Principele Radu: „Regalitatea în republică, oricât ar încerca, nu poate evita atingerea lumii politice.”

principesa-iliescu-copy
Principesa Margareta şi Ion Iliescu, în 1991. Discuţie pe când Regele Mihai I era interzis în ţară.

„Regalitatea în republică, oricat ar încerca, nu poate evita atingerea lumii politice. Atâta timp cât în democraţia de tip euro-atlantic clasa politică are răspunderi administrative, regalitatea cooperarează cu guvernarea, dacă doreşte să aducă aportul ei constructiv la dezvoltarea României.

De aceea, prezenţa regală irită uneori o parte a societăţii civile implicate politic, îndeosebi acea parte care susţine opoziţia. A fost cazul nostru între anii 2001-2004. Mai multe personalităţi din elita intelectuală au păstrat o raceală faţă de Casa Regală, datorită cooperării prea directe dintre Palatul Elisabeta şi Palatul Victoria, în guvernarea Adrian Nastase. Probabil că importanţa istorică a intrării României în NATO şi, apoi, în UE, era mai mică, în vederea lor, decât repulsia personală faţă de o doctrină sau decât protestul faţă de un comportament politic.

Regalitatea în democraţie este obligată sa accepte comportamentul politic democratic şi nu are libertatea de a plăcea o doctrină politica sau o personalitate politică. Un exemplu este cel al Regelui Juan Carlos care, în calitatea sa de monarh constituţional, si-a exercitat prerogativele de suveran timp de peste un deceniu şi jumătate într-o Spanie condusă de socialişti, care nu au fost nici atunci şi nu sunt nici astăzi monarhişti.

Când partea vocală sau „tele-vizibilă“ a societăţii civile, prin funcţia ei de aparator public al unei doctrine politice, al unei personalităti sau al unei administraţii, consideră regalitatea drept o prezenţă incomodă, atunci se poate produce o manipulare (uneori destul de primitivă) a imaginii şi sensului regalităţii. Mai ales ca monarhia/regalitatea sunt alcătuiri de esenţe greu de definit şi explicat.

Principele Radu, Regalitate şi monarhie, 2009

Anunțuri

Un gând despre &8222;Principele Radu: „Regalitatea în republică, oricât ar încerca, nu poate evita atingerea lumii politice.”&8221;

  1. Aceasta înseamnă cu adevărat o Monarhie constituțională. Excelente si, mai ales, valabile și în ziua de azi constatările Principelui Radu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s