Echipa Alinei Gorghiu: forma de guvernământ republicană nu poate fi revizuită, conform constituţiei.

Alina Gorghiu PNL.jpg

Subsemnatul, Tudor Vişan-Miu, preşedintele organizaţiei de tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, am adresat doamnei Alina Gorghiu, preşedinte al Partidului Naţional-Liberal (PNL), un mesaj prin intermediul paginii oficiale de Facebook:

„Stimată doamnă preşedinte, îmi puteţi spune de ce PNL nu propune românilor un referendum prin care să opteze pentru forma de guvernământ? Este legitim, democratic şi urgent. Vă mulţumesc.”

Am primit următorul răspuns:

„Buna ziua, va multumim pentru sugestie si pentru incredere. Conform Constitutiei, forma de guvernamant nu poate constitui obiect al revizuirii legii fundamentale. Cu stima, Echipa de consilieri | Presedinte PNL | Adresa: Aleea Modrogan, nr. 1, Sect 1 | Tel: 021.231.07.95 | E-mail: presedinte@pnl.ro | www.pnl.ro

Echipa de consilieri a doamnei preşedinte PNL se referă la art. 152, pct. 1 al Constituţiei României: „Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.”

Ceea ce echipa doamnei preşedinte PNL omite este faptul că art. 152 este unul abuziv şi nu poate împiedica art. 2, pct. 1 al Constituţiei României:Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.”

În orice ţară civilizată, un popor suveran poate opta pentru forma de guvernământ, care poate fi monarhică sau republicană.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat în perioada campaniei electorale că exclude ideea unui referendum pentru forma de guvernământ. Întrebat de domnul Doru Braia dacă „250 de ani de ar fi de ajuns (pentru restaurarea monarhiei – n.n.)”, domnul Iohannis a răspuns, sec: „Cine ştie? 250 de ani este puţin” (minutele 7:48-8:01).

La 25 octombrie 2014, doamna Alina Gorghiu afirma că „merită la un moment dat făcut inclusiv un referendum pe o temă atât de serioasă” precum restaurarea monarhiei.

În concluzie:

Echipa de consilieri a doamnei Alina Gorghiu mi-a răspuns că PNL nu propune românilor un referendum prin care să opteze pentru forma de guvernământ, în baza art. 2 al Constituţiei României, întrucât autorul Constituţiei din 1991, revizuită în 2003, domnul Antonie Iorgovan, în consens cu preşedintele Ion Iliescu şi guvernul Petre Roman, a dorit să împiedice posibilitatea restaurării monarhiei în România. Altfel spus, „lucrul prost făcut” este preferat lucrului bine făcut.

Într-un raport din 21-22 martie 2014 al Comisiei de la Veneţia (Opinion no. 731/2013), respectabilul for recomandă României să renunţe la ambiguitatea formei republicii semi-parlamentare sau semi-prezidenţiale. Astfel, ne recomandă să alegem între republica prezidenţială şi republica parlamentară. Forma monarhică, care se bucură de o largă susţinere, nu poate fi exclusă ca opţiune la un viitor referendum în această chestiune. 

alina-gorghiu-echipa-14-10-2016

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

4 comentarii la &8222;Echipa Alinei Gorghiu: forma de guvernământ republicană nu poate fi revizuită, conform constituţiei.&8221;

  1. DA , UN REFERENDUM ESTE NECESAR, FELUL SI PESONAJELE CARE AU HOTARAT FORMA DE GUVERNAMANT NU AVEAU NICI UN DREPT SA IMPUNA , REPUBLICA CA FORMA DE GUVERNAMANT !

  2. Nu la Alina Gorghiu este problema! Ea știe foarte bine care este procedura de adoptare a unei noi Constituții si implicit, a schimbării formei de guvernământ. Problema este la membrii marcanți al PNL care provin din rapoartele PD si PDL. Aceștia urmează neabătut „pretioasele’ învățături ale „tovarășilor” Petre Roman si Traian Basescu si nici nu vor să audă de restaurarea monarhiei. A doua mare problemă este la Klaus Johannis. Acesta s-a îndrăgostit atît de tare de Palatul Cotroceni încît dorește să rămână acolo pînă în 2024, după cum el însuși a mărturisit. Alina Gorghiu nu este adevăratul lider al PNL, ci doar marioneta lui Johannis.Ea nu poate exprima propriile opinii, darmite să ia decizii. Daca PNL, PMP si USR(partidul de avarie al lui Klaus Johannis pentru eventualitatea în care în PNL ar lua amploare un curent de nesustinere a candidaturii Sale pentru al doilea mandat!) vor obține mai mult de o treime din mandatele de senatori și deputați, mai putem discuta despre restaurarea monarhiei abia din 2021. Asa că stimați adepți ai restaurării monarhiei, atenție cum votăm pe 11 decembrie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s