Ce înseamnă Regatul, Coroana şi Dinastia. România are, de 150 de ani, o dinastie

REGE - PELES - INTOARCERE
REGE – PELES – INTOARCERE

Să nu ne sărăcim vocabolarul, nefăcând deosebirea între termenii Regat, Coroană şi Dinastie.
Regatul României a existat, de jure şi de facto, din 26 martie 1881 până la 30 decembrie 1947. Simbolic, Regele Mihai I a purtat Regatul în exil. Acum, Regatul există ca memorie dar şi ca o promisiune pentru viitor.

Coroana este un simbol şi înseamnă, printre altele, tradiţia monarhică. Are cel puţin 700 de ani vechime în spaţiul românesc, în principatele Valahia şi Moldova. Coroana Valahiei şi Coroana Moldovei au fost unite în Coroana României la 24 ianuarie 1859 pe capul domnului Alexandru Ioan Cuza. Transmisă lui Carol I la 10 mai 1866, acesta i-a dat, în 1877, sensul de Coroana de Oţel, simbol al independenţei şi suveranităţii naţionale. Mai târziu, după războiul de întregire din 1916-1919, Ferdinand I i-a dat şi sensul de Coroana Întregirii, simbol al unităţii românilor.

Dinastia înseamnă Familia Regală, domnitoare sau nedomnitoare, cu o linie de succesiune. Dinastia Română, germană la origine, este legată de România de 150 de ani, prin legământul lui Carol I. Dinastia a servit patria în Regat (1866-1947), în exil (1947-1997) şi în ţară (1997-prezent). Putem afirma că data revenirii Dinastiei în România este 30 decembrie 1997, când Regele Mihai I a anunţat faptul că Principesa Margareta, prima sa fiică, îi va fi succesor.

Poţi avea doar Coroana ca simbol statal, dar să nu ai Dinastie şi nici Regat. Un exemplu este Ungaria, unde Coroana Sfântului Ştefan face parte din stema naţională, din 1990, şi este expus în Domul Central al Parlamentului!
România are acum o Dinastie. Coroana este un simbol, timid recunoscut de statul român (2016). Regatul există ca memorie dar şi ca o promisiune pentru viitor.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s