Cuvântarea Regelui Ferdinand la inaugurarea Universităţii Române din Cluj, 2 februarie 1920

Regele Ferdinand pe scaun.jpg

CUVÂNTAREA REGELUI FERDINAND

LA CENTRUL STUDENŢESC „PETRU MAIOR”, ŢINUT CU OCAZIA INAUGURĂRII UNIVERSITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN CLUJ (2 FEBRUARIE 1920)

Am ţinut să vin astăzi în mijlocul vostru pentru că voi înfăţişaţi viitorul mândru al Ţării, după un an greu plin de restrişte pentru chinuitul nostru neam, dar şi de învăţături de mare preţ şi de aspră oţelire în lupta vieţii.

Salut în voi viitorul acestei Ţări, care ni se arată sub o lumină aşa de frumoasă şi plină de făgăduinţi. Un neam care ştie să preţuiască pe bărbaţii care au lucrat cu toată inima pentru înfăpuirea zilelor măreţe ce le trăim, un neam care a dat dovezi de cea mai desăvârşită vitalitate, cum rareori se vede în istoria popoarelor, un astfel de neam are în sine chezăşia sigură a strălucirii viitorului său, viitor pe care voi sunteţi chemaţi a-l făuri.

Ţara are încredere în inimile voastre pline de abnegaţie şi vede în voi pe vrednicii conducători de mâine, care, strâns uniţi în jurul Fiului Meu, veţi urma pilda bărbaţilor care, clădind România de ieri, ne-au dat România de azi.

Dacă idealul nostru sfânt a fost înfăpuit în mare parte, ne mai rămâne a aduce la îndeplinire transformarea şi consolidarea noastră internă. Fără patriotism curat, fără muncă încordată, fără respectul de ordine şi autoritate şi fără credinţă în Dumnezeu nu se poate înfăptui nimic mare.

Inima caldă şi entuziasmul cu care Am fost întâmpinat aici sunt o dovadă vădită că gândul şi dorinţa Noastră se vor izbândi.

(Almnahul Societăţii Academice „Petru Maior” al Societăţilor pe Facultăţi şi Academii şi al Cercurilor Studenţeşti Regionale din Cluj, Tipografia „Cartea Românească” S.A. Cluj, 1929, pp. XI-XII)

Prin decretul regal nr. 4090 din 12 septembrie 1919 „Universitatea Maghiară din Cluj se transformă pe ziua de 1 octombrie 1919 în Universitate românească” cu patru facultăți: Drept, Medicină, Litere și Filozofie, Științe. După moartea regelui Ferdinand, în 1927 Universitatea din Cluj adoptă oficial numele regelui, și devine Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj.

În toamna anului 1940 se refugiază la Sibiu și Timișoara și funcționează acolo fără întrerupere până în anul 1945. După revenire la Cluj funcționează pânâ în anul 1948, când devine Universitatea Victor Babeș, până la unificarea cu Universitatea Bolyai din Cluj în 1959, care a condus la formarea Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s