Ştefan Andrei, ministrul de externe al R.S.R., opta pentru monarhie în 1990

stefan-andrei-and-nicolae-ceausescu.jpg
Ştefan Andrei (la stânga), alături de Nicolae Ceauşescu

În Jurnal din închisoare (Editura Orizonturi, 2016), Ştefan Andrei (1931-2014), ministrul de externe al Republicii Socialiste România între 1978-1985, scria, în decembrie 1990:

„Am tot sporovăit despre modelul suedez, o ţară-regat – o ţară-n care comuniştii susţin în parlament, în a doua legislatură, pe social-democraţi (…). De ce ne-am putea fi şi noi regat şi de ce nu i s-ar înapoia familiei regale palatele Peleş, Pelişor, Foişor, (…) Palatul Elisabeta – lângă Muzeul Satului, unde a fost obligat regele să abdice la 30 decembrie 1947, Palatul de la Săvârşin (…)?”.

După afirmaţiile unui Bogdan Baltazar, purtător de cuvânt al guvernului Petre Roman, după interzicerea vizitării ţării de către Regele Mihai în 25 decembrie 1990 (acesta afirma că regele „a venit hoţeşte”), Ştefan Andrei scria: „Mizerabilă declaraţia purtătorului de cuvânt Bogdan Baltazar în legătură cu vizita regelui. A făcut aprecieri asupra regilor României asemănătoare cu năzbâtiile prezentate de Elena Ceauşescu la 30 decembrie 1987, la sesiunea Marii Adunări Naţionale.” (op. cit., p. 72).

La 1 decembrie 1990, Ştefan Andrei observa cum din cuvântarea preşedintelui Ion Iliescu de la adunarea de la Alba Iulia nu a fost menţionat rolul lui Ionel Brătianu, Nicolae Filipescu, Take Ionescu, Al. Vaida-Voievod, al Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, „care a avut şi în cele mai grele momente încredere în victoria Antantei”. În plus, comenta: „nelalocul lor huiduielile participanţilor când au vorbit Coposu (P.N. Ţărănist), reprezentantul U.D.M.R., reprezentantul P.N.L.”.

2 comentarii la &8222;Ştefan Andrei, ministrul de externe al R.S.R., opta pentru monarhie în 1990&8221;

  1. Ştefan Andrei, om de o rară inteligenţa si cu o vasta cultura, era adeptul unei social-democratii de tip occidental care excludea dictatura, lupta de clasă si alte aberatii. Pe fondul evenimentelor din Europa de Est, cancelariile occidentale il vedeau, in 1989, drept omul capabil sa asigure trecerea Romaniei de la totalitarism la democratie fara convulsii sociale. Era normal ca un om cu viziunea politică a lui Stefan Andrei sa vada necesitatea ca viata politica parlamentara intr-o tara ca Romania sa fie arbitrată si echilibrată de o monarhie constituţională. Din păcate, istoria s-a scris altfel!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s