De ce şi-a pierdut Principele Nicolae titlul şi rangul. Un eseu şi o investigaţie

nicolae-si-margareta-savarsin

Acest text este scris în nume personal şi nu reprezintă punctul de vedere al organizaţiei de tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (Tudor Vişan-Miu).

De la prinţul Nicolae la Principele Nicolae
Toţi ne-am spus speranţele în micul prinţ pe care un milion de români l-au putut vedea alături de Regele Mihai la balconul Hotelului Continental.
Dumnezeu i-a dat Regelui Mihai 5 fiice şi doi nepoţi: unul, care îi poartă numele, a ajuns în America şi a fost înlăturat de la succesiune odată cu mama lui, Irina; celălalt, Nicolae Mihai, am văzut cum a evoluat în România timp de 5 ani, de când s-a stabilit în ţară.
Majestatea Sa Regele Mihai I al României i-a conferit lui Nicolae apelativul de „Alteţă Regală” şi titlul de Principe al României la 1 aprilie 2010 – la împlinirea vârstei de 25 de ani – conform deciziei anunţate la promulgarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale din 30 decembrie 2007.
Principele Nicolae al României s-a stabilit în România în septembrie 2012.
L-am cunoscut pe Principele Nicolae în ziua de joi, 24 aprilie 2014, la ceainăria Cărtureşti, la lansarea volumul său de convorbiri cu istoricul Filip-Lucian Iorga. Eram foarte entuziasmat de lectură. I-a fost alături Principesa Margareta, cu o exemplară discreţie.
Prima dată i-am strâns mâna fiind la Academia Română, la 6 octombrie 2014, la un simpozion dedicat Regelui Carol I. Îl însoţea pe Principele Radu, întotdeauna încrezător şi stăpân pe sine.
Familia Regală a încercat să-i asigure Principelui Nicolae pregătirea pentru a deveni, într-o zi, Rege. Nu de puţine ori, fiind invitată la un anumit eveniment, Principesa Margareta l-a trimis pe nepotul ei, Nicolae.
Astfel a procedat pentru festivitatea de premiere a concursului de desene „Un rege, o regină”, organizat de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei. La 30 octombrie 2014, la Jockey Club-ul din Bucureşti, Principele, carismatic şi amabil, m-a surprins prin degajarea lui. Ştia să fie pe placul copiilor.
După premiere, Jockey Club-ul a găzduit un concert dedicat aniversării Majestăţii Sale Regelui Mihai. Am stat în aceea seară pe hol, terifiat de greşelile de protocol pe care le făcusem. La finalul concertului, uşile s-au deschis, iar Principele a ieşit primul. A luat un pahar de şampanie şi, cu firesc, m-a întrebat: „Nu serviţi”? M-a impresionat această naturaleţe a sa.
L-am revăzut la 16 decembrie 2014, la Banca Naţională a României, la lansarea volumului „Calendarul Regal”. Venind la prezidiu pentru un autograf, m-a salutat, m-a întrebat, firesc, „Ce mai faceţi” şi, cu prietenie în glas, „Veniţi la Săvârşin?”. I-am confirmat această intenţie şi, la 23 decembrie, îmi onoram promisiunea.
La 1 aprilie 2015, Principele Nicolae a împlinit 30 de ani. Petrecerea dată în Palatul Elisabeta, la care au participat prieteni ai prinţului, a fost o noutate. S-a vorbit chiar de o discotecă în Sala Regilor. Criticile nu au lipsit.
M-am bucurat când Principele Nicolae a anunţat că va face un tur cu bicicleta de la Sighetu Marmaţiei la Constanţa, de 1200 de kilometri, pentru promovarea lecturii: „Cărţile copilăriei pe bicicletă” (23 aprilie-3 mai 2015). A ajuns la Bucureşti la 30 aprilie, fiind primit în parcul Herăstrău.
M-a impresionat cum Principesa Margareta, Principele Radu şi Principesa Maria au venit să-l întâmpine. Modul în care s-au luat în braţe îmi amintea de bucuria unui moment de Crăciun: păreau o familie fericită. Scena revederii a fost destul de intimă.
Scena despărţirii, când Alteţele Lor Regale s-au retras elegant, iar Principele Nicolae, într-o ţinută sportivă, a alergat să-şi ia locul între copii şi sportivi, mi-a creat atunci o impresie care m-a ajutat să înţeleg mai uşor decizia din 1 august a Majestăţii Sale Regelui. A fost ultima dată când l-am văzut pe Principe de aproape.
Pierderea titlului
În Programul Familiei Regale cu ocazia sărbătorii de 10 mai, Principele Nicolae apărea doar de 3 ori: la depunerea de coroane la statuia Regelui Carol I, la Garden Party şi… dând startul „Maratonului Regal” din parcul Herăstrău. La „Porţile Deschise” la Palatul Elisabeta, la 19 noiembrie 2014, Principele Nicolae a lipsit de la balconul Palatului.
multumiri-nicolae-pentru-dna-rotaruUltimele angajamente ale Principelui Nicolae au inclus participarea la Jocurile Olimpice de la Baku (11-13 iunie), Înaltul Patronaj Patrulei de Reciclare (16 iunie), o vizită în Olanda (26 iunie – 3 iulie), o expediţie cu bicicleta pe Transfăgărăşan (26 iulie) şi… o expediţie în Kenya, din care nu au mai apărut fotografii. Principele primise din partea „noastră” (de la doamna Marilena Rotaru) un steag cu stema Regatului pentru a-l poziţiona pe un vârf de munte.
În timpul expediţiei din Kenya, Principele Nicolae primeşte un anunţ care duce la încheierea bruscă a călătoriei. Sâmbătă, 25 iulie, este alături de Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu la Castelul Săvârşin. Duminică, 26 iulie, Principele Nicolae pleacă cu bicicleta pe Transfăgărăşan.
IMG_2284
Consiliul Regal din 31 iulie 2015, Aubonne.
Miercuri, 29 iulie, Cuplul Princiar ajunge la Aubonne, în vizită la Majestatea Sa Regele. Vineri, 31 iulie, are loc o întâlnire a Consiliului Regal, la care participă Principele Radu, Principesa Margareta, Dl. Ioan-Luca Vlad şi E. S. Dl. Mihnea Constantinescu. Sunt consultaţi telefonic Dl. Andrew Popper, şeful onorific al Casei Majestăţii Sale Regelui, Dl. Anders Lindberg, Dl. Guy Pochelon şi Maestrul Adrian Vasiliu. Găsiţi aici informaţii despre funcţionarea Consiliului Regal, iar aici date privind componenţa lui la acel moment (a fost revizuită în ianuarie 2016 – n.n.).
Conţinutul discuţiilor Consiliului Regal a fost privat. Cronologia sugerează că nu a existat o discuţie anterioară a Regelui Mihai I cu Principele Nicolae în perioada posibilă 27 iulie-30 iulie, dar această informaţie rămâne să fie confirmată. Se pare, însă, că niciun membru al Consiliului Regal nu s-a opus deciziei excluderii sale din linia de succesiune, aşă cum declară Ioan-Luca Vlad:
Rep: A fost cineva care s-a opus excluderii Principelui Nicolae sau care a formulat o altă opinie decât cea finala?
Ioan Luca Vlad: Din câte am eu cunoştinţă, nu a fost nimeni din Consiliul Regal. Dar Consiliul Regal face doar nişte sugestii, Regele este singurul care ia decizia. Putea că în Consiliul Regal să fie membri care să zica nu, deşi nu au fost (s.n.), şi tot Majestatea Sa era cel care decidea.”
Am lansat public întrebarea: Chiar nimeni din Consiliul Regal nu i-a luat apărarea Principelui Nicolae? Am avut în vedere Consiliile de Coroană din 30 decembrie 1925 (excluderea Principelui Moştenitor Carol în favoarea fiului său, Mihai) şi 9 aprilie 1937 (excluderea Principelui Nicolae), când un eminent istoric, Nicolae Iorga, din postura de voce avizată, respectiv, membru al Consiliului, era contra ambelor decizii. Prima dată îşi apăra elevul. A doua oară, însă? Nicolae Iorga a afirmat că, în eventualitatea dispariţiei Regelui Carol al II-lea şi a moştenitorului său, Principele Mihai, în absenţa posibilităţii continuării succesiunii cu Principle Nicolae, aceasta va reveni unui membru al Familiei de Hohenzollern-Sigmaringen, situaţie în care Nicolae Iorga ar fi preferat republica. O astfel de decizie putea periclita viitorul dinastiei.
După consultarea membrilor Consiliului, Regele Mihai I a cumpănit o zi. Sâmbătă, 1 august, semnează documentul prin care îi retrage nepotului său apelativul de „Alteţă Regală” şi titlul princiar, precum şi îl exclude din linia de succesiune. Ce trebuie să fi simţit Regele? Iată un moment al zilei respective:
ms regele 1 august.jpg
Automat, lui Nicolae, fost Principe al României, i se retrage decoraţia „Coroana României” în grad de Mare Cruce. Îl puteţi vedea purtând-o în fotografia de mai jos. Statutul decoraţiei prevede că Ordinul „va recompensa meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii.”
curtea-veche
Principele Nicolae cu membrii ai Asociaţiei Curtea Veche, cu care a avut o strânsă, rodnică şi binevenită colaborare.

Păstrează Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo”, primită în anul 2010 la acordarea titlului de Principe al României, dar rămâne în lista purtătorilor ca Dl. Nicholas-Michael Medforth-Mills. Statutul decoraţiei prevede că „poate fi acordată personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc.”

De ce a luat Regele Mihai I această decizie?
„Tot ce e de înţeles e cuprins în comunicatele din 10 şi 11 august.” – Ioan-Luca Vlad
Luni, 10 august 2015, Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale Regelui transmite publicităţii următorul comunicat:
„În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de “Principe al României” și calificativul de “Alteță Regală”. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele.”

Care era cheia de interpretare a comunicatului?

Ioan-Luca Vlad, secretarul Consiliului Regal, a oferit detalii suplimentare, vorbind despre o nepotrivire emoțională şi de viitor între idealurile princepului Nicolae și restricțiile, privațiunile, regulile, pe care le impune rolul pe care și-l asumase”. Principele Nicolae anunţase în presă că nu mai locuieşte la Palatul Elisabeta, iar statutul princiar presupune a full-time commitment. Ioan-Luca Vlad a precizat că Nicolae al României va continua să lucreze în „ecologie, tineri şi businnes, inclusiv în străinătate”, „lucruri pe care nu putea să le facă în țară nu doar ca principe”.

„Sunt cinci ani de reflecție în care am putut urmări cu toții traseul public, iar unii dintre noi am putut urmări și traseul privat al nepotului Majestății Sale, Nicolae, care astăzi nu mai are titlul de principe al României și alteță regală. În acești ani am văzut lucruri foarte bune, care au crescut statura și rolul Coroanei în țara noastră și am văzut însă și o anumită nepotrivire, internă, care nu s-a remarcat în niciun fel teribil, pentru că aici nu lucrăm cu scandaluri, ci pur și simplu nepotrivire emoțională, dacă vreți, și una de viitor între idealurile princepului Nicolae și restricțiile, privațiunile, regulile, pe care le impune rolul pe care și-l asumase. Aici este marea diferență față de alte situații în care s-au retrase titluri de principe. Nu a făcut ceva anume. Este o decizie luată pentru viitor și nu o pedeapsă. Dacă în alte situații, cum a fost principele Nicolae, regentul, din perioada interbelică, aceea era clar o pedeapsă. Aici nu este. Este o decizie cu care principele Nicolae este cu totul în asentiment. (s.m.) Ioan-Luca Vlad a adăugat: „Să nu uităm că nu este doar acest titlu, este rolul pe care și l-a asumat, de generația următoare a familiei regale și care presupunea 24 din 24 de ore să fie aici și să dedice acestei misiuni (s.m.).

Linia de succesiune devine:

1. ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României;
2. ASR Principesa Elena a României;
3. Elisabeta Karina de Roumanie;
4. ASR Principesa Sofia a României;
5. Elisabeta Maria Biarneix;
6. ASR Principesa Maria a României.

Dar ordinea de precădere (ordinea intrării și ieșirii dintr-o sală a membrilor Familiei Regale a României) nu se schimbă:

MS Regele
MS Regina
ASR Principesa Moștenitoare
ASR Principele Radu
ASR Principesa Elena
ES Alexander Nixon
Irina Walker
John Wesley Walker
ASR Principesa Sofia
ASR Principesa Maria
Nicholas-Michael Medforth-Mills
Elisabeta-Karina de Roumanie
Michael de Roumanie Kreuger
Angelica de Roumanie Kreuger
Elisabeta Maria Biarneix

Marţi, 11 august 2015, Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale Regelui transmite publicităţii o scrisoare semnată de nepotului Majestăţii Sale Regelui, Nicolae:

„Duminică, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al României şi locul în Linia de Succesiune la Coroana României. Această decizie, pe care mi-o asum, vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul ţării şi Casei noastre, precum şi la rolul pe care eu îl pot avea în propăşirea lor.

Poziţia de Principe al României şi prezenţa în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viaţa pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestăţii Sale Regelui este binevenită pentru mine (s.m.). Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile şi principiile în alt mod.

Le mulţumesc tuturor celor care, în anii cât m-am aflat în mijlocul românilor, mi-au acordat încrederea, sprijinul şi speranţa lor, şi care şi-au oferit ajutorul la iniţiativele dedicate propăşirii României. În noile mele circumstanţe, voi căuta să mă dedic în continuare activităţilor ecologice, de tineret şi caritabile, despre care am învăţat atâtea lucruri cât timp m-am aflat în România.

Doresc de asemenea să le mulţumesc autorităţilor publice centrale şi locale pentru deschiderea cu care şi-au acordat sprijinul proiectelor comune, şi mai ales familiei mele, pentru dragostea şi înţelegerea cu care m-au înconjurat aici.

Nădăjduiesc ca Dumnezeu să protejeze şi în viitor naţiunea şi Coroana Română.

Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills”

Speculaţiile continuă.

Ce însemna tainica frază „Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți. (s.m.)?

Reiese clar că de la viitorii succesori şi de la reprezentanţii celei de a şasea generaţii regale se impun modestia, buna cumpănire, principiile morale, respectul şi permanentă preocuparea pentru semeni. Acest gând era anterior sau posterior? Altfel spus, îi lipseau lui Nicolae aceste calităţi, parţial sau complet, sau motivul excluderii era altul, independent?

Nu apare nicio informaţie nouă până la 20 octombrie 2015, când, în urma unei audienţe acordate cu câteva zile în urmă de Principesa Moştenitoare Margareta, jurnalista Marilena Rotaru publică un mesaj în care încearcă să explice decizia Regelui din 1 august 2015:

„(….) Am primit zilele trecute, într-o convorbire cu Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, un mesaj din partea Majestății Sale. În biroul Regelui, de vorbă cu Moștenitoarea Coroanei, m-am prăbușit și m-am înălțat, într-o succesiune de șocuri și de emoții. Pot spune că am auzit cum se crapă zidul încăperii de furia cu care Vâșinski  a trântit ușa în urmă cu aproape 70 de ani. Stăpânindu-și cu greu propriile emoții, Alteța Sa Regală mi-a transmis dorința Regelui de a-mi spune personal ceea ce a dus la decizia din 10 august 2015. Mi-a trebuit un timp să pot vorbi cu mine însămi, să-mi pot formula  coerent, înțelesul acelei convorbiri.  Mă simt datoare să vi-l împărtășesc, văzând cum absența adevărului a dus în acest spațiu și nu numai, la vehicularea unor acuzații îndreptate împotriva Regelui și a Familiei Regale. Nu am nici un mandat din partea Regelui sau a Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare să fac public mesajul Majestății Sale. O fac pe proprie răspundere, ca un oștean credincios, care se aruncă în linia întâi ca să-și apere Regele. Regele care a apărat poporul român, dar care, pe Sine nu s-a apărat niciodată. Regele împotriva căruia securitatea, serviciile, politicienii și interlopii au pus tot armamentul calomniilor, manipulărilor, abjecțiilor. Dincolo de tot ce exprimă promiscuitatea lumii politice din România, Regele Mihai este astăzi, în înțelesul deplin al cuvintelor, cea mai înaltă instanță morală a românilor. Chiar dacă această calitate nu se măsoară prin cifre, cei care au nevoie de o confirmare procentuală, o pot găsi în sondaje. Cum să mai încerci compromiterea unei astfel de personalități pe care nu numai propriul său popor, dar, mai ales, capetele încoronate și marile valori  ale acestei lumi au așezat-o pe podiumul suprem?! Aici vine vorba de cel care s-a numit Principele Nicolae. În spatele chipului de care ne-am atașat afectiv, în care ne-am pus speranțele gândind în timp continuarea regalității și a monarhiei române, lucrau forțe menite să coboare în cele mai întunecate unghere imaginea Regelui și a Casei Regale a României. Confiscat de cercuri oculte frecventate de personaje obscure, politicieni și interlopi, apropiați fostului președinte, o adevărată faună lipsită de orice scrupule, Nicolae a devenit, acceptând, fără să-și dea seama de pericol, instrumentul căutat pentru lovitura pregătită (s.m.). Naivitatea, faptul că nu a putut avea din copilărie educația menită unui viitor moștenitor al Coroanei, neacceptarea rigorilor impuse de noul statut, celebritatea enormă câștigată într-un timp extrem de scurt, ca urmare a simple sale prezențe fizice, nonconformismul dus dincolo de limitele care pot fi acceptate, l-au identificat ca fiind arma perfectă cu care putea fi atacată din nou Casa Regală (s.m.). Cum spune românul ”căciula a fost prea mare pentru el. Nici în aceste condiții Regele nu s-a abătut de la crezul permanent de ”a face tot binele posibil în condiții imposibile.”  Respect și această decizie a  Regelui, așa cum le-am respectat pe toate celelalte.”

Jurnalistul Radu Călin Cristea, un alt apropiat al Familiei Regale, reacţionează: „Sunt dezolat de această mutare în spațiul public a unei discuții private cu caracter confidențial. Vin cu cîteva precizări. Reprezentanți și membri ai Casei Regale au purtat, din august încoace, serii de discuții cu persoane apropiate instituției monarhice pentru a le împărtăși frămîntările M.S. Regele Mihai legate de acumularea problemelor iscate de ex-Principele Nicolae (de pildă, jurnalistul Stelian Tănase şi acad. Sorin Dumitrescu – n.n.). Am putut astfel afla, din ce în ce mai detaliat, exact ceea ce se scria în Comunicatul Biroului de Presă al M.S. Regele Mihai din 10 august: ”În calitate de Șef al Casei și al Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus (excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale și retragerea titlului monarhic acordat acestuia în 2010, n.n.) cu gîndul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cîrmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gîndul la ceilalți”. Cine a avut urechi de auzit a înțeles că incompatibilitățile dintre Casa Regală și ex-Principele Nicolae s-au datorat tocmai inadecvării progresive a acestuia la standardele instituției monarhice românești în chestiuni precum smerenia, dreapta cumpănă, integritatea, corectitudinea, altruismul. Fostul Principe a avut destul răgaz pentru a corecta atitudini în vădit contrast cu principiile și normele de conduită ale Casei Regale. A perseverat, din păcate, în nepotrivelile sale cu calitatea înalt responsabilă de Alteță Regală (s.m.). În confesiunile apărute în presa de astăzi sunt numite apăsat chestiuni prea sensibile pentru a putea fi expediate în cîteva fraze încărcate de patetism. Informațiile mele confirmă existența unor cercuri de interese, politice, dar numai (s.m.), care ar fi putut specula sinceritatea uneori imprudentă a ex-Principelului Nicolae pentru ca, în anumite împrejurări, să îndrepte această vulnerabilitate împotriva Casei Regale. Maturitatea fostului Principe Nicolae trebuia să-l pună în gardă și să-l îndemne să vadă dincolo de provocări ținînd doar aparent numai de înfruptarea din bucuriile lumești. Or, slăbiciunea ex-Principelui risca să se extindă, într-un interval de timp incert, asupra întregului edificiu instituțional al Casei Regale. (s.m.) Se pot dezvolta, pornind de la aceste date, destule scenarii, între care și unele întru totul plauzibile. Acum și aici contează însă miezul chestiunii și mult mai puțin sau deloc traducerea liberă a unei conversații particulare purtate între limite clar definite. Miezul este acela comunicat de M.S. Regele Mihai în citatul de mai sus. În rest, îi urăm sănătate și noroc d-lui Nicholas Medforth-Mills, un tînăr de ispravă, cu o experiență profund îmbogățită și avînd tot viitorul în față, în proiectele pe care el însuși le-a definit ca fiind ”ecologice, de tineret și caritabile”.”

În ziua respectivă, doamna Marilena Rotaru retrage postarea de pe Facebook, probabil o confirmare a absenţei unui mandat de a face publică o convorbire strict confidenţială.

Nicolae Rebecca si Karina

„Chercez la femme”

În zecile de discuţii purtate în şocul aflării veştii din 10 august, Pia Paleologu, soţia marelui filosof, mi-a sugerat un „cherchez la femme”. Nu toţi îşi mai amintesc că Principele Nicolae a venit în România însoţit de logodnica lui, Rebeca Margareta Byatt, de care s-a despărţit în mai 2013. A declarat atunci, se pare: Nu putem alege de cine ne îndrăgostim şi nici nu putem decide pe cine ne scoate destinul în cale (s.m.)”.

Declaraţia lui pare un noblesse oblige de care a dat dovadă, la un moment dat, şi Principesa Ileana.

Pe 28 noiembrie 2015, site-ul flux24.ro, al cărui director este controversatul jurnalist Andrei Bădin, cândva om de presă acreditat pe lângă Casa Majestăţii Sale Regelui, publică un articol anonim intitulat EXCLUSIV/ FLUX 24 dezvăluie SECRETUL alungării Prințului Nicolae: Un copil nedorit de Casa Regală și BĂTĂLIA PENTRU AVERE:

„Scandalul care a provocat furia Casei Regale, adică a Principelui Radu și a Principesei Margareta, se referă la o presupusă relație pe care Nicolae a avut-o cu una din colaboratoarele sale din România, Nicoleta Cirjan. Aceasta este însărcinată și sursele FLUX 24 spun că tatăl ar fi nepotul Regelui Mihai, Nicolae. În urmă cu o săptămână, FLUX 24 a contact-o pe Nicoleta Cirjan pentru a infirma sau nu informațiile noastre. Aceasta nu a infirmat informațiile și ca atare FLUX 24 a decis să le facă publice.

Nicoleta a lucrat alături de Nicolae în câteva proiecte, printre care turul cu bicicleta al României inițiat de fostul Principe. Scandalul a izbucnit cândva prin lunile mai/iunie anul curent atunci când Principesa Margareta și Principele Radu au aflat de relația lui Nicolae cu Nicoleta și de sarcina acesteia. La aceea vreme, Nicoleta susținea că fătul ar fi băiat.  Deja la aceea vreme erau tensiuni din ce în ce mai mari între Nicolae și mătușa și unchiul său.  Nicolae avea certuri dese cu cei doi. De altfel, el plecase la aceea vreme de la Palatul Elisabeta și se mutase într-o locație în zona de nord a Capitalei.”

Articolul conţine o serie de fotografii şi specualitaţii pe care nu le mai redăm aici.

nicolae-al-romaniei-22-septembrie-2016După nouă luni de la această „dezvăluire”, într-o scrisoare publicată joi, 22 septembrie 2016, Nicolae, fost Principe, nu infirmă o legătură trupească, dar prezintă îndoieli privind paternitatea.  La momentul de faţă nu a fost efectuat un test ADN, deşi fiica, Iris Anna, s-a născut în februarie 2016.

Nicoleta Cîrjan nu a menţionat niciodată public faptul că Nicolae este tatăl copilului pe care-l purta, până în aceeaşi joi, 22 septembrie 2016, când revine cu o replică.

Ce scrie Nicoleta despre Nicolae?

  • „Ce mi s-a întâmplat însă în iulie 2015 era ceva  de negândit, neașteptat, neprogramat: am aflat că sunt însărcinată. Cu o relație de șase ani proaspăt încheiată, am nimerit într-o combinație de câteva săptămâni, fără angajamente prea puternice din partea niciunuia dintre noi, din care a rezultat o sarcină. O sarcină pe care am încercat să o evit cu o pastilă ”de după”, dar care nu și-a făcut efectul. El a decis repede ca răspunsul lui e NO WAY și a încercat tot ce a fost posibil să mă convingă că un avort este cea mai bună soluție (s.m.). Nu e însurat, nu are copii, nici iubită, doar o carieră în afara țării la care ține foarte mult. Și planuri de viață care nu includ un copil neprogramat.” (A fi sau a nu fi mamă singură, 20 septembrie 2015)
  • „În toată perioada asta de sarcină, m-am confruntat cu sindromul fugarului din partea lui. Ignore, nepăsare, îndepărtare completă. Femeile care au pățit-o ca mine recunosc perfect atitudinea bărbaților din acest scenariu. Nu a fost o surpriză pentru mine, nu am cerut nimic și nici nu m-a deranjat prea tare ca au lipsit sprijinul financiar, grija, atenția sau dragostea de care are nevoie orice femeie însărcinată. Mi-a lipsit, însă, mult de tot, prietenia lui. M-au marcat două faze: întâlnirea în care a stat cu ochelarii de soare pe față tot timpul discuției, și, cireașa de pe tort, când i-am trimis o poză cu burtica de Crăciun, iar ca răspuns mi-a dat block pe Facebook. De parcă o lentilă colorată sau capul băgat în nisip fac realitatea să dispară.” (Despre prieteni. Și povestea mea de iubire, 4 februarie 2016)
  • „Mi-am asumat de la început că voi fi mamă singură și mă mândresc cu acest statut.
    Ce îmi doresc de la tatăl fetiței mele este să fie prezent emoțional în viața ei. Să facă eforturi să se conecteze cu ea, să o sune, să o viziteze, să știe cum îi cheamă pe prietenii ei, să știe ce cadouri să-i cumpere de Crăciun, să o ducă în excursii, să îi povestească cum sunt băieții, să îi spună că o iubește și că nu e vina ei că mama și tata nu sunt un cuplu, să aibă secretele lor, să îi fie sprijin atunci când nu se înțelege cu mami, să mă respecte și să colaboreze cu mine pentru a o educa în spiritul dreptății, al adevărului și al iubirii față de animale, natură și oameni. Eu nu am nevoie (și sunt destul de sigură că nici ea) de numele lui, de statut, moșteniri, influențe si bani. Eu îi voi oferi suficient din aceste puncte de vedere. Asta a fost poziția mea nestrămutată încă de la început. Nu l-am presat niciodată cu nimic, nu i-am cerut bani și beneficii, am cerut doar să ne înțelegem omenește de dragul fetiței. Știu pe propria piele că un copil venit pe nepregătite îți dă lumea peste cap, de aceea am spus că voi avea răbdare, oricât va fi nevoie, ca tatăl să mă ierte fiindcă nu am vrut să omor copilul și să înceapă să se îndrepte spre el cu dragoste și atenție. (…) Însă, când de un an de zile tatăl nu vorbește cu mama, nu are nicio întrebare despre copil, comunică doar prin avocatul lui Becali (Enache Radu, membru al Baroului Bucureşti, avocat al FC Steaua – n.n.), apoi alege să amenințe mama cu procese de calomnie, ca în final să iasă public cu declarații care trunchiază adevărul, menite să defăimeze mama, atunci logica mea spune că singura lui intenție este să își spele imaginea, nu să facă ceea ce e corect. Dacă tatăl nu vrea să fie cu inima alături de noi, atunci poate prea bine să rămână la stadiul de liniuță. Așadar, domnului care a ales să mă denigreze gratuit în public, îi doresc să pășească mai departe în viață și în societatea românească cu imaginea lui proaspăt curățată, iar pe mine să mă lase în pace, așa cum îl las și eu pe el. Eu nu am de demonstrat în public lucruri despre viața mea personală și urăsc că m-a pus în poziția în care trebuie să o fac. Am de luptat pentru cauze comune care sunt cu adevărat importante și de interes public. Dacă tatăl își va reconsidera vreodată poziția și atitudinea, indiferent cât de mult rău mi-a făcut până atunci, ușa casei în care locuiește fiica mea va fi întotdeauna deschisă pentru el.” (Ce vreau de la tatăl copilului meu, 24 septembrie 2016)
Un anturaj discutabil?
În 24-25 martie 2016, jurnalistul Ion Cristoiu publică pe blogul personal şi în „Evenimentul Zilei” un interviu cu Nicolae, acordat în scris prin corespondenţa electronică. Momentul apariţiei este chiar înainte de aniversarea Principesei Moştenitoare Margareta, născută pe 26 martie, şi aniversarea a 135 de ani de la proclamarea Regatului României, ambele sărbătorite la Castelul Regal Peleş.
Ce spune Nicolae?
1) Confirmă faptul că decizia din 1 august 2015 a fost luată de Regele Mihai I:  „Până în septembrie 2015, când a fost aniversarea de 90 de ani a bunicii, nu îl mai văzusem pe Rege de aproape un an. Atunci a fost şi ultima dată când mi-am văzut familia. A fost un moment cu o încărcătură emoţională deosebită, am discutat cu bunicul despre viaţă, istorie, maşini, aşa cum făceam noi mereu. Desigur, la un moment dat, a izvorât o discuţie referitoare la ce se întâmplase în august (s.m.), însă a fost foarte vagă şi succintă.”
2) Mărturiseşte că relaţiile lui cu Familia Regală, inclusiv cu mama sa, Principesa Elena, au devenit foarte reci: „Referitor la mama mea şi la restul familiei regale, în prezent relaţiile sunt foarte reci.” „Vă pot povesti despre rudele mele şi ocaziile când i-am cunoscut pe aceştia, dar dacă ar trebui să îi întâlnesc pe toţi ar fi un job full time pentru ca fiecare dintre ei a ales să-şi contruiasca o viaţă în zone diferite ale planetei. Până în august a existat o comunicare bună cu familia apropiată, dar de atunci simt că s-a construit un zid între mine şi ei. Ultima şi singura dată când întreaga familie apropiată s-a reunit a fost cu ocazia Crăciunului din 2007 în Bucureşti.”
3) Contrazice propria scrisoare din 11 august 2015, susţinând că nu cunoaşte motivul excluderii sale din linia de succesiune: „revocarea titlului meu a fost la fel de mult o surpriză pentru mine cât a fost şi pentru public. Nu a existat niciodată o discuţie între mine şi Rege pe această temă, înainte de a mă exclude din succesiune şi de a-mi revoca titlul (s.m.). Mi s-a cerut să mă întorc din vacanţă şi, în dimineaţa zilei de 10 august, am aflat ce se discutase şi se hotărâse cu 10 zile înainte, în absenţa mea (s.m.). După cum am mai spus, hotărârea de a-mi revoca titlul şi de a mă exclude din linia de succesiune fusese luată deja. Nu a contat dacă eu sunt de acord cu această decizie sau nu. (…) Dacă într-adevăr a fost o decizie bazată pe ceva concret, o voi respecta, aşa cum îl respect şi pe Rege, atât din poziţia de fost prinţ al României, dar mai ales ca nepot al său. Mi-am asumat cu demnitate, deşi m-a surprins, înscrisul din documentul respectiv şi am ales să le las românilor posibilitatea de a trage concluzii cunoscându- mă pe mine şi activitatea din cei 3 ani ca principe.”
4) Susţine că nu a fost suficient ajutat în îndeplinirea rolului său: „Am fost şi încă sunt foarte afectat pentru că nu mi s-a oferit îndrumarea de care am avut atât de multă nevoie la momentul respectiv. … acum, relaţiile cu întreaga familie sunt reci, inclusiv cu mama mea, deci nu mă pot pronunţa în privinţa ei.” „Consider că într-o familie regală, fiecare trebuie să ştie când şi cum să apară în lumina reflectoarelor. În public, ai responsabilitatea de a avea o atitudine corectă, iar comportamentul trebuie să fie adecvat rangului, arătând întotdeauna respect tuturor. În viaţa privată însă, cred cu tărie ca fiecare dintre noi ar trebui să fim cât mai autentici, iar poziţia socială nu ar trebui să fie simţită în 90% din cazuri. O familie ar trebui să rămână unită, indiferent de provocările întâmpinate şi nu ar trebui să uităm ceea ce reprezentăm unii pentru ceilalţi.”
5) Mărturiseşte că ar prefera o viaţă privată: ”În ceea ce mă priveşte, deşi la momentul venirii în ţara mi-am asumat ideea vizibilităţii în spaţiul public, m-a interesat mai mult ce pot face concret şi constructiv în mediul cultural şi educaţional din România şi mai puţin dacă acţiunile mele au captat interesul mass mediei. Mă atrage ideea unei vieţi private în care nu eşti recunoscut sau judecat pentru lucrurile pe care le faci sau le spui. (s.m.) În toate acţiunile mele am încercat să fac totul cu foarte mult devotament şi responsabilitate, însă întotdeauna mi-am păstrat o parte a mea pentru mine pe care au accesat-o doar prietenii adevăraţi şi familia.”
6) Afirmă însuşirea valorilor menţionate în comunicatul din 10 august: „Cea mai importantă lecţie primită de la (Regele Mihai) a fost poate corectitudinea (principiile morale – n.n.), însoţită de altruism (modestie, gândul mereu la ceilalţi – n.n.) şi diplomaţie (respect – n.n.) şi nu în ultimul rând, sfatul ca întotdeauna să-mi ţin cuvântul şi promisiunile (buna cumpănire – n.n.). Şi el la rândul său a fost învăţat de către mama sa, Regina Elena, ca oricât de dificile ar fi situaţiile în care ne găsim, singurele decizii sunt acelea drepte şi corecte. Cred cu tărie ca prin aceste valori şi norme de conduită, se pot da cele mai bune exemple în viaţă. Regele Mihai a dat acest exemplu toată viaţa sa şi mulţi dintre noi putem lua ca model de urmat acţiunile şi deciziile sale, întrucât acestea au fost ale unui lider adevărat.”
7) Afirmă ataşamentul său faţă de România: „Aş vrea să îi asigur pe toţi că indiferent unde m-aş afla, sufletul meu va fi alături de România şi de români şi voi încerca mai departe să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă, indiferent de domeniul în care voi activa, să onorez tot ceea ce înseamnă natura umană, respect, devotament, valori pe care le-am învăţat de la bunicii mei.”
Redacţia DeCe News a comentat interviul astfel:
0) „Limbajul folosit în răspunsurile la întrebări este foarte diferit de felul în care dl Medforth Mills vorbea în limba română. (interviuri la emisiunile tv din nov 2012 – iulie 2015). Cât de contrastante sunt cele două tipuri de răspunsuri! Cum este posibil?”
3) „Răspunsurile dlui Medforth Mills aruncă o umbră de îndoială asupra discernământului Regelui. În interiorul Caselor Regale așa ceva nu se face, poate fi considerată o profundă jignire a Majestății Sale, venită din partea unui membru al familiei sale biologice. Răspunsurile dlui Medforth Mills par a pune la îndoială corectitudinea și capacitatea de a-și face datoria a Principesei Moștenitoare Margareta, precum și asupra loialității acesteia față de Rege și Coroană. Contestarea moștenitorului nu folosește decât contestatarilor monarhiei.” „Afirmația că nu i s-a spus niciodată de ce a fost îndepărtat din Familia Regală este discutabilă.Este cunoscut faptul că Regele a semnat trei documente (o decizie și două scrisori personale) pe această temă, în august-noiembrie 2015. Dl Medforth Mills a avut repetate întâlniri sau discuții cu membri ai Familiei Regale și cu membri ai Consiliului Regal și ai Casei MS, pe tema excluderii (n.n.). Neagă? Ce i-a scris Regele?”
4) „Potrivit unor surse din Casa Regală, dl Medforth Mills a avut, în cei aproape trei ani în care a stat în România, parte de întâlniri săptămânale cu Principesa Margareta și Principele Radu, în care a primit toate informațiile și cunoștințele necesare unui comportament public și regal corect. În această perioadă, Regele a venit în țară doar de aproximativ 4 sau 5 ori. Toate responsabilitățile de familie și publice erau date în autoritatea Principesei Moștenitoare. Nu știa acest lucru, a aflat în august 2015?”
nicolae-alina-binder
„Qui est la femme?”
Flux24 publică articolul Principele Nicolae cu o misterioasă brunetă la Prințul Jean de Orléans: „Nicolae a fost însoțit de o tânără brunetă a cărui identitate nu este dezvăluită în informațiile publicate de Casa Regală a Franței. Ea a fost prezentă alături de Nicolae atât la slujba religioasă a botezului, cât și la recepția de după, singura mențiune fiind că este prietena acestuia. (…) Prințul Jean de Orléans, Duce de Vendôme, numit de asemenea Jean d’Orléans, este al doilea fiu al lui Henri, Conte de Paris, Duce de Franța șeful Casei de Orléans și a Ducesei Marie Therese de Württemberg. Printre invitații de seamă la acest eveniment s-au mai numărat prințul Arenberg al Belgiei și prințesa Isabelle din Liechtenstein. Născut pe 2 iunie, prințul Joseph, al patrulea copil al lui Jean d’Orléans și al Philomenei, a fost botezat la biserica Saint-Pierre de Dreux.”
Redacţia nu menţionează că „misterioasa brunetă” poate fi identificată cu domnişoara Alina Maria Binder, fosta iubită a domnului Sebastian Blaga, fiul actualului copreşedinte al PNL Vasile Blaga.
În 5 septembrie 2014, Alina Binder l-a susţinut pe Principele Nicolae cu o donaţie de 500 de lei pentru Triathlon-ul pentru promovarea lecturii, conform site-ului Asociaţiei Curtea Veche. Aflăm, totodată, că a participat la Maratonul Regal din 10 mai 2015 de la Palatul Elisabeta, condus de Principele Nicolae, conform site-ului corporeanima (organizatorii).
La această relaţie se refereau doamna Marilena Rotaru şi domnul Radu Călin Cristea?
alina-binder2
De fapt, ce s-a discutat la Consiliul Regal din 30 iulie 2015?
Revenim la momentul întâlnirii de la Aubonne.
În copilărie, Regele Mihai I a suferit enorm din cauza faptului că mama lui, Majestatea Sa [Regina] Elena, a fost îndepărtată de Regele Carol al II-lea şi trimisă în exil la Florenţa până în 1940. Profund legat de mama lui, Principele Mihai a căutat s-o consoleze încă din primele zile ale restauraţiei carliste: „Am venit doar ca să văd dacă nu plângi iar”, îi spusese mamei sale, apărând la uşa camerei Reginei într-o pauză din timpul lecţiilor (conform lui Arthur Stanley Gould Lee, biograful Reginei Elena). La 6 septembrie 1940, Regele Mihai I l-a condus la gară pe tatăl său şi pe amanta lui Elena Lupescu, deşi generalul Ion Antonescu îl sfătuise să nu o facă. A fost ultima dată când s-au văzut. Pe 14 septembrie 1940, Regele Mihai I o întâmpina pe Regina-Mamă Elena la Gara Jimbolia. Nu şi-a mai văzut tatăl niciodată: Regele Carol al II-lea a murit la 4 aprilie 1953 la Estoril, fiind plâns de soţia lui, Elena Lupescu, devenită Principesă de Hohenzollern-Sigmaringen. Regele Mihai I nu a participat la înmormântare (din motive mai complicate): cu o lună înainte se născuse a treia sa fiică, Principesa Irina, la 28 februarie 1953.
Am auzit varianta în care motivaţia excluderii sale din linia de succesiune, la 1 august 2015, este nu suspiciunea că ar avea un copil din flori (este o situaţie perfect tolerată de regalitatea europeană, veci cazul Principelui de Monaco, care are doi copii ilegitimi!); ci atitudinea de a-i cere domnişoarei să facă un avort. Avortul este un subiect sensibil. În anul 1990, Parlamentul Belgiei a votat legea legalizării avortului. Regele Baudouin al Belgiei (1951-1993), un prieten al Regelui Mihai I, a refuzat să promulge legea întrucât era contrară conştiinţei sale de credincios catolic. Atunci s-a ajuns la un aranjament cu Guvernul Belgiei: timp de 44 de ore, Regele Belgiei a fost declarat incapabil să guverneze; prim-ministrul a promulgat legea; apoi Parlamentul l-a redus în drepturile sale de monarh. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea l-a lăudat pe Regele Belgiei pentru gestul său nobil şi curajos.
Cred că decizia Regelui Mihai I nu a fost gândită ca o pedeapsă, ci ca o lecţie. Sunt convins că a avut în vedere povaţa pe care Regele Ferdinand I i-a făcut-o Principelui Moştenitor Carol în stilul învăţăturilor lui Neagoe Basarab:
„[…] la urmă, vei fi chemat, şi tu odată, să conduci o ţară întreagă. Cu cât un moştenitor al Tronului se pregăteşte mai din vreme pentru această chemare, cu atât îi va fi sarcina mai uşoară; când momentul va veni.
Nu uita că un Rege trebuie să fie întâiul servitor al statului şi de aceia poporul poate cere ca el să fie pildă în îndeplinirea datoriilor sale; aminteşte-ţi că un exemplu rău, dat de sus, poate să ducă un stat la pieire.
În toate statele moderne, constituţia a creiat Suveranului o poziţie excepţională. El nu este responsabil de actele de guvernământ, are însă pentru actele sale o răspundere morală, foarte grea, faţă de Dumnezeu, faţă de sine, faţă de ţară şi faţă de istorie. Un suveran are datorii foarte mari, căci poporul i-a încredinţat destinele sale, dar puterea lui este îngrădită şi nimeni nu trebuie să observe cu mai multă sfinţenie Constituţia şi legile, lucrând cu încredere şi în acord cu sfetnicii săi. Nu uita că ei au sarcina grea, că asupra lor cade răspunderea actelor Suveranului.
Mereu la strajă, un Suveran trebuie să vegheze cu gelozie, ca prestigiul ţării să fie păstrat sus şi neştirbit, însă el nu se poate lipsi de sfaturile consilierilor tronului, căci ei sunt organul de transmitere al păsurilor, al aspiraţilor şi al voinţii poporului. A le cunoaşte, a le împărtăşi şi a se identifica cu ele, este una din cele mai înalte datorii ale unui Suveran. […]”
[Regele Ferdinand I al României către Principele Carol, scrisoare din 16 octombrie 1915, la cea de a 22-a aniversare a zilei sale de naştere.]
Când, după ce, din 1917, Principele Carol a participat la campania românească din Primul Război Mondial în unitatea Vânătorilor de Munte, a uitat, la un moment dat, această povaţă, Regele Ferdinand l-a trimis într-o misiune extraordinară de reprezentare a României în 1920 în Egipt, India, Japonia şi Statele Unite ale Americii.

În chestiunea dezertării sale pentru o femeie, Ioana Lambrino, profesorul Nicolae Iorga, asemenea profesorului Vasile Păun pentru Principele Ferdinand în „chestiunea Elena Văcărescu”, i-a luat apărarea elevului său, editând broşura Prinţul Carol. Mărturii pentru cine nu-l cunoaşte şi totuşi îl judecă. De ce, se pare, nimeni nu l-a apărat pe Principele Nicolae?

Poate fi Nicolae reintegrat în Familia Regală a României?
Întrebat pentru revista Point de Vue din 19 august 2015 „La princesse Margarita ou la princesse Hélène, une fois devenues chef de la famille royale, pourraient-elles envisager de réintégrer Nicolas?” („Când va deveni şeful Casei Regale, Principesa Margareta sau Principesa Elena vor putea decide să-l reintegreze în Familia Regală pe Nicolae?”), Ioan-Luca Vlad răspunde: „Je ne pense pas qu’elles le feront, mais cela n’est pas exclu.” („Nu cred că se va întâmpla asta, dar nu este exclus.”)
În 1988, Principesa Sofia, a 4-a fiică a Regelui Mihai, s-a căsătorit cu un aparent impostor, Alain Biarneix, care îşi inventase un titlu nobiliar şi un supranume, Michel de Laufenburg. Regele Mihai I nu a fost de acord cu căsătoria şi a decăzut-o din drepturile dinastice până când, divorţând în 2002, a fost repusă în drepturi în 2007, odată cu Normele Fundamentale din 30 decembrie.
Autorul acestor rânduri consideră că titlul princiar şi linia de succesiune nu sunt neapărat inderdependente. După moartea unicei sale fiice, Principesa Maria (1870-1874), Regele Carol I a ales un profesor de limba română, Vasile Păun (1850‒1908) să se ocupe de pregătirea nepoţilor săi de frate, principii Wilhelm (1864‒1927) şi Ferdinand (1865‒1927). Profesorul Păun fusese recomandat de prim-ministrul Ion C. Brătianu şi a fost ales după un serios „interviu de angajare”, din care reţinem două atente întrebări: „1. Dacă este din tabăra pentru u scurt? «Da.» ‒ «Şi eu.»; 2. Ce autor va da elevilor ca model de limbă? ‒ «Pe cronicari.» ‒ «Prea bine, şi eu îi am de pildă.»” Regele Carol I îl prefera pe Wilhelm, Regina Elisabeta pe Ferdinand. Profesorul Păun a făcut recomandarea pentru al doilea, considerând că este mai dotat intelectual. În 1885, lui Wilhelm i-a fost rezervată şefia Casei Princiare de Hohenzollern-Sigmaringen, iar, în 1889, Principele Ferdinand a fost desemnat oficial moştenitor al Coroanei Române în 1889. S-a căsătorit, în 1892, cu Principesa Maria de Edinburg, cei şase copii ai lor fiind botezaţi creştin-ortodocşi, conform Constituţiei României din 1866.
Regele Ferdinand I al României a decis să lupte contra fraţilor săi de sânge, Împăratul Germaniei, cu preţul excluderii sale din Casa de Hohenzollern-Sigmaringen şi tăierea din arborele genealogic. În mare măsură îi datorăm România Mare. Credeţi că mai militărosul eventual Rege Wilhelm I al României ar fi făcut acelaşi lucru? Iată, deci, că, într-un anumit sens, datorăm Marea Unire din 1918 înţelepciunii Regelui Carol I şi flerului profesorului Vasile Păun şi al Reginei Elisabeta.
Cred că decizia din 1 august 2015 a provocat ceva ce putem considera ca fiind un potenţial preludiu pentru o „problemă dinastică”: deocamdată, Familia Regală nu are un reprezentant al celei de a şasea generaţii care să se implice în activitatea Casei Regale. Desemnată succesor al Regelui Mihai I la 30 decembrie 1997, cred că Principesa Moştenitoare Margareta va avea înţelepciunea Regelui Carol I, care l-a descoperit pe Ferdinand, înţelepciunea Regelui Ferdinand I, care l-a exclus din succesiune pe propriul său fiu, şi înţelepciunea Regelui Mihai I, care, din considerente dinastice, a exclus deja două fiice din succesiune (Principesa Sofia a fost reprimită, doamna Irina Walker nu) şi trei nepoţi (Principele Nicolae, Michael Krueger şi Angelica Krueger).
 
Unii comentatori vorbesc despre „sfârşitul monarhiei”. Istoricul Dan Falcan, printre alţii, a comentat că monarhia a trecut cu bine peste momente mult mai dificile.
Încă nu mi-am pierdut speranţa în Nicolae. Nu pot să uit ziua de 10 august 2015: ce personalitate din România a mai fost atât de populară încât să acopere ştirile despre prim-ministru [Victor Ponta], revenit în chiar ziua aceea în ţară?
Va fi Nicolae Rege? Putem spera.
1992.jpg
nicolae distrus.jpg
La Funeraliile Reginei Ana, 13 august 2016.
Putem spera, mai sigur, în celelalte două prinţese:
ICH_2509
Elisabeta-Karina în spatele mamei sale, Principesa Elena, discută cu Regele Mihai I. 8 noiembrie 2012, Londra. Împlineşte 28 de ani la 4 ianuarie 2017.
elisabeta-maria-ipostaze
Elisabeta-Maria, fiica Principesei Sofia, are 17 ani împliniţi la 15 august 2016.
alex-nae2
La funeraliile Reginei Ana, 13 august 2016.
În buna noastră tradiţie, închei cu deviza Casei Regale a României:
NIHIL SINE DEO!

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica liberala "de dreapta", amestecată cu sentimentalismul stangii umaniste. Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

5 comentarii la &8222;De ce şi-a pierdut Principele Nicolae titlul şi rangul. Un eseu şi o investigaţie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s