De ce suntem o republică fără republicani. Explicaţia preşedintelui tineretului monarhist

Tudor2

Tudor Vişan-Miu, preşedintele Organizaţiei de Tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, a publicat luni, 5 septembrie, următorul mesaj:

„Astăzi (lansarea biografiei pentru novici a Regelui Mihai, de Adrian Cioroianu şi Mihaela Simina – n.red.) Ovidiu Nahoi a afirmat că România este o republică fără republicani. Sunt de aceeaşi părere: există susţinători ai ideii republicane (care, în sine, este o idee nobilă), dar nu republicani români. De ce?

Profesorul Nicolae Iorga afirma, în 1934, „Republica este un lucru care se alcătuieşte undeva, la o anumită dată, din cauza unui concurs de împrejurări”, precum în S.U.A. şi Franţa. Şi monarhia se creează, mai ales cea constituţională, aşa cum s-a creat la noi în 1859, cu un domn român, şi s-a recreat în 1866, cu un domn străin european.
Când şi cum a fost creată republica în România? Republicile comuniste s-au creat distrugând monarhia, aşa cum a fost în Rusia, România, Bulgaria, Serbia, Cambodgia, Etiopia etc. Ce au pus în loc? Un stat nu pentru cetăţenii săi, ci un stat represiv, susţinut de interesele unor particulari.

Când şi cum a fost creată republica democrată în România? Prin manevrele constituţionale ale Frontului Salvării Naţionale din 1989-1991, care au guvernat – până atunci – cu constituţia lui Ceauşescu cu amendamente? Nu spun că nu avem instituţii democratice, ci faptul că (dez)ordinea republicană este menţinută de interesele unor particulari, nu de susţinătorii ideii republicane.

De ce afirm că nu avem o republică adevărată? Fiindcă, în primul rând, nu am avut un referendum pe această chestiune, cum a fost în Italia (când a câştigat republica) sau Belgia (când a câştigat monarhia); în al doilea rând, fiindcă nu ştim ce fel de republică vrem să avem: prezidenţială sau parlamentară.

Comisia de la Veneţia (Opinion no. 731/2013) a recomandat României să iasă din ambiguitatea formei semi-prezidenţiale / semi-parlamentare. Şi-a pus cineva problema asta?

Republica, la noi, este o stare de fapt. Eu îmi doresc fie să devină o stare de spirit, fie să dispară în favoarea sentimentului monarhist. Voi nu?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s