Mișcarea pentru Regat și Coroană, în audiență la procurorul general Augustin Lazăr, sesizare privind ilegalitatea republicii

Regele de sărbătoare.jpg

Pe 10 mai 2017, Mișcarea pentru Regat și Coroană a depus la Parchetul General o sesizare privind modul ilegal în care la 30 decembrie 1947 a fost instaurată Republica în România. Istoricul Marius Oprea, vicepreşedinte al Mişcării pentru Regat şi Coroană, a acordat un interviu pentru DC News, prezentând principalele argumente care stau la baza plângerii Mișcării pentru Regat și Coroană:

”Mai întâi a fost actul de abdicare al Regelui care a fost un act forțat. Chiar și prin conținut el nu este un act legitim întrucât Regele nu putea abdica și în numele urmașilor săi așa cum e formularea în actul de abdicare. Am prezentat în plângerea depusă în legătură cu abdicarea că inclusiv Gheroghe Gheroghiu-Dej avea la el un pistolet, iar pe de altă parte Garda Regală fusese înlocuită cu soldați din divizia Tudor Vladimirescu care l-au dezarmat pe aghiotantul Regelui și nu l-au lăsat să intre alături de acesta în Palat. Pe de altă parte asupra Palatului fusese ațintită o baterie de tunuri. Acestea au fost condițiile în care s-a semnat așa zisa abdicare.

Dar abdicarea Regelui nu însemna și abolirea monarhiei. Aceasta s-a petrecut prin convocarea Adunării Deputaților în seara zilei de 30 decembrie 1947, după semnarea actului de abdicare. Aici sunt două probleme pe care le-am sesizat. Prima este legată de faptul că Camera Deputaților singură nu avea în atribuții schimbarea formei de guvernământ în România, din punct de vedere strict procedural.

Pe de altă parte, tot procedural, nu exista cvorum. Deputații erau în vacanță. S-au adunat foarte puțini, cei care erau prin București. Era o iarnă grea, nu au putut să-i adune pe deputați care au fost înlocuiți cu muncitori aduși de pe la uzine și care nu aveau niciun fel de împuternicire legală să voteze. Toate aceste fapte istorice, absolut verificabile, sunt consemnate în conținutul plângerii noastre legate de ilegalitatea instaurării Republicii în România.”

”Am pornit inclusiv de la faptul că președintele Băsescu a spus în plenul Parlamentului că regimul comunist a fost unul ilegitim și criminal. Acum nu ne referim la partea criminală ci la partea de ilegitimitate care sperâm să fie constatată de Parchetul General. A fost o infracțiune care, printr-un act terorist sub presiunea ocupației sovietice extrem de prezente și active în țară la acel moment, s-a schimbat forma de guvernare în România. Am considerat în plângerea respectivă că există toate temeiurile potrivit cărora forma de guvernare republicană este instaurată în mod ilegal. Din punctul nostru de vedere, dacă este să respectăm strict legalitatea, și în momentul de față este în vigoare Constituția din 1923. Toate aceste aspecte le-am cuprins în sesizare și cerem Parchetului General să soluționeze această cauză”, a mai precizat Marius Oprea.

Am fost primiți în audieță la Parchetul General unde fusese trimisă această cauză. La întâlnirea de astăzi cu procurorul general Augustin Lazăr am cerut ca această cauză să fie transmisă la o secție civilă a Parchetului General întrucât în opinia noastră nu este de competența militarilor. E vorba în special de modul în care a decurs ședința prin care s-a instaurat forma republicană de guvernământ.

Am mai solicitat domnului procuror general Augustin Lazăr care a fost foarte deschis, și-a notat toate aceste aspecte, și audierea cât mai rapidă în cauză a unor martori care trăiesc și ar putea depune mărturie cu privire la faptele petrecute la vremea respectivă. Este vorba de domnii Mircea Ionescu Quintus, Mihail Șora și Neagu Djuvara, care au venerabila vârstă de 100 de ani, au trăit acele vremuri, iar mărturia lor o socotim foarte importantă în această cauză.”

La întâlnirea cu procurorul general Augustin Lazăr, întâinire ce a durat 30 de minute, din partea Mișcării au fost prezenți președintele Marilena Rotaru, vicepreședintele Marius Oprea, secretarul general, avocatul Antonie Popescu și șeful filialei București al Mișcării, Mircea Ignat.

Reclame

Un gând despre &8222;Mișcarea pentru Regat și Coroană, în audiență la procurorul general Augustin Lazăr, sesizare privind ilegalitatea republicii&8221;

 1. Nu cred ca un comunist ca Lazar, rusinea justitiei ,va avea vreonreactie,,, sau o va trimite undeva ,,, unde va fi tratata cu lipsa de respect,asa cum sant tratati si detinutii politici,
  Rusine pentru politicienii romani,
  Trebuie incercat un referendum,, pentru Monarhie,
  Succes deplin,
  Respect pentru Regele Mihai .sanatate si deosebita consideratie,
  Dumnezeu sa ajute in toate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s