Lucian Boia, replică lui Ioan Scurtu: „Balanţa înclină spre principiul monarhic.”

Regina si Presedintele Obama.jpg

În Istorie şi mit în conştiinţa românească (Humanitas, 1997), în capitolul „După 1989”, profesorul Lucian Boia oferă o replică pentru o lucrare a profesorului Ioan Scurtu din 1988, republicată în 1991. Analizând discursul despre dinastie în istoriografia românească de după 1989, istoricul Lucian Boia afirmă, în 1997:

„(…) Nicicând nu a fost invocat mai frecvent şi mai admirativ Titulescu, contemporanii săi, Brătianu, Maniu, fără a mai vorbi despre regele Ferdinand, ieşiţi, fireşte, la lumina zilei, rămân totuşi pe un plan secundar faţă de mult mediatizata personalitate a politicii externe româneşti. Cazul lui Carol I este de asemenea semnificativ: el apare victimă a unei insolubile nepotriviri între recunoaşterea, greu de evitat, a dimensiunii sale istorice (pe chiar chiar comunismul ultimelor decenii o acceptase parţial) şi simbolizarea, prin el, a unei monarhii pe care oficialitatea nu are motive să o prezinte într-o lumină prea favorabilă. (…)

A se vedea în acest sens şi lucrarea lui Ioan Scurtu, Monarhia în România, 1866-1947, Editura Danubius, Bucureşti, 1991, întru nimic mai favorabilă instituţiei monarhice decât volumul, pe care îl rezumă, publicat în 1988 (Contribuţii privind viaţa politică în România. Evoluţia formie de guvernământ în istoria modernă şi contemporană, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică). În mod curios, dar semnificativ, primele pagini ale cărţii tratează despre… tradiţia republicană. La sfârşit, se propune un tabel statistic privitor la evoluţia regimurilor politice europene din 1866 până în prezent (21 de monarhii şi două republici în 1866, 11 monarhii şi 22 de republici în 1991; iar în întreaga lume, tot în 1991, 118 republici şi 44 de monarhii), concluzia implicită fiind căderea în desuetudine a regimurilor monarhice.

În fapt, pare legitimă o altă abordare statistică, fiindcă, orice s-ar zice, nu se pot compara Albania cu Suedia şi nici Somalia cu Japonia. Singurul model de dezvoltare îl reprezintă astăzi lumea occidentală. Or, jumătatea de vest a Europei este egal împărţită între republici şi monarhii. Balanţa înclină chiar spre principiul monarhic, dacă adăugăm statele extraeuropene puternic industrializate şi cu regim democratic incontestabil: Statele Unite (republică), Canada, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă (monarhii). De aici nu decurge vreo şansă istorică suplimentară pentru sistemul dinastic. Înseamnă doar că aşa se prezintă statistica!”

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s