăra aceste teritorii din cauza înfrângerilor suferite în faţa Armatei Roşii care au dus la capitularea noastră. Dar faptul că Ziua Armatei Române este sărbătorită astăzi şi la stânga Prutului este o recunoaştere a ideii de unitate teritorială reprezentată – în contextul zilei – de chipul soldaţilor care, la 25 octombrie 1944, au trecut Carpaţii pe urmele înaintaşilor pentru a întregi Ardealul. Astăzi, Armata Română care trece, simbolic, Prutul, poartă cu ea tricolorul din versurile: „Pregăteşte-te mireasă, mireasă, / Că-ţi aducem peţitor, peţitor, / Sfântul nostru tricolor.”

„În urmă cu 73 de ani, la 25 octombrie 1944, Armata României, cu prețul vieții a peste 50000 de ostași români elibera Careiul, ultima bucată de pamânt românesc ocupata de trupele hortiste. Prin jertfa supremă a zecilor de mii de ostași, România farâmată de criminalul pact Ribbentrop-Molotov, readucea în trupul țării pământurile transilvane. Astăzi, sarbătorim Armata Națională a României dar, în același timp, și comemorăm jertfa celor care cu prețul propriei vieți au reușit păstrarea unității, suveranității și integrității teritoriale a României. Din păcate, și astăzi, Basarabia rămâne despărțită de Patria Mama. Dar asta doar până într-o zi! La mulți ani Armatei României! La mulți ani ostașilor români indiferent unde se afla. Onoare și veșnică recunoștință celor care au căzut cu arma în mână pentru dezrobirea și libertatea României!”,

scrie Anatol Şalaru, fost ministru al apărării din Republica Moldova.

Un comentariu la &8222;De ce Ziua Armatei este 25 octombrie, ziua Regelui Mihai: un moment istoric care aminteşte de unitatea românilor&8221;

  1. Adevaratii romani atunci au existat! Cel mai titrat rege al celui de al 2-lea R M …dublu medaliat si de SUA si de dusmanul romanismului, STALIN( obligat sa recunoasca prin ordinul POBEDA contributia Armatei Regale la invingerea hitlerismului) este azi, 25 X_2017 inca in viata, un monument al istoriei respectat peste tot in lume, dar nu si de STUPID PEOPLE si pcr&fsn ul ce i a clonat pe sarmanii oameni,asa zisii „romani noi”,celebrii in lume prin sloganele lor de neuitat:_NOI MUNCIM NU GANDIM_MOARTE INTELECTUALILOR_!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s