Regele Ferdinand pomenit la 90 de ani într-o slujbă catolică la Catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti

Regele Ferdinand Sf. Iosif
Slujba pentru Regele Ferdinand la 90 de ani. Pr. paroh Ioan Ciobanu (stânga) şi Pr. prof. Wilhelm Dancă (mijloc).

Sâmbătă, 15 iulie 2017, la Catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti, un sobor de preoţi catolici au oficiat slujba de pomenire a Regelui Ferdinand „Întregitorul”, Regele Tuturor Românilor, la 90 de ani de la moartea sa. Regele Ferdinand I a murit la 20 iulie 1927 de Sfântul Ilie.

Slujba de pomenire din 15 iulie 2017 a fost oficiată la inițiativa Mișcării pentru Regat și Coroană (MRC). Din soborul slujitor a făcut parte Pr. Ioan Ciobanu, preot paroh al Catedralei „Sfântul Iosif” (din 2010).

Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române (2013) şi decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității din București, a afirmat că toţi avem o regalitate din botez, dar Regele Ferdinand a avut şi o regalitate civilă. Evocând Marea Unire din 1918 şi încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922, Pr. prof. Dancă l-a numit pe Regele Ferdinand „Întregitorul” un constructor de poduri, un unificator de comunități care poate fi comparat cu un mare preot în haine civile.

Totodată, l-a comparat pe Regele Ferdinand cu Sfântul Bonaventura din secolul XIII, prăznuit pe 15 iulie: așa cum călugărul franciscan Giovanni di Fidanza a devenit „Sf. Bonaventura” (prenumele Bonaventura, având aceeaşi formă pentru bărbaţi şi pentru femei, este de provenienţă creştină şi exprimă dorinţa ca cel care-l poartă să aibă soartă fericită), Regele Ferdinand a fost pentru noi „Bonaventura”, șansa cea bună, soarta fericită.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s