Regele Ferdinand pomenit la 90 de ani într-o slujbă oficiată la Patriarhie de Preasfințitul Părinte Varlaam

Basilica 1
Foto: Basilica.ro

Sâmbătă, 15 iulie 2017, la Catedrala Patriarhală, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal,  împreună cu un sobor de preoți, au oficiat slujba de pomenire a Regelui Ferdinand „Întregitorul”, Regele Tuturor Românilor, la 90 de ani de la moartea sa. Regele Ferdinand I a murit la 20 iulie 1927 de Sfântul Ilie.

Basilica 2
Foto: Basilica.ro

Slujba de pomenire din 15 iulie 2017 a fost oficiată imediat după terminarea Sfintei Liturghii, fiind ţinută la inițiativa Mișcării pentru Regat și Coroană (MRC). Din soborul slujitor a făcut parte Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.  La eveniment au participat membri ai Mișcării pentru Regat și Coroană și câteva zeci de credincioși bucureșteni.

Pomenire Patriarhie (1)

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a făcut o amplă și temeinică evocare a Regelui Ferdinand I, explicând sensurile supranumelor de „cel Loial” și „Întregitorul”, precum și prezentând relația sa cu Biserica Ortodoxă Română, deși s-a născut și a murit romano-catolic. Preasfinţitul Părinte a conturat portretul Regelui Ferdinand, accentuând jertfa de sine a Suveranului pentru respectarea jurământului față de Țară și de Coroană:

Regele Ferdinand a intrat în război de partea Antantei, luptând împotriva țării sale natale, Germania. La scurtă vreme, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei l-a exclus din Casa Regală de Hohenzollern, iar regele Ferdinand i-a replicat tăios că dinastia sa este o dinastie română, și nu una străină, germană,

a explicat PS Varlaam. Preasfinția Sa a amintit și de faptul că regele comemorat și-a botezat toți cei șase copii în religia ortodoxă, intrând în conflict și fiind excomunicat de Biserica Catolică de care aparținea.

Basilica 8
Foto: Basilica.ro

În continuare, PS Varlaam Ploieșteanul a punctat principalele aspecte ale domniei regelui Ferdinand, și a evidențiat faptul că pe cât a fost de scurtă domnia lui, pe atât de plină de realizări. Preasfinția Sa a precizat că una dintre năzuințele regelui a fost ridicarea unei Catedrale Naționale.

În 10 mai 1920 regele Ferdinand a scris un hrisov domnesc pe care l-a adresat Sfântului Sinod al Bisericii noastre prin care aducea vestea că Statul dorește construirea unei Catedrale a Mântuirii Neamului în memoria eroilor care s-au jertfit în marile bătălii ale celui dintâi război mondial.

Era ideea unchiului său Carol I, care a dorit ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului în memoria eroilor de la Plevna și a tuturor eroilor din Războiul de Independență din 1877.

Basilica 7
Foto: Basilica.ro

Ferdinand era iubitor de locașuri de cult și de slujbele religioase ortodoxe.

Catedrala patriarhală l-a avut rugător de sute de ori

a menționat PS Varlaam.

Biserica noastră îi datorează multe pentru sprijinul, dragostea și atașamentul arătat. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să răsplătească robului său Ferdinand I Întregitorul, Regele tuturor românilor multul bine pe care l-a făcut poporului nostru.

Ne rugăm în această zi ca vremurile de glorie cunoscute în timpul domniei regelui Ferdinand I să se reîntrupeze în istoria noastră actuală și viitoare,

a concluzionat Episcopul vicar patriarhal.

Pomenire Patriarhie (3)

A continuat evocarea profesorul Dr. Marius Oprea, vicepreședintele Mișcării pentru Regat și Coroană, care a vorbit despre „Regele Țăranilor” și reforma agrară. Acesta a mulțumit ierarhului pentru rugăciunile înălțate și a evocat momentul înmormântării regelui Ferdinand, slujbă oficiată de Patriarhul Miron Cristea în iulie 1927, subliniind legătura profundă a Regelui Ferdinand cu tradițiile și cu spiritualitatea românească, aratătă și prin numărul mare de lăcașuri de cult construite pe timpul celor 13 ani de domnie.

Basilica 9

Pomenire Patriarhie (2)
Membri ai Mișcării pentru Regat și Coroană, doamna Marilena Rotaru, președinte MRC, domnul Mircea Ignat, șeful filialei MRC București.
Basilica 5
Foto: Basilica.ro
Basilica 6
Foto: Basilica.ro

Patriarhie (11)

Basilica 10
Foto: Basilica.ro

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s