Principesa Margareta: „Avem datoria să readucem la lumină adevărul istoric.”

margareta zambeste
Principesa Margareta la Academia Română.

Sâmbătă, 27 august, Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, a transmis societăţii româneşti un mesaj prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la intrarea Regatului României în războiul pentru întregire naţională, la 14/27 august 1916. În acest mesaj, Principesa Moştenitoare arată datoria românilor de a participa la recuperarea memoriei: „Astăzi pornim la rememorarea, timp de doi ani, a contribuţiei româneşti în Primului Război Mondial, în toate aspectele sale. (…) avem datoria să readucem la lumină adevărul despre rolul Armatei Regale, al societăţii civile, al oamenilor de Stat şi al Coroanei în făurirea Marii Uniri”. Alteţa Sa Regală precizează angajamente concrete ale Casei Regale, precum contribuţia la restaurarea Crucea Eroilor Neamului sau Mausoleul de la Mărăşeşti, în perspectiva centenarului Unirii din 2018.

„Acum un secol, străbunicul meu, Ferdinand ce Loial, ratifica decizia Consiliului de Coroană de conduce România în Primul Război Mondial, alături de puterile Antantei. Punând datoria față de țară mai înainte de orice, Regele Ferdinand a condus țara prin momentele cele mai grele și mai mărețe ale istoriei sale. Continuând împlinirile istorice ale Regelui Carol I, Ferdinand și-a câștigat apoi numele de „Întregitorul”, pentru că, alături de bravii săi soldați a luptat pentru împlinirea visului tuturor românilor – Marea Unire.

Pe 28 august se împlineşte un secol din ziua când primii soldaţi români ai Marelui Război şi-au dat viaţa în slujba ţării. Este un moment de reculegere în memoria celor care, pentru Naţiune şi Coroană, au sacrificat totul. În ciuda superiorităţii forţelor ostile, românii au rezistat şi au atins, în numai doi ani, idealul suprem, consolidându-şi identitatea şi viitorul.

Primul Război Mondial este un moment definitoriu pentru România modernă şi contemporană. Fidelitatea cu care românii s-au adunat în jurul Coroanei a fost temelia luptei politice şi diplomatice a oamenilor de stat pentru recunoaşterea unirii provinciilor istorice şi consolidarea influenţei româneşti în Europa.

Astăzi pornim la rememorarea, timp de doi ani, a contribuţiei româneşti în Primului Război Mondial, în toate aspectele sale. Timp de jumătate de secol, adevărul despre Marele Război a fost mistificat şi chiar şters din discuţia publică. Beneficiind de libertatea de cercetare şi de expresie a timpurilor noastre, avem datoria să readucem la lumină adevărul despre rolul Armatei Regale, al societăţii civile, al oamenilor de Stat şi al Coroanei în făurirea Marii Uniri.

Să ne ridicăm la înălţimea morală a înaintaşilor noştri, restituind României monumentele făurite de ei, precum Crucea Eroilor Neamului sau Mausoleul de la Mărăşeşti, astăzi căzute în paragină sau uitare.

Familia Regală se alătură instituţiilor Statului care acum, la un secol de la Marele Război, doresc să redea României respectul şi încrederea de sine.”

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s