10 mai în istoria românilor, zi de sărbătoare naţională

Szathmari, Regele Carol si statul sau major, 10 Mai 1881.JPG

 1. 10 mai 1848 (SV) = instituirea Comitetul Revoluţionar din Ţara Românească.
 2. 10 mai 1858 (SV) =  începea Conferinţa reprezentanţilor celor şapte puteri de la Paris, privind organizarea Principatelor Române ale Moldovei şi Valahiei.
 3. 10 mai 1859 (SV) = încep lucrările Comisiei Centrale de la Focşani.
 4. 10 mai 1866 (SV) = Carol I depune jurământul ca Domn al Românilor.10 mai 1877 (SV) = Ziua Independenţei:
 5. După moţiunea din 9 mai 1877 prin care camerele Parlamentului declară „independenţa absolută” a României (după de ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, afirmase că guvernul va face tot ce va fi cu putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa la viitoarea pace), Carol I instituie decoraţia Steaua României; Guvernul României încetează plata birului către Imperiul Otoman; la Palatul Regal, deputaţii şi senatorii, alături de celelalte instituţii şi populaţia, îşi prezintă omagiile faţă de Carol I. Mai târziu, 10 mai a devenit Ziua Independenţei.
 6. 10 mai 1881 (SV) = Carol I este încoronat Rege al României.
 7. 10 mai 1886 (SV) = Jubileul de 20 de ani al Regelui Carol I.
 8. 10 mai 1887 (SV) = 10 ani de la proclamarea Independenţei României. Se promulgă Codul Comercial, preluat după modelul italian.
 9. 10 mai 1896 (SV) = Jubileul de 30 de ani al Regelui Carol I.
 10. 10 mai 1897 (SV) = 20 ani de la proclamarea Independenţei României.
 11. 10 mai 1903 (SV) = dezvelirea statuii lui Ion C. Brătianu în Piaţa Universităţii din Bucureşti, opera artistului Ernest Dubois.
 12. 10 mai 1905 (SV) = este publicată, în toate ziarele din Constantinopol „iradeaua” din 9 mai 1905 (SV), dată de Sultan, prin care conferea drepturi naţionale aromânilor din Imperiul Otoman, fiind şi un cadou pentru regele Carol I la împlinirea a 39 de ani de domnie, dar şi pentru România, de ziua ei naţională.
 13. 10 mai 1906 (SV) = Jubileul de 40 de ani de domnie al Regelui Carol I: este inaugurată Expoziţia Universală din Parcul Carol. Apare ziarul „Neamul Românesc”, fondat de Nicolae Iorga. Manifestări româneşti la Salonic, Bitolia, Crușova şi Giumaia de Sus, care au inclus slujbe de Te Deum pentru sănătatea Suveranului Român şi cea a Sultanului, acestea fiind organizate cu concursul marilor figuri ale culturii aromâne din acea vreme, precum acad. George Murnu, acad. Theodor Capidan, Nicolae Batzaria.
 14. 10 mai 1907 (SN) = 30 de ani de la proclamarea Independenţei României.
 15. 10 mai 1917 (SV) = 40 de ani de la proclamarea Independenţei României. Ziua de 10 mai este sărbătorită în Vechiul Regat restrâns la teritoriul Moldovei.
 16. 10 mai 1918 (SV) = este adoptată Legea de organizare a personalului administraţiei poştelor, telegrafelor şi telefoanelor din Vechiul Regat.
 17. 10 mai 1927 (SN) = 50 de ani de la proclamarea Independenţei României.
 18. 10 mai 1936 (SN) = este inaugurat Muzeul Satului din Parcul Carol al II-lea (azi Herăstrău), creaţia lui Dimitrie Gusti, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Principelui Moştenitor Mihai.
 19. 10 mai 1937 (SN) = 60 de ani de la proclamarea Independenţei României.
 20. 10 mai 1939 (SN) = se inaugurează în Piaţa Palatului, între Palat şi Fundaţiunea Carol I (actualmente Biblioteca Centrală Universitară), statuia Regelui Carol I călare, creaţia sculptorului Ivan Mestrovici.
 21. 10 mai 1940 (SN) = inaugurarea statuii Regelui Ferdinand din Piaţa Victoriei; are loc cea mai sumbră paradă de 10 mai: Germania nazistă a invadat, în aceeaşi zi, Ţările de Jos (Olanda) şi Danemarca.
 22. 10 mai 1941 (SN) = Regele Mihai I primeşte bastonul de mareşal, conform deciziei preşedintelui Consiliului de Miniştri, Ion Antonescu.
 23. 10 mai 1945 (SN) = în faţa Palatului Regal, populaţia a sărbătorit ziua Regatului şi victoria puterilor aliate în cel de-al doilea război mondial, imediat după capitularea Germaniei naziste.
 24. 10 mai 1946 (SN) = ziua naţională este sărbătorită de guvernul Petru Groza, cu participarea membrilor Comisiei Aliate de Control şi a Familiei Regale: Te Deum, gală, manifestări sportive, artificii în Cişmigiu etc.
 25. 10 mai 1947 (SN) = 70 de ani de la proclamarea Independenţei României. Regele Mihai I nu a mai fost de acord ca 10 mai să fie sărbătorit public. Începând cu anul 1948, românii, inclusiv aromânii, vor sărbători 10 mai în exil.
 26. 10 mai 1949 (SN) = anunţatea formării Comitetului Naţional Român sub preşedenţia generalului Nicolae Rădescu, ultimul prim-ministru al României, sub auspiciile Regelui Mihai.
 27. 10 mai 1951 (SN) = Comitetul Naţional Român serbează 10 mai la New York, la Biserica „Sfântul Dumitru”, cu un serviciu divin oficiat de Pr. Haţiegan. Ia cuvântul preşedintele comitetului, Constantin Vişoianu. Participă Alex. Cretzianu, Rică Georgescu, Sabin Manuilă, Emil Ghilezan, Carol Davila, Brutus Coste etc.
 28. 10 mai 1954 (SN) = preşedintele Statelor Unite ale Americii, generalul Dwight Eisenhower, şi secretarul de stat american Foster Dulles au adresat poporului român un mesaj de simpatie. Pentru prima dată în istoria Senatului American, şedinţa din ziua de 10 Mai a fost deschisă cu rugăciunea unui preot ortodox român, făcută de Pr. Vasile Haţiegan.
 29. 10 mai 1955 (SN) = Departamentul de Stat American, vicepreşedintele Richard Nixon şi William Knowland, liderul grupului republican din Senatul S.U.A., adresează mesaje de simpatie poporului român. Atât Senatul cât şi Camera Reprezentanţilor S.U.A. au scos în evidenţă aniversarea Independenţei României: în Senat, şedinţa a fost deschisă printr-o rugăciune rostită de Î.P.S. Valeriu Trifa, episcopul ortodox român al S.U.A.Zece Mai este aniversat la Wellington (Noua Zeelandă), Salzburg, Bonn-cu participarea Principelui Nicolae (Germania occidentală), Madrid (Spania), Toronto (Canada), Paris (Franţa).
 30. 10 mai 1956 (SN) = 90 de ani de la urcarea lui Carol I pe tronul Principatelor Unite Române. Departamentul de Stat American adresează un mesaj de simpatie poporului român. Se oficiază un Te Deum la Biserica Română din New York, în prezenţa Principesei Ileana. Şedinţa din 10 Mai a Senatului S.U.A. a fost deschisă de Pr. Ioan Pavel, greco-catolic. Au transmis mesaje din partea senatorului democrat Lyndon Johnson, conducătorul majorităţii în Senat, şi senatorii republicani. Zece Mai este sărbătorit şi la Rio de Janeiro (Brazilia) şi Paris.
 31. 10 mai 1957 (SN) = 80 de ani de la proclamarea Independenţei României.
 32. 10 mai 1958 (SN) = primarul oraşului New York, Robert F. Wagner, a proclamat 10 Mai, sărbătoarea naţională a românilor, drept „Ziua României” (Remember Romania Day) în New York, la o intervenţie făcută de Constantin Vişoianu, preşedintele Comitetului Naţional Român. La New York a oficiat un Te Deum părintele Florian Gâldău; Corul Bisericii, împreună cu întreaga asistenţă, a cântat Imnul Regal; la bufetul oferit, maestrul Jean Moscopol a cântat arii naţionale. Şedinţa Senatului S.U.A. a fost deschisă cu o rugăciune făcută de Pr. Şefan Feica din Akron (Ohio), ortodox. Mai sărbătoresc 10 mai românii din Cleveland (S.U.A.), Londra (U.K.), Paris-Fundaţia Regală Universitară „Carol I” (Franţa), Atena (Grecia), Rio de Janeiro (Brazilia) şi Buenos Aires (Argentina).
 33. 10 mai 1960 (SN) = guvernatorul statului New York, Nelson A. Rockfeller, a dat o proclamaţie prin care a declarat Zece Mai drept Ziua Independenţei României. Este oficiat un „Te Deum” la Biserica Ortodoxă „Sfântul Dumitru” din New York. Comitetul Naţional Român organizează o recepţie în saloanele Fundaţiei Carnegie Endowment, deshisă cu intonarea Imnurilor Naţionale American şi Român, urmată de o rugăciune rostită de Pr. Ambrozie Neder. Şedinţa Senatului S.U.A. a fost deschisă cu o rugăciune rostită de Pr. Florian Gâldău, parohul Bisericii „Sf. Dumitru” din New York. Printre alţii, adresează felicitări senatorul Lyndon B. Johnson, viitorul preşedinte al S.U.A. Zece Mai este sărbătorit la Cleveland (S.U.A.), Montreal (Canada), Lisabona (Portugalia), Paris-Fundaţia Regală Universitară „Carol I” (Franţa), Roma (Italia), Buenos Aires (Argentina).
 34. 10 mai 1961 (SN) = şedinţa Senatului S.U.A. a fost deschisă cu o clipă de reculegere, dedicată României, după care s-a rostit o rugăciune întocmită de Episcopia Ortodoxă Română din America. Primarul oraşului New York, Robert Wagner, dă o proclamaţie prin care declară 10 mai „Ziua României” (Remember Romania Day). Este oficiat un „Te Deum” la Biserica Ortodoxă „Sfântul Dumitru” din New York. Comitetul Naţional Român organizează o recepţie în saloanele Fundaţiei Carnegie Endowment. Serbarea a început prin intonarea imnului naţional american şi printr-o rugăciune rostită de Pr. Florian Gâldău. Constantin Vişoianu rosteşte un discurs, la sfârşitul căruia întreaga asistenţă a intonat în cor Imnul Regal Român. Zece Mai este sărbătorit la Cleveland (S.U.A.), Paris-Fundaţia Regală Universitară „Carol I” (Franţa).
 35. 10 mai 1962 (SN) = guvernatorul statului New York, Nelson A. Rockfeller, a dat o proclamaţie prin care a declarat Zece Mai drept Ziua Independenţei României. Primarul oraşului New York, Robert Wagner, dă o proclamaţie prin care declară 10 mai „Ziua României” (Remember Romania Day). Comitetul Naţional Român organizează o recepţie la Fundaţia Carnegie Endowment. Iau cuvântul Constantin Vişoianu şi John Richardson Jr., preşedintele Comitetului pentru Europa Liberă. Zece Mai este sărbătorit la Cleveland, Los Angeles (S.U.A.), Toronto (Canada), Lisabona (Portugalia), Paris-Fundaţia Regală Universitară „Carol I” (Franţa), Roma (Italia), Beirut (Liban).
 36. 10 mai 1963 (SN) = Departamentul de Stat al S.U.A. adresează un mesaj de simpatie poporului român. Şedinţa Senatului S.U.A. începe cu o clipă de reculegere, dedicată României, şi o rugăciune rostită de Episcopia Ortodoxă Română din America. Guvernatorul statului New York, Nelson A. Rockfeller, a dat o proclamaţie prin care a declarat Zece Mai drept Ziua Independenţei României. Primarul oraşului New York, Robert Wagner, dă o proclamaţie prin care declară 10 mai „Ziua României” (Remember Romania Day). Comitetul Naţional Român organizează o recepţie la Fundaţia Carnegie Endowment. Manifestaţia începe cu intonarea imnurilor naţionale american şi român, urmată de rugăciunea rostită de monseniorul George Babuţiu, parohul Bisericii Unite „Sf. Treime” din Cleveland. Participă Bernard Yarrow, prim-vicepreşedintele Comitetului pentru Eropa Liberă. Zece Mai este sărbătorit la Montreal, Toronto (Canada), Lisabona (Portugalia), Paris-Fundaţia Regală Universitară „Carol I” (Franţa), Roma (Italia), Beirut (Liban).
 37. 10 mai 1964 (SN) = Guvernatorul statului New York, Nelson A. Rockfeller, declară 10 mai Ziua Independenţei României, iar primarul oraşului New York, Robert Wagner, o declară „Ziua României” (Remember Romania Day). Te Deum la Biserica „Sfântul Dumitru”, recepţie la Fundaţia Cernegie Enwodment. Zece Mai este sărbătorit la Buenos Aires (Argentina), Paris-Fundaţia Regală Universitară „Carol I” (Franţa).
 38. 10 mai 1965 (SN) =  Guvernatorul statului New York, Nelson A. Rockfeller, şi guvernatorul statului Michigan, George Romney, declară 10 mai Ziua Independenţei României, iar primarul oraşului New York, Robert Wagner, o declară „Ziua României” (Remember Romania Day).  Te Deum la Biserica „Sfântul Dumitru”, recepţie la Fundaţia Cernegie Enwodment, rugăciuni oficiate cu ambele ocazii de Pr. Florian Gâldău. Zece Mai este sărbătorit la Rio de Janeiro (Brazilia), Buenos Aires (Argentina), Paris-Fundaţia Regală Universitară „Carol I” (Franţa).
 39. 10 mai 1966 (SN) = 100 de ani de la întemeierea Dinastiei Române.
 40. 10 mai 1967 (SN) = 90 de ani de la proclamarea Independenţei României. Guvernatorul statului New York, Nelson A. Rockfeller, şi guvernatorul statului Michigan, George Romney, declară 10 mai Ziua Independenţei României, iar primarul oraşului New York, Robert Wagner, o declară „Ziua României” (Remember Romania Day). Te Deum la Biserica „Sfântul Dumitru”, recepţie la Fundaţia Cernegie Enwodment, rugăciuni oficiate cu ambele ocazii de Pr. Florian Gâldău, asistat de Pr. Ambrozie Neder.  Zece Mai este sărbătorit la Cleveland-Te Deum oficiat de Pr. Vasile Haţiegan la Biserica „Sfânta Maria” (S.U.A.), Hamilton, Ontario-Te Deum oficiat de ÎPS Valerian Trifa (Canada), Buenos Aires (Argentina), Paris-Fundaţia Regală Universitară „Carol I” (Franţa).
 41. 10 mai 1968 (SN) = Sărbătoare la Paris, patronată de Institutul Universitar Român Carol I în sala Rochefoucald, Liancourt, Avenue d’Iéna.
 42. 10 mai 1971 (SN) = 90 de ani de la încoronarea Regelui Carol I. Sărbătoare la Hamilton, Ontario-Te Deum oficiat de Pr. Zelea Nicolae şi Pr. Tănase Nicolae (Canada) şi Detroit, Michigan (S.U.A.).
 43. 10 mai 1972 (SN) = Sărbătoare la New York, patronată de Comitetul Naţional Român: Te Deum la Biserica „Sfântul Dumitru”, conferinţă în sala Carnagie International Center. Sărbătoare la Paris, patronată de Institutul Universitar Carol I în sala Rochefoucald, Liancourt, Avenue d’Iéna. Iau cuvântul generalul Paul Stehlin, deputat de Paris, fost şef de stat major al armatei aerului, şi ing. Grégoire Filitti.
 44. 10 mai 1973 (SN) = Guvernatorul statului New York, Nelson Rockfeller, proclamă 10 mai sărbătoarea naţională a României subjugate şi dedică săptămâna 10-17 mai românilor. Sărbătoare la New York la Carnegie Hall. Intonarea imnulor naţionale român şi american, rugăciune rostită de Pr. Gabriel Ivaşcu din Toronto, discurs de Constantin Vişoianu. Sărbătoare la Paris, patronată de Institutul Universitar Carol I în sala Rochefoucald, Liancourt, Avenue d’Iéna. Discursuri din partea lui George Ciorănescu, membru în comitetul director, şi Max Richard, reprezentantul mişcării federaliste europene.
 45. 10 mai 1977 (SN) = 100 de ani de la proclamarea Independenţei României.
 46. 10 mai 1981 (SN) = 100 de ani de la încoronarea Regelui Carol I. Regele Mihai I oferă o declaraţie. Mesaj citit pe postul de radio Europa Liberă de Mihai Cismărescu, care a amintit de „(…) 104 ani de la proclamarea neatârnării, 115 ani de la alegerea lui Carol I ca domnitor al României şi (…) împlinirea a 100 de ani de la întemeierea Regatului Române (…)”. S-a oficiat prima slujbă a „Bisericii române libere din Lausanne şi cantonul de Vaud”, comunitate ce era formată din românii refugiaţi politic, de confesiune ortodoxă, reuniţi în jurul Regelui Mihai şi al Reginei Ana. Aceasta a fost prima ieşire a regelui Mihai în mijlocul exilului românesc din Elveţia.
 47. 10 mai 1986 (SN) = 120 de ani de la întemeierea Dinastiei Române. Sărbătoare la Hamilton, TOronto, patronată de Societatea Culturală Română Hamilton. Festivitate la Royal COnnaught Hotel. Ansamblul „Hora Unirii” din Detroit, condus de Petre Lupşor, a executat imnurile canadian şi american, urmate de Pe-al nostru steag. P.S.S. Nataniel, conducătorul Episcopiei de la „Vatra Românească”, împreună cu Pr. Petre Popescu (Montreal), Pr. Sterie Mihăduş, Pr. Mihai Handrabur (Toronto), Pr. Zelea Neculai (Hamilton), Pr. Ichim Dumitru (Kitchener), Pr. Leo Copacia (U.S.A.) şi cantonul Toni Lupu (Toronto) au oficiat o slujbă pentru odihna eroilor români căzuţi în războiul Independenţei sau pentru înfăpuitea României Mari, precum şi pentru victimele închisorilor comuniste.
 48. 10 mai 1988 (SN) = 111 ani de la proclamarea Independenţei României. Sărbătoare la München (Germania), patronată de Misiunea Română Unită, Uniunea Mondială a Românilor Liberi, Biserica Ortodoxă Română, Consiliul Naţional Român şi Asociaţia Românilor Liberi din Germania. Monseniorul Octavian Bârlea a deschis festivitatea. Au luat cuvântul Ion Pantazi (Frontul Naţional al Unirii Românilor), 10 Mai în lumina zilei de astăzi; Horaţiu Comăniciu, Alexandru Bidian (Consiliul Naţional Român), Radu Roşianu, Doru Braia, Independenţa? (Uniunea Mondială a Românilor Liberi).
 49. 10 mai 1995 (SN) = Lansarea casetei “Mântuieşte, Doamne, poporul tău”, realizată de Marilena Rotaru, la sediul UNITER. Invitat, Corneliu Coposu ia cuvântul: “Credința mea sinceră, pe care o am de când eram mic, și cu care voi trece pe lumea cealaltă, este că democrația și normalizarea în țara românească se va face numai odată cu restaurarea monarhiei. Îndreptăm un gând loial către devotatul nostru Rege, care suferă alături de noi, și care se gândește zilnic la viitorul României. Trăiască Regele! ”
 50. 10 mai 1998 (SN) = se încheie al IX-lea Congres de Genealogie şi Heraldică de la Iaşi (7–10 mai 1998). Istorici şi heraldişti, printre care Dan Cernovodeanu, cer reintegrarea Coroanei de Oţel, simbolul independenţei, în stema naţională.
 51. 10 mai 2009 (SN) = este pusă piatra de temelie a Noii Catedrale Regale şi Arhiepiscopale de la Curtea de Argeş, în prezenţa Familiei Regale.
 52. 10 mai 2016 (SN) = jubileul de 150 de ani al Dinastiei Române, sărbătorit la Bucureşti şi Castelul Peleş. Are loc al patrulea congres al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, la Sinaia.
 53. 10 mai 2017 (SN) = 140 de ani de la proclamarea Independenţei de Stat a României.
 54. Articol în lucru.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un comentariu la &8222;10 mai în istoria românilor, zi de sărbătoare naţională&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s