Principesa Margareta a României, portrete ale regalității europene: Principele Alexandru II și Principesa Ecaterina ai Serbiei.

Cu prilejul lansării Cărții regale de bucate (Curtea Veche Publishing, București, 2010), Principesa Margareta a României și-a împărtășit gânduri și amintiri despre cunoscuți din familiile regale europene. Aici le redăm pe cele despre Principele Alexandru II și Principesa Ecaterina ai Iugoslaviei și Serbiei.

[sublinierile aparțin redacției]

Principele Alexandru în sala de mese. © Royal Central
Principele Alexandru în sala de mese. © Royal Central. „Domeniul Regal din Belgrad cuprinde mai multe părți: Palatul Regal, Palatul Alb, diferite vile și un vast parc. (…) Povestea Domeniului Regal din Belgrad, așezat pe o colină, la marginea unui parc de dimensiuni impresionante, este una ieșită din comun. Palatul Regal și, mai apoi, Palatul Alb au fost construite în vremea Regelui Alexandru I și au adăpostit drama familiei regale în urma asasinării, la Marsilia, a Suveranului. Fiul lui, Regele Petru II, aproape că nu a locuit aici, fiind reprezentat de Regență, în anii dinaintea maturității. A urmat direct exilul, după război, iar fiul Regelui Petru, Alexandru, s-a născut în Anglia, la hotelul Claridge’s. (…) În perioada comunistă, Tito a locuit în Palatul Regal de la Belgrad, cea mai mare parte din interiorul lui fiind conservat.” Principele Alexandru și Principesa Ecaterina cunoșteau Palatul Regal doar din fotografii, mărturii, scrieri și amintiri ale familiei. „Au depus o muncă și un efort financiar uriașe pentru a aduce vastul edificiu în starea de funcționare de astăzi. Salonul de familie din Palatul Regal și sufrageria sunt atât de confortabile, de plăcute și plină de căldură, de parcă ar fi fost locuite mereu de Familia Regașă. Ne aducem aminte cu plăcere de zilele petrecute acolo, de micul-dejun, prânzul, cina, de momentele în care familia se reunea la masă”, declara Principesa Margareta.

„Alexandru este șeful Familiei Regale a Iugoslaviei și Serbiei. Suntem apropiați ca vârstă, iar punctele noastre comune nu se opresc aici. Avem o puternică legătură de familie, prin bunica sa, Regina Maria a iugoslavilor, care a fost Mignon, fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Alexandru și soția lui, Ecaterina (pe care o numim în familie Clairy), s-au întors, ca și noi, pentru a locui permanent în țara lor, în anul 2001. Noi am revenit la Palatul Elisabeta din București în luna mai, iar ei s-au mutat la Palatul Regal din Belgrad în iulie (…). De atunci, familiile noastre au parcurs drumuri diferite, dar care s-au intersectat în multe locuri.

Ne-am întâlnit în fiecare an. Ei au vizitat România de nu mai puțin de patru ori în ultimii cinci ani. Radu și cu mine am vizitat Serbia și am locuit la verii noștri, la Belgrad, în iunie 2007 și septembrie 2010, iar Regele și Regina în 2010. Ne întâlnim în Europa cu regularitate, la reuniunile regale sau cu alte ocazii. De multe ori, vizităm unii după ceilalți capitale ale lumii, reprezentând, în diferite feluri, țările noastre.

Palatul Regal și Palatul Alb de la Belgrad sunt edificii aparte, atât în arhitectura, cât și în istoria și cultura iugoslavilor și a sârbilor. Monarhia în țara lor a fost un inegalabil mijloc de a uni, de a pune împreună oameni, națiuni și popoare. Alexandru I și Maria (Principesa noastră Mărioara sau Mignon) au fost iubiți de iugoslavi. Amintiri frumoase despre ei au și croații, și sloveniim și sârbii. Alexandru de astăzi, Principele Moștenitor, și Clairy au reușit să aducă Palatul Regal la viața și atmosfera lui de altădată, lucru aproape miraculos în zilele noastre, într-o Serbie care a cunoscut recent una dintre cele mai dificile și nefericite epoci din istoria ei. Există însă multă speranță, atât pentru sârbi, pentru tineretul din țara lor, cât și pentru Familia Regală.

(…) fiul Regelui Petru, Alexandru, s-a născut în Anglia, la hotelul Claridge’s. Fiindcă legea iugoslavă din vremea regalității cerea ca moștenitorul Coroanei să se nască pe teritoriul iugoslav, prim-ministrul britanic Churchill a declarat camera de la hotelul Claridge’s teritoriu iugoslav, pentru 24 de ore. Alexandru a crescut și și-a întemeiat familia și profesia de om de finanțe în Marea Britanie. A urmat în Anglia, de asemenea, studii militare. (…) Venirea lui Alexandru și a lui Clairy, în anul 2001, la Belgrad a însemnat un adevărat început.”

(Principesa Margareta a României, Carte regală de bucate, pp. 108-109)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s