Regele Mihai este ultimul şef de stat în viaţă din timpul celui de al doilea război mondial

ICH_1883
Regele Mihai I, onorat la Londra, în 2012

„De-a lungul vieţii mele, nimic nu mi-a adus o mai mare satisfacţie şi mândrie decât faptul că am condus forţele noastre armate atât în timp de război cât şi de pace.” – Regele Mihai I

Regele Mihai I a domnit ca Regele României din 6 septembrie 1940. Prin Decretul regal nr. 3072 din 6 septembrie 1940, primul act al monarhului, Regele era „Capul Oştirii” (art. II), deşi acest statut a fost mai degrabă simbolic până la actul de la 23 august 1944, când, arestându-l pe mareşalul Ion Antonescu, a restabilit vechile prerogative regale conform tradiţiei constituţionale din 1923. Armata Regală Română a eliberat teritoriul naţional la 25 octombrie 1944, aniversarea Regelui, şi a susţinut efortul de război aliat pe frontul de vest până la 9 mai 1944, ziua înfrângerii Germaniei.

La 9 mai 2016, Regele Mihai I a marcat 71 de ani de la înfrângerea Germaniei. Este cel mai longeviv şef de stat şi comandant de mari unităţi militare din perioada celui de al doilea război mondial. Face parte din generaţia Regelui Simeon al II-lea al Bulgariei, aflat sub Regenţă (avea 8 ani la sfârşitul războiului) şi Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama din 1940, devenind şeful guvernului tibetan din exil în 1950, după invazia chineză.

În privinţa onorurilor naţionale primite în perioada domniei sale din 1940-1947, Regele Mihai I este cel mai longeviv Mareşal al României şi deţinător al Ordinului „Mihai Viteazul”, Clasa I. Pentru actul de la 23 august 1944, Regele Mihai a primit „Ordinul Victoriei” la 6 iulie 1945, conferită de Mihail Kalinin, preşedintele Sovietului Suprem (conferit, înaintea sa, generalului britanic Bernard Montgomery -5 iunie 1945- şi generalului american Dwight Eisenhower -10 iunie 1945-), precum şi „Legiunea de Merit” în grad de Chief Commander la 20 martie 1946, conferită de Harry Truman, preşedintele Statelor Unite ale Americii.

Cităm din decretele celor două decoraţii:

„Pentru actul curajos al cotiturii hotărâte a politicii României spre ruptura cu Germania hitleristă şi alierea cu Naţiunile Unite, în clipa când încă nu se precizase clar înfrângerea Germaniei” (Ordinul Victoriei, 6 iulie 1945).

„Prin judecata lui superioară, prin curajul acțiunii sale și prin înaltul caracter al cârmuirii sale personale, Regele Mihai I a adus o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației” (Legiunea de merit, 20 martie 1946).

DISCURSUL REGELUI MIHAI I LA LONDRA, ÎN MAI 1995

– 50 de ani de la încheierea celei de a doua conflagraţii mondiale –

„Londra, mai 1995
Doamnelor şi domnilor,
Sper că sunteţi cu toţii de acord că astăzi trebuie să amintim, înainte de toate, (emoţionat) sacrificiiile glorioasei noastre armate din timpul celui de al doilea război mondial. (aplauze) Armata română nu a eliberat numai teritoriul naţional, dar a purtat o luptă victorioasă până în inima continentului. (aplauze) Prin sacrificiul lor, românii au dovedit nu numai că doresc, dar că şi sunt capabili să poarte sarcina eforturilor pentru libertate a unui întreg continent. Nici tentativele de falsificare ale istoriei, nici toţi anii întunecaţi ai dictaturii comuniste care au urmat nu vor putea şterge contribuţia excepţională la terminarea războiului adusă de România şi de eroii săi pe care îi pomenim astăzi. (aplauze) De-a lungul vieţii mele, nimic nu mi-a adus o mai mare satisfacţie şi mândrie decât faptul că am condus forţele noastre armate atât în timp de război cât şi de pace.

(de la min. 10:30)

„Prin Actul de la 23 August, au fost salvate zeci, poate sute de mii de vieţi care ar fi fost sacrificate zadarnic, şi chiar după cifre furnizate de germani, s-a scurtat cu cel puţin şase luni al II-lea război mondial. Cei care susţin astăzi că trebuie să “revenim la Europa” nu trebuie să uite că acesta a fost exact scopul Actului de la 23 August. Cei care ne cer astăzi să restabilim democraţia trebuie să-şi amintească că aceasta este exact ceea ce România s-a străduit să realizeze deja în 1944. În August 1944, România şi-a adus tributul la ctitorirea Lumii Libere şi, de atunci, aşteaptă încontinuu reciprocitate din partea restului Europei.” – Regele Mihai, 1990

România, membru NATO din 2004, este un aliat şi partener strategic al Statelor Unite ale Americii. Sentimentele pro-occidentale ale Regelui Mihai I, care din 1997 a ajutat statul român prin campania regală pentru susţinerea aderării României la NATO şi UE, nu pot fi puse la îndoială decât de cei ignoranţi şi răuvoitori.

Cei care nu au înţeles necesitatea Actului de la 23 august 1944, ca şi dorinţa Regelui de normalizare a relaţiilor cu Rusia după 1991 (în vizitele sale la Moscova din 2005 şi 2010, când a fost primit cu înalte onoruri de preşedintele Rusiei, Putin, respectiv, Medvedev), nu au decât să citească interviul pe care Regele l-a dat publicaţiei „Moskovskie Novosti” ÎN TIMPUL primei vizite din Rusia: „Nu am nici un fel de resentimente faţă de Rusia de astăzi. Dar aş fi vrut ca ea să recunoască faptul că unele dintre acţiunile Uniunii Sovietice au fost deosebit de îngrozitoare pentru români şi, fireşte, aş dori condamnarea oficială a Pactului Ribbentrop-Molotov.” (2005).

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s