Regele Mihai I: Basarabia este România. Aş dori condamnarea oficială a Pactului Ribbentrop-Molotov.

regele mihai ferdinand 2

„Sunt momente când mă întreb dacă cei care fac tot ce le stă în putință pentru amânarea momentului reîntregirii României, care promovează independența Basarabiei față de România, sunt cu adevărat de rea-credință – sau numai niște oameni pe care orice acțiune dusă până la capăt îi înspăimântă.” (1992)

„Nu am nici un fel de resentimente faţă de Rusia de astăzi. Dar aş fi vrut ca ea să recunoască faptul că unele dintre acţiunile Uniunii Sovietice au fost deosebit de îngrozitoare pentru români şi, fireşte, aş dori condamnarea oficială a Pactului Ribbentrop-Molotov.” (2005)

Majestatea Sa Regele Mihai I al României:

”Ori de câte ori vine vorba, între oamenii politici, în ziare, despre pactul Ribbentrop-Molotov, sunt uimit să aud pomenindu-se despre Țările baltice și Basarabia. Interesant că apropierea asta se face și la București, și la Chișinău. Nu e bine. Dacă tot e să se facă apropieri, atunci logic e să se spună: Țările Baltice și România. Basarabia nu a fost niciodată un ținut autonom – decât în mintea diversioniștilor ruși. (…)

S-au priceput să deștepte în om un fel de vanitate care-l rupe de semeni și-l face să acționeze împotriva lui însuși. Am mai spus-o, dar poate nu e rău să repet că în țările din Europa de Est, cu toate structurile sociale și politice sovietizate, referendumurile sunt cele mai eficiente modalități să obții de la populație exact ceea ce populația ar trebui să refuze. În dictaturi procentele ajungeau până aproape de sută la sută. (…) În problema Basarabiei, trebuie să fie întrebată numai Istoria României. Acolo găsim toate răspunsurile. Unirea de la Alba Iulia nu s-a încheiat pentru un termen limitat. O temelie o pui după ce te-ai gândit bine la ea. După ce ai hotărât unde și cum s-o așezi, n-o mai părăsești.
Și până când la București nu se vor rupe sigiliile de pe dosarul Basarabia și nedreptatea ce ni s-a făcut prin pactul Ribbentrop-Molotov nu va fi reclamată în fața instanțelor internaționale, până atunci autoritățile românești vor da dovadă că participă, cu o lipsă de patriotism fără precedent, la adâncirea sciziunii dintre cele două pământuri românești.”

”Despre Basarabia au mințit și sovieticii și comuniștii români. Efectele propagandei lor se văd abia astăzi. Acum Basarabia este independentă. De ce această independență n-a avut drept consecință și imediata alipire la România? De-aici oricine poate să-și dea seama că la rezolvarea acestei probleme s-a pornit într-o direcție greșită. Asta dacă nu cumva totul a fost gândit, și atunci nu mai este vorba despre o greșeală de calcul, ci despre o manevră împotriva dreptului poporului român la hotarele lui. (…)
În timp ce unii mureau în închisorile comuniste și la Canal, sub supravegherea consilierilor sovietici, cei de peste Prut erau luați din casele lor și duși în Siberia. Suferință a fost destulă, și de o parte, și de cealaltă. Când știe de ce suferă, omul este mai puternic. Când nu știe de ce, sau când altcineva reușește să-l facă să uite, atunci el este un suferind de două ori. Mi s-a povestit că un om trecut de vârsta mijlocie a întrebat pe un profesor: ”Domnule, răspunde-mi, ce suntem noi, români sau basarabeni?” Am rămas uimit. Asta înseamnă că omului i s-a răpit explicația suferinței lui. Ca să-l deznaționalizezi pe om, trebuie mai întâi să-l umilești.
Sunt momente când mă întreb dacă cei care fac tot ce le stă în putință pentru amânarea momentului reîntregirii României, care promovează independența Basarabiei față de România, sunt cu adevărat de rea-credință – sau numai niște oameni pe care orice acțiune dusă până la capăt îi înspăimântă. Am cunoscut persoane care nu au îndrăzneala să ducă un lucru până la capăt, nci propriile lor hotărâri. Este interesant că energia pe care ar trebui s-o folosească pentru acțiune ei o folosesc la împiedicarea ei. Sunt niște oameni nefericiți. Comuniștii au făcut un principiu din această deficiență. Ei au împiedicat în mod programatic finalizarea multor proiecte. Am urmărit ani și ani de zile cum orice promisiune bună se transforma în contrariul ei. (…)
Astăzi, cea mai mare satisfacție care ar putea să li se dea românilor ar fi reîntregirea patriei lor. Dar comuniștii n-au vrut niciodată să dea vreo compensație morală poporului. Conducătorii de astăzi ai României (în 1992 – n.m.) sunt moștenitorii unei mentalități ce nu s-a construit în jurul imediatelor nevoi sufletești ale națiunii.
Deocamdată, reîntregirea României nu pot s-o mai ceară decât românii, nu guvernanții lor. Aceștia au lăsat din mâini Basarabia cu o nepăsare pe care ar voi s-o transmită tuturor. Indiferența lor față de granițele românești e moștenită de la comuniștii care au învățat din Manifestul lui Marx că ei nu au și nici nu trebuie să aibă patrie. Religia internaționalistă a vrut să nimicească în om fundamentul personalității lui și să-l dezrădăcineze. Vom înțelege că în România comunismul a făcut un pas înapoi în ziua când, de la București, se va cere în termeni categorici reîntregirea țării. Guvernanții de astăzi au validat anexarea Basarabiei și Bucovinei de nord de către sovietici, după cum acum se pregătesc să legifereze nedreptatea care i s-a făcut României la 30 Decembrie 1947. Aceste două nedreptăți nu pot fi luate decât împreună. Denunțându-le, România va înceta să fie prizoniera legămintelor de vasalitate față de Răsărit.”

Mircea Ciobanu, Mihai I, Rege al României, Convorbiri cu Regele Mihai I al României, Editura Humanitas, Bucureşti, 2 vol. (1991, 1992); vezi ediţia a 3-a (un singur volum), apărută în 2008.

Găsiţi aici textul complet: Regele Mihai despre Basarabia.

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 gânduri despre &8222;Regele Mihai I: Basarabia este România. Aş dori condamnarea oficială a Pactului Ribbentrop-Molotov.&8221;

  1. Mulțumiri enorme din Chișinău Majestății Sale Regele Mihai I al României, pentru susținerea adevărului istoric și a cauzei nobile de integritate naționala. Mereu ați fost și veți fi Regele nostru, Regele măreței Românii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s